Inductiekookplaat 7400 W op 16A met vermogensbegrenzing

Fschuur

  • #1
Is het toegestaan een Inductiekookplaat met een aansluitwaarde van 7400 W op een eigen 16A groep te zetten als deze in de instelling van de plaat begrensd wordt tot een vermogen van 3500 W ?

Het gaat om een huis met een 1 fase groepenkast.
Een kookgroep is eventueel een optie, dat zou iets werkt aan de groepenkast betekenen, maar ruimte voor een (hybride) warmtepomp is er dan niet meer.

Tweede vraag:
Heeft iemand ervaring met het begrenzen van een kookplaat. (het gaat om een nieuwe, waarschijnlijk wordt het een Bosch)
We denken dat het in de praktijk nauwelijks merkbaar zal zijn, sowieso wordt het sneller dan het huidige gasfornuis. Er worden bijna nooit meerdere pannen tegelijk op hoog vuur gezet en mocht dat een keer gebeuren dan is het niet erg als het een minuut langer duurt voordat de aardappelen aan de kook zijn.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #2
Zonder exacte informatie over de kookplaat en aansluitschemas kunnen we je niet goed helpen. Waarom koop je geen kookplaat geschikt voor 1 fase aansluiting ? Die zijn al begrenst en zit powermanagement systeem ingebouwd.
 

Fschuur

  • #3
Deze is geschikt voor één fase, de vraag is of dat in Nederland is toegestaan op deze manier.
(een kookgroep zou trouwens ook op één fase zitten)

Een reden om voor deze te gaan is dat we kunnen verzwaren mocht het vermogen toch te laag blijken in de praktijk. De nieuwe kabel van keuken naar meterkast wordt dan ook alvast 5 aderig.
Het gaat om de Bosch PIE61RBB5E
In de link van Bosch de gebruiksaanwijzingen.
Deze heeft een powermanagement systeem, of die anders werkt dan één met aan standaard 16A geschikte aansluitwaarde is een nieuwe vraag.
https://media3.bosch-home.com/Documents/9001609148_D.pdf (pagina 10 gaat over begrenzen)
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #4
16a 3600W is gewoon een eigen groep met 3 aders in de perilex aangesloten, 1 nul, 1 fase en 1 aarde. Dit mag onder een gewone b16 schakelaar als er maar niks anders bij zit i.v.m de groepen belasting.

Je trekt wel gewoon 5 aders en sluit er 2 niet aan in de meterkast, dan kun je alles doen nog later.

Screenshot_20221109-215357_Acrobat for Samsung.jpg


Stand 3. (Ookwel 3.5) is dan goed om hem zo te gebruiken. Dan kan de plaat niet meer dan 3500W gebruiken en raakt de groep nooit overbelast.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu