Kamrails / ALS indeling veldverdeler

Grotius

  • #1
We gaan binnenkort onze groepenkast vernieuwen (3 fase 25A). De idee is om zoveel mogelijk zelf te doen en aan het einde alles na te laten lopen en keuren door gecertificeerde vakman.

Het liefst zou ik werken met kamrails voor de individuele groepen en aardlekschakelaars. In de laatste NEN1010 wordt sterk geadviseerd om 2 polige groepen aan een 2 polige aardlekschakelaars te koppelen. Vanzelfsprekend wil ik daar aan voldoen. De opbouw van de groepenkast (het is een veldverdeler) is 12 modules breed met brede tussenschotten (24 modules in totaal breed).

Als ik maximaal 4 groepen (2 polig) op 1 ALS zet dan zou ik 10 modules nodig hebben. Dat komt net wat lullig uit. Want dan hou ik per rij 2 modules over. Maar stel ik zet de aardlekschakelaars op 1 rij. Dan zou ik 6x ALS (2p) kwijt kunnen (kamrails L1 N L2 N L3 N). Vervolgens kan ik dan 6 groepen per rij kwijt (kamrail L1 N L2 N L3 N) . Dat zou betekenen dat ik met 5rijen (60 modules) 24 tweepolige groepen kwijt kan en 6 aardlekschakerlaars. Nadeel (en dit is de vraag) is dat de groepen die naast elkaar zitten op een rij niet allemaal bij dezelde ALS horen. Vanzelfsprekend kan ik alles goed nummer en met kleurcoderingen werken.

Opzet 1: L1 N L2 N L3 N kamrails (ALS bij elkaar op 1 veldrij)

ALS opzet 1.JPG


Hiermee zitten er maximaal 4 groepen op 1 ALS en worden 6 verschillende aardlekschakelaars verdeeld over de 3 fasen. (vanzelfsprekend wordt later ook rekening gehouden met de te verwachten belastingen).

De meest overzichtelijke is waarschijnlijk deze:

Opzet2 : L1 N L1 N L1 N kamrails (elke veldrij van 12 modules) een eigen ALS)

ALS opzet 2.JPG


Nadeel is dat ik daardoor steeds 2 modulen onbenut laat.

Is de eerste optie toegestaan en valt deze te prefereren boven opzet 2?
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De afbeeldingen worden hier op het forum helaas tot een onleesbaar formaat verkleind.

Ben je nou van plan om verschillende aardlekschakelaars op één kamrail aan te sluiten? Dat gaat niet, zo'n kam heeft immers maar 1 nulrail?!

Je weet dat er 2-polige installatieautomaten van 1 module breed zijn? Dan kun je in 12 modules 2 aardlekschakelaars en 8 automaten kwijt. Is er een reden dat je daar niet voor kiest?
 

ABCDE

  • #3
Afbeeldingen inderdaad niks van te bakken.

Die 2-polig in 1 module breedte schakelen twee polig, maar beveiligen 1 pool, en dat is ook gewoon prima.

Meeste merken hebben kamrails om 1 2P ALS heel mooi met 4 1+PN groepen op 1 kam te zetten.

Alternatief de aardlekschakelaars naast elkaar en alleen de nul kammen. Heb je er meer dan 1 per fase zijn er ook gewoon 3-fase kamrails.

Kast gewoon kant en klaar kopen. Losse componenten kopen is gratis kast laten liggen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
ABCDE schreef:
Die 2-polig in 1 module breedte schakelen twee polig, maar beveiligen 1 pool, en dat is ook gewoon prima.
Tenzij @Grotius in België woont. Maar dan snap ik de verwijzing naar NEN1010 niet...
 
  • Like
Waarderingen: Schol906

ABCDE

  • #5
Precies. Heb nog geen studie gemaakt van de NEN1010:2020, maar lijkt me sterk dat ze opeens richting 2P ipv P+N willen.
 

Grotius

  • #6
De afbeelding groter maken lukt inderdaad niet, het wordt steeds een onleesbaar formaat. .

Ik wist niet dat er ook aardlekschakelaars van 1 module breed waren. Ik zocht in de mistral serie van ABB omdat ik daar de meeste automaten van heb. Maar 1 module brede aardlekken zou wel het verschil kunnen maken. Ik zal kijken of ik deze ook voor de mistral serie kan vinden.

De NEN verwijzing had ik niet helemaal uitgeschreven. Er zitten nu 4P aardlekschakelaars in de groepenkast (3p+n) . Bij 1P+N installatieautomaten wordt in de NEN1010:2017 versie volgens mij aangegeven dat het niet wenselijk is om dan 4P aardlekschakelaars te gebruiken (en om zodoende 2P aardlekschakelaars (1p+n) te gebruiken). Ik nam aan dat dit niet is gewijzigd in de meest recente NEN1010:2020. Daarom ben ik voornemens om bij deze grote wijziging de 4P aardlekschakelaars voor de groepen met 1P+N installatieautomaten te vervangen door de 2P aardlekschakelaars.

Waarschijnlijk is de 1x 2P ALS met 4x 1+PN groepen kamrail (1 fase kamrails) toch het meest overzichtelijk. Dat had het onderste plaatje moeten voorstellen. :-). Dan neem ik het verlies aan 12 modulen voor lief (2modulen per rij). Ik ben bang dat het een stuk minder overzichtelijk wordt als de groepen allemaal bij elkaar zitten. En zo erg is het ook niet om bij elke rij 2 modules vrij te houden je weet nooit wat de toekomst brengt. En er kan dan altijd nog een aardlekautomaat bij de 12 module rij (natuurlijk niet opdezelfde opdezelfde kamrij).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Ik schreef volgens mij toch echt "installatieautomaat", niet "aardlekschakelaar".

Jij rekent 10 modulebreedtes voor 1 aardlekschakelaar en 4 automaten? Ik kom aan 6 (2 modules voor de aardlekschakelaar, 1 module per automaat). 2 van die setjes passen dus perfect in 12 modulebreedtes.

hager-vision-combikit-4135769.jpg
 

Grotius

  • #8
Je hebt helemaal gelijk. Ik las het inderdaad verkeerd. Installatie automaten van 1 module breed. Dat past inderdaad. goed. Dan kom je op 6 modulen in totaal. De installatieautomaten die ik heb zijn van ABB en die zijn 2 modulen breed. Ik heb dus niet de ABB installatieautomaat SN201 1P+N maar een versie met vlamboogprotectie. Ik kan ook overwegen om deze niet overal toe te passen maar de smallere versie (SN201) te gebruiken.

1627756861113.png
 

ABCDE

  • #9
Dan kun je netzogoed de DS-ARC1 pakken, die is 3 modules breed en heeft de aardlekbeveiliging er ook direct ingebouwd.

Let wel dat die vlamboogdetectie ook niet heilig is. Brand door hitte van een connectie die te dun is geworden ziet dat ding niet. Pas als er een 'gat' is ontstaan waardoor de sinus wordt afgekapt... dan gaat 'ie wel.
 

Grotius

  • #10
Ja de DS-ARC1 is erg mooi en ik ben me er van bewust dat de detectie niet heilig is. Ik heb al 24x S-ARC1 B16 automaten liggen (via ruil).
 
Laatst bewerkt:

ABCDE

  • #11
24 stuks is wel wat ruim voor een normaal huis.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu