Inductie kookplaat - check of ik het goed aansluit

0Rutger

  • #1
Beste medeklussers en experts,

Wij zijn onze keuken aan het verbouwen en plaatsen een nieuwe inductie kookplaat. Leuk om te doen :) Maar, ik kwam er achter dat ik bijna iets verkeerd had gedaan, omdat de instructie voor mij niet al te duidelijk is . Daarom graag het 4-ogen principe.

Eerst heb ik de perilex WCD gemeten. Het is een 3-fase aansluiting, geen kook-groep.
Perilex wcd.png


Dat betekend dat het aangesloten moet worden als 2N~

Klopt dit?
Snoer kookplaat en stekker.png


Dat betekent dat:
  • L1 (BN) in de perilex stekker wordt aangesloten op A
  • L2 (BK) in de perilex stekker wordt aangesloten op B
  • N (BU & GY) in de perilex stekker wordt aangesloten op D
  • Aarde (GN/YE) in de perilex stekker wordt aangesloten op C
  • Niks in de perilex stekker wordt aangesloten op E
Klopt dit?

Het snoer dat bij de inductie kookplaat is geleverd, is gemaakt voor een 2l/2N~ aansluiting. Wat is de beste manier om de N-draden (BU en GY) samen op 1 pin aan te sluiten? Ik heb gezocht naar een geschikte kabelschoen, maar verzande in de vele soorten die er zijn.
Snoer.png


Al vast bedankt voor jullie reactie en advies!
Rutger
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ja, dat klopt, de kookplaat moet je aansluiten volgens het linker schema.

In plaats van A en B kun je in principe iedere combinatie van A, B of E gebruiken om de fasen op aan te sluiten, het maakt voor de kookplaat niet uit welke fasen je gebruikt. Wellicht is het voor de totale belasting in de woning echter wel verstandig om even goed te kijken welke fasen je gebruikt, misschien kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de fase waar ook de groep voor de oven op is aangesloten juist niet te gebruiken aangezien dat toestel vaak tegelijkertijd met de kookplaat wordt gebruikt?

Zo lang je blauw en grijs maar met D verbindt en groen/geel met C kan het in ieder geval niet fout gaan.

Om 2 draden op de nulklem aan te sluiten gebruik je bij voorkeur een dubbele adereindhuls / twin adereindhuls. Natuurlijk wel even op de juiste maat letten (is het snoer 1,5mm²?). Als je "dubbele adereindhuls 1,5mm²" in Google tikt moet je het vinden.

Om die huls te plaatsen moet je wel de huidige kabelschoentjes afknippen en de draad opnieuw aanstrippen. Voor het plaatsen van een adereindhuls heb je ook een perstang nodig.
 

ABCDE

  • #3
Ze zouden echt eens moeten stoppen met die maffe schema's.

Grijs als L3 gewoon parkeren op de loze klem rechtsboven.

Duohuls in de stekker zien te frotten... succes...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Niets mis met zo'n schema. Voordeel is dat de plaat niet open hoeft. Snap eigenlijk niet waarom ze nog een brug plaatsen tussen N1 en N2, als ze dat niet hadden gedaan was er aan de kant van de plaat helemaal geen verschil tussen de verschillende aansluitschema's.

Heb er nooit moeite mee gehad om 2x1,5mm² aan te sluiten in een Perilex stekker.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

ABCDE

  • #5
Dan weet je ook niet of de brug wel aanwezig is, al maakt dat op zich weinig uit.
 

0Rutger

  • #6
Bedankt voor de reacties! Die dubbele adereindhuls / twin adereindhuls ga ik regelen. Volgens mij is het snoer inderdaad 1,5mm²

@ XanderH, hoe kan ik dit doen?
XanderH schreef:
Wellicht is het voor de totale belasting in de woning echter wel verstandig om even goed te kijken welke fasen je gebruikt,
 

0Rutger

  • #7
XanderH schreef:
Niets mis met zo'n schema.
Wat voor mij onduidelijk was, is het plaatsen of niet plaatsen van de brug. Het is enkel zichtbaar, doordat het in de 2 linker tekeningen wel is getekend en op de rechter niet. Dit verschil was mij in eerste instantie niet opgevallen en ik had deze dus bijna niet geplaatst.

Uit nieuwsgierigheid, wat is het nut van de brug? Wat gebeurd er wanneer deze niet wordt geplaatst?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
De brug is met dit aansluitschema waarbij de nul al in de stekker splitst vrij zinloos in mijn ogen.

Mocht je de plaat op 1 fase aansluiten met een 2x16A kookgroep, is het wel belangrijk om de brug te verwijderen! Mocht je hem dan laten zitten kan er bij een slechte verbinding ongemerkt tot 32A door één nulgeleider gaan lopen.

Maar jij sluit aan op 3 fasen. Dat gaat met of zonder brug even goed werken en is allebei even veilig. Wanneer de brug geplaatst is zou je het ook kunnen aansluiten met 1 nulgeleider.

Mocht je de stekker fout aansluiten (bijvoorbeeld grijs op L3) dan heeft de brug wellicht een kleine meerwaarde: je maakt dan kortsluiting i.p.v. dat je 400V op de kookplaat zet, dan sneuvelt de zekering i.p.v. de kookplaat... Maarja fout aansluiten is toch al geen aanrader. :lol:
 

0Rutger

  • #9
Dank voor de hulp en het advies. De kookplaat werkt inmiddels al weer een paar dagen prima :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu