Indeling groepenkast - 3 fornuisgroepen achter 1 aardlek

Mscklaas

  • #1
Ik ga mijn groepenkast vervangen van 1 fase naar 3 fasen. In de groepenkast komen 3 fornuisgroepen voor inductiekookplaten. De woning bestaat uit 3 verdiepingen en op iedere verdieping zit een inductiekookplaat met perilex. Mogen de 3 fornuisgroepen achter 1 aardlekschakelaar geplaatst worden? Als het mag is het ook aan te raden? In de oude kast zaten 2 fornuisgroepen op 1 fase en iedere fornuisgroep achter een aparte aardlekschakelaar.
Hoeveel groepen moet ik vrij hebben voor de latere aanleg van een laadpaal en zonnecollectoren (voor groepen en aardlek)? Zonnecollectoren met opbrengst van 3200 KWh per jaar. Hebben deze aparte aardlek en 1 of meerdere groepen nodig? De laadpaal heeft 1 groep nodig, maar ook een aparte aardlek? Naast dit alles moet er nog ruimte zijn voor 12 groepen. Kortom een mooie kast. Maar wat is aan te raden en wat is een minimale verplichting?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Waarom drie kookplaten? Zijn het ook 3 woningen/appartementen? In dat geval zou ik ze achter aparte aardlekschakelaars zetten. Dan loop je niet het risico dat problemen bij de ene leiden tot stroomuitval bij alledrie. Aardlekautomaten is dan wellicht een beter alternatief.

Overigens mogen er 4 eindgroepen op een ALS dus ze mogen wel samen.

Bij 3 fasen pas je geen fornuisgroep toe maar gebruik je daadwerkelijk meerdere fases. Dit zijn dan krachtgroepen.

Ook zonnecollectoren zou ik op 3 fases aansluiten. Dit gebeurt meestal met een 16a aardlekautomaat (zekering en ALS in 1).

Is de laadpaal 1 of 3 fase?

In een 3 fase kast plaats je een 3 fase hoofdschakelaar, vaak 3 1 fase ALS waarover je de groepen verdeeld (max 4 per ALS) en de benodigde krachtgroepen middels 3 fase ALS of aardlekautomaten.

Gebruik 6 mm2 draad en in geval van soepele draad gebruik je aderhulzen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu