Inbouwnis douche plaatsen onder afschot

Matthijs91

  • #1
Wij zijn bezig met de renovatie van onze badkamer en daarvoor gaan we ook een muurtje plaatsen die als douchewand gaat dienen. Aan de douchekant komt op die muur één groot paneel (dus geen tegels). We overwegen om in dat muurtje een prefab rvs inbouwnis (zie afbeelding) te plaatsen, maar een paar dingen zijn ons nog niet duidelijk:
  • Het muurtje willen we graag 7cm diep, maar zo'n nis is ook 7cm diep. Aan de achterkant van het muurtje komen grote tegels, maar kun je gewoon over de rvs achterkant heen tegelen?
  • Plaats je een nis door die er met het zetten van het muurtje al in te zetten, en de blokken er dan omheen bouwen?
  • Om te voorkomen dat er water in de nis blijft staan, wil je dat de onderkant van de nis afschot heeft, maar ik geloof dat een nis zelf vaak geen afschot heeft. Dan zou je dus de nis scheef moeten plaatsen, maar dan krijg je wel een flinke kier tussen de nisrand en het muurpaneel aan de bovenkant. Dat lijkt ons niet zo mooi, en je hebt ook een dikke kitrand nodig om te voorkomen dat er water achter gaat stromen. Hoe werkt dit normaal gesproken?

1676205875511.png
 

Haplo

  • #2
Heb zelf ook zo'n nis. Na douchen even trekkertje erdoor.
Eerst muurtje plaatsen, dan gat voor nis uitzagen. Er bestaan zaagbladen voor op een reciprozaag, is een stuk handiger.
De grote tegels plaats je eerst. Als alles gekit en gevoegd is plaats je de nis, beetje kit ook op de achterkant, gaat nergens meer heen.
 

Matthijs91

  • #3
Het lijkt me niet zo handig als je elke keer na het douchen een trekker door de nis heen moet halen. Daar staan natuurlijk ook allemaal dingen in die je er dan telkens weer uit moet halen. Is dit hoe het typisch gedaan wordt?

Haplo schreef:
Eerst muurtje plaatsen, dan gat voor nis uitzagen. Er bestaan zaagbladen voor op een reciprozaag, is een stuk handiger.
Dit zou prima werken maar betekent wel dat ik een reciprozaag moet aanschaffen/huren. Hanteer je deze volgorde voor de stevigheid van het muurtje, of zou het je de nis ook meteen in de muur kunnen zetten met het plaatsen?
 

Haplo

  • #4
Je kunt misschien ook een stofzuiger en haakse slijper gebruiken. De nis eerst plaatsen en dan pas de plaat ervoor lijkt mij onhandig en niet de juiste wijze. Je kunt het muurtje ook opbouwen en de nis tijdens het bouwen uitzagen.
Maar als jij degelijk afschot in de nis wilt zou je hem moeten plaatsen zoals je in je 1e post aangaf, maar niet verstandig. Dikkere kitnaad, meer kans op lekkage.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu