Inductieplaat met 7350W aansluitwaarde aansluiten op 1 fase

mike1212

 • #1
Ik heb de matmassig van IKEA en na lang discussie met mijn aannemer heeft hij dit op een "normale" stopcontact aangesloten, dus 1 fase. Mijn aannemer drong hier op aan en zei dat 1 fase in de praktijk wel genoeg is. Er zit vrijwel niks op die groep, maar op de site van IKEA staat er wel dat het voor 2 fase is bedoeld.

1657308318507.png


Echter in de montage handleiding staat wel dat je met behulp van shunts het op 1 fase kan aansluiten
1657308466280.png


Nu heb ik op de kookplaat beide boosters aangezet voor een korte tijd (10 sec) wat zo'n 5700 W zou leveren. Ik had verwacht dat de zekering eruit zou schieten, maar hier bleek de kookplaat toch goed mee om te gaan.
Nu ben ik benieuwd of dit wel veilig is of niet, heeft iemand hier ervaring mee?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #2
  Nee, dit is gewoon niet handig. Zet alle 4 de zones maar eens aan met op iedere zone een pan koud water. Tel de minuten...

  In België werkt men met dikkere draden en automaten van 32A. Daar kun je deze manier van aansluiten wel gebruiken. Hier moet het op 2L + 2N via een zgn kookgroep.

  Daarbij nog de vraag of een 1 fase of 3 fasen meterkast hebt.
   

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  mike1212 schreef:
  na lang discussie met mijn aannemer heeft hij dit op een "normale" stopcontact aangesloten
  Dit is een doe-het-zelf forum, niet om het te hebben over andermans werk.
   

  Sleutelmeneer

  • #4
  Je kookplaat electronica verdeeld het vermogen als hij 1n zit aangesloten. Je kookvermogen is gereduceerd en je kunt er minder goed op koken. Want er is maar 3600w beschikbaar. Die 5700w trekt hij dus op dit moment niet met de huidige aansluiting omdat hij het verdeeld. De aannemer zat er langs en een normaal 230v stopcontact is nooit "voldoende" voor een kookplaat. Het is echter wel mogelijk maar het werkt dus minder goed omdat de kookplaat gewoon gereduceerd werkt.

  Er had een 2fase kookgroep 2N2L gemaakt moeten worden in een perilex doos.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu