Inductie vrijstaand op 1 fase

Aristonos

  • #1
Een familielid gaat verhuizen. Naar een woning waar een 2 fase perilex aansluiting is. Maar ze wil een opbouw inductie kookplaat en dus geen oven er onder. Maar die zijn er amper in 2 fase met perilex. Wel veel met een gewone 220 volt stekker. De aansluitwaarde is dan circa 3500 W. Is dit goed te doen ? Niet dat de stoppen steeds doorslaan ? Waarom hebben inbouw inductieplaten wel meestal 2 fasen ? En als er ergens een opbouw te koop is met 2 fase dan is ie echt stukken duurder dan met een gewone stekker.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
3500 watt gaat prima op 1fase als er niets anders op dezelfde groep zit, je kan 230x16=3680watt vermogen uit 1fase halen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Ja de stoppen slaan niet door met 3500W. Dat blijft binnen de marges.

Alleen voor je een grote pan water dan aan de kook hebt, ben je een halve dag verder. Dat is waarom er vaak meerdere fasen worden gebruikt.

Zitten er nu 2 fasen of een kookgroep met 2x dezelfde fase?
 

Aristonos

  • #4
De huidige bewoner gebruikt nu 2 fasen zegt ie, op een kookfornuis met een oven er onder.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Tja.... Dan is het te hopen dat hij weet waarover hij praat.
 

Aristonos

  • #6
Ik meet het wel door voor die nicht als ze de sleutel heeft. In ieder geval zit er een perilex wcd.En inderdaad 1 fase is constant op het randje balanceren. En dan duurt het kookproces ook nog langer. Zet iemand de waterkoker op broodrooster er bij aan dan slaan de stoppen door. Maar ik kom er nu dus achter dat inductieplaten die je niet inbouwt dus veel duurder zijn dan inbouw, en er weinig keus is met een perilex stekker.
 

Lange Herman

  • #7
Zou je eventueel een soort van opbouwrand om een inbouwplaat kunnen maken?
Zoek wel eerst uit hoe het zit met eventuele koeling vd inductieplaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu