Inductiekookplaat Whirlpool AKM 990 G/BA op 1fase aansluiten

Elmoisrood

  • #1
Wij hebben een Whirlpool AKM 990 G/BA inductiekookplaat overgenomen en willen deze aansluiten op een 1-fase groepenkast (1x35 Ampere). Hiervoor heb ik een fornuisgroep in de groepenkast aangesloten waar 2xL, 2xN en 1x aarde uit komen die ik op een perilex contactdoos heb aangesloten. Aangezien het één fase is, komt er dus m.i. 2x230 volt uit de formuisgroep.

Als ik naar de aansluitschema's onderop de kookplaat kijk, dan is voor mij niet direct duidelijk welk aansluitschema ik moet kiezen. Zie onderstaande foto:


Ik vermoed dat het door mij omcirkelde schema rechts onderin het juiste is omdat het 5 draden gebruikt en de aanduiding "2N" bevat. Maar de aanduiding "400V 2N ~" klopt niet, volgens mij kan je nooit 400 volt krijgen uit een 1 fase groepenkast.

Kunnen jullie mij adviseren welke aansluiting ik moet kiezen om de kookplaat op volledig vermogen te kunnen gebruiken met een 1-fase groepenkast + fornuisgroep?

Zo ziet de aansluiting in de kookplaat er uit, wellicht helpt dit:
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Je omcirkelde is de juiste.
De brug even op de juiste plaats zetten ,dus op 2 naar 3 waarschijnlijk wordt 3 niet eens gebruikt in de plaat.
400 volt gebruikt een huis tuin en keuken toestel nooit dit wordt altijd gesplitst in 230.
 

Elmoisrood

  • #3
Bedankt voor je reactie! 3 wordt inderdaad niet gebruikt, maar ik heb de brug verplaatst.

Ik heb de kabel naar de Perilex nu als volgt aangesloten (op deze foto zit het koppelstuk ondersteboven t.o.v. de tekening met het schema):


Wat ik raar vind, is dat er bij de inwendige draden (onderaan de foto) een brug zat tussen N1 en N2 (zie ook mijn eerste post). Raar, want ik dacht dat bij een formuisgroep de 2 groepen juist gescheiden moesten blijven. Deze brug heb ik daarom verwijderd.

Even getest en de kookplaat doet het in ieder geval. Is het volgens jou nu correct aangesloten?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Als hij ooit eens op 2 verschillende fasé's is aangesloten dan mag dat ,dan is de nul hetzelfde er is dan ook maar 1 nul.
Tussen de fase staat dan 400 volt.
 

Elmoisrood

  • #5
De vorige eigenaar had hem inderdaad op 3 fasen aangesloten. Maar op 1 fase moeten de 2 nullen dus inderdaad niet verbonden worden?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Nee dat is inderdaad niet de bedoeling , als er een nul onderbroken zou worden op één of andere manier kan er 32 ampere lopen door één nuldraad.
 

Elmoisrood

  • #7
Okee, bedankt voor de hulp! De kookplaat is aangesloten en werkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu