Inbouwkoelkast siemens ki26fa50 koelt niet na breuk

Heijno83

  • #1
Hallo, ik heb afgelopen week onze nieuwe keuken geinstalleerd, maar een ongelukje gehad met onze inbouwkoelkast (siemens ki26fa50). Nu is er aan de achterkant een koperen buisje geknakt (zie foto), waardoor de koelkast niet meer koelt. Alles doet het verder nog wel. Kan ik dit zelf repareren door bijv te solderen, volgens mij is ie geknakt op een gesoldeerd gedeelte, of is dit makkelijk om te laten doen? Kosten van een siemens monteur zijn niet gering geloof ik. Ik zou het jammer vinden om de koelkast om deze reden af te schrijven. Hij deed het namelijk nog perfect. Koelkast is uit 2008. Ben benieuwd naar jullie antwoorden.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Alleen solderen zal niet gaan, er zal (denk ik, geen ervaring mee) een pijpje overheen gesoldeerd moeten worden oid. En dan ben je er nog niet: het systeem moet opnieuw gevuld worden met koelvloeistof (de juiste, zie typeplaatje), dat kan alleen een witgoedmonteur met de juiste spullen of een koeltechnicus.
Hoeft dus niet persé een Siemens monteur te zijn.

Meestal is dat niet rendabel, tenzij je een kennis hebt die dat soort werk kan doen. :wink:
 

Heijno83

  • #3
Hallo Kees,

Dank voor je reactie. Eerlijk gezegd denk ik niet dat er koelvloeistof is weggelekt. Dan had ik dat toch moeten merken? Uit het buisje komt na verloop van tijd alleen lucht wanneer je de koelkast op stroom zet. De boel was ook niet vochtig of kleverig ofzo. Ik denk dat die lucht wordt gebruikt om druk op te bouwen en de koelvloeistof door het systeem te jagen. Het buisje zit volgens mij tussen de verdeler en het magneetventiel in.

Mvg.
Wouter
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die koelvloeistof verdampt zodra het uit het systeem komt. Is een soort butaangas, waarschijnlijk R-134a. (zie typeplaatje voor het type koelmiddel). Daar vind je niets van terug. Geen kleverigheid, geen sporen.

De lucht die je voelt is de druk die door de compressor wordt opgebouwd. Die zuigt nu alleen lucht aan en blaast die er aan de andere kant weer uit. Koelkast is kompleet defect! :?

Kijk even hier op Wikipedia voor een vereenvoudigede tekening van de werking van een koel- of vrieskast, kijk bij: Werking, circuit van een warmtepomp.
 

Heijno83

  • #5
Dat zou erg jammer zijn. Dank voor je reacties in ieder geval.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Gaat het nooit meer doen.
Waarschijnlijk het nieuwe type milieuvriendelijk r600a gas.
Afgebroken leiding bij het ventiel ook genaamd 3-wegklep.
Nieuwe driewegklep waarschijnlijk ,nieuwe droger-filter, opnieuw vacuümeren , opnieuw vullen.
Veel te duur voor reparatie.
 

Heijno83

  • #7
Hallo,

Dank voor uw reactie. Ik hoopte, op basis van eerdere reacties hier en elders, dat het mogelijk was om de boel te solderen/een onderdeel te vervangen en vervolgens de boel weer te kunnen afvullen. Uit uw reactie begrijp ik dat het zo niet gaat lukken. Helaas.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu