Infrarood verwarming in ruimte met veel ramen

astrotomas

  • #1
Beste allemaal,

Ik zit er aan te denken om een infrarood paneel op te hangen aan het plafond van een dakhuisje zodat het op koude winterdagen daar ook wat warmer kan zijn.

Het is een heel klein huisje maar heeft aan drie kanten bijna geheel ramen. Ik vraag me af of ramen ook verwarmd worden (net als vloer en muur) of dat het infrarode licht daar doorheen gaat. Best wat gezocht maar heb daar nergens informatie over kunnen vinden.

Weet iemand daar wat over te vertellen?

Alvast bedankt!
 

PimKlus

  • #2
De infrarode energie gaat niet door het glas naar buiten, maar het zal het glas wel iets opwarmen. Met glas heb je altijd energie verlies.

Let op! Infrarood panelen hebben een COP van 1 net zoals elektrische kachels en zijn met huidige prijzen duurder dan met gas verwarmen. Het kan interessant zijn al je niet heel de ruimte wilt verwarmen voor korte tijd. Wil je de gehele ruimte verwarmen voor langere tijd, dan zijn infrarood panelen geen goede oplossing. Een zuinig alternatief is bijvoorbeeld lucht/lucht warmtepomp (airco met inverter) of lucht/water warmtepomp.
 
  • Like
Waarderingen: astrotomas

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Met infrarood verwarm je doorgaans jezelf en niet de hele ruimte. En dus alleen op momenten dat je daar aanwezig bent. Dan kan het financieel ook aantrekkelijk zijn. Mensen gebruiken het bijvoorbeeld als ze aan het werk zijn in een grote ruimte die moeilijk / duur is om warm te stoken. Bijvoorbeeld een werkplek in een loods. Of als ze kort in een ruimte verblijven (bijvoorbeeld een badkamer). Infrarood als hoofdverwarming in een verblijfsruimte is bijna altijd een slecht idee / niet haalbaar. Wij hebben het zelf als bijverwarming in een kamer waar mijn vrouw massages geeft. Dan is het een geweldige investering (zeer plaatselijke warmte, alleen op het tijdstip dat je het nodig hebt).
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: astrotomas

astrotomas

  • #4
Bedankt voor de tips en heldere uitleg!

Het gaat om een werkplek waar een bureau staat, dus zolang het daar lokaal opwarmt dan is het genoeg :).

Beneden is er wel centrale verwarming, maar in het huisje is dat niet het geval en dus ook niet zo makkelijk aan te leggen.

Ik twijfel dus een beetje tussen een simpele convectie kachel of infrarood paneel. Dat laatste spreekt met wel aan omdat het geen effect heeft op de lucht in die ruimte, daarom lijkt het me aangenamer om meerdere uren aan te hebben staan.

Momenteel denk ik aan een 500W paneel die ik dan of voor/achter mij op de grond zet of boven mij aan het plafond hang. Dus het paneel zal echt alleen gebruikt worden om een werkplek op te warmen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Bij een bureau: let erop dat je koude benen krijgt als het paneel boven het bureau aan de muur of tegen het plafond hangt (en er verder geen verwarming is). Sommige mensen kiezen ervoor een tweede paneel met wat minder vermogen te nemen en dat onder het bureau te plaatsen.
 
  • Like
Waarderingen: astrotomas

astrotomas

  • #6
Bedankt voor alle tips! Ik heb nu een 500W infrarood paneel naast het bureau op de grond gezet. Dat geeft precies genoeg warmte om mij warm te houden. Erg aangenaam!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu