Inductieplaat Atag aansluiten

Theovk

  • #1










Hoe sluit ik deze aan?
 

Theovk

  • #2
 

Theovk

  • #3
Is dit zo goed aangesloten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Dat hangt af van jouw huisinstallatie. Heb je een 2x230V kookgroep? Of een krachtgroep? Er is ook geen echte standaard voor het aansluiten van een perilex contactdoos bij een 2x230V kookgroep, deze zou je na moeten meten.

Als je een 2x230V kookgroep (dezelfde fase) hebt waarbij beide nuldraden op de linker contacten zijn aangesloten, dan heb je het goed gedaan. Meestal zitten de nuldraden echter op de bovenste contacten en dan zit het verkeerd! Bruin en grijs zouden dan andersom moeten.

Als je een krachtgroep hebt is het zo totaal verkeerd en sloop je de kookplaat door de stekker erin te steken...

P.S. Vergeet tzt ook de trekontlasting niet op het snoer te bevestigen.
 

Theovk

  • #5
Bedankt voor je reactie.

Ik heb hier te weinig kennis van.

Het is beter als iemand met kennis dit installeert.
 

Theovk

  • #6
We gebruiken geen krachtstroom, maar 2 normale groepen.
Kunnen we dan toch het apparaat stuk maken, bij verkeerd aansluiten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Met krachtstroom loop je het risico dat je 400V zet op componenten die 230V verwachten, daarmee sloop je de boel direct. Zonder krachtstroom heb je van dit risico geen last.

Maar dat lijkt me geen vrijbrief om maar wat te gaan proberen... Ook al zul je de plaat niet direct slopen, je zou bijvoorbeeld wel tot een resultaat kunnen komen waar alles lijkt te werken maar er tot 32A door een enkele nuldraad kan lopen, dit is een brandgevaarlijke situatie!

Het is geen schande om tot de conclusie te komen dat je het beter aan een vakman over kunt laten. Als je het toch zelf wilt aansluiten dan is stap 1 meten hoe de contactdoos is aangesloten. Dit kan door met een spanningmeter alle contacten ten opzichte van elkaar te meten.

Stap 2 zou voor mij zijn om de stekker / aansluitsnoer even voor de zekerheid door te meten. Er zit dan wel een label aan maar persoonlijk zou ik het even controleren. Zeker omdat grijs voor L1 en bruin voor L3 eigenlijk een beetje "raar" is (niet fout, maar bij de meeste aangegoten stekkers is het andersom).

Als je daar de resultaten van plaatst hebben we hier samen met die foto's van de aansluitschema's enzo wel genoeg info om te vertellen welk draadje in welk contact moet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu