Inbouwkachel plaatsen in keuken

Suzanne W

  • #1
We hebben een gebruikte Barbas inbouw (hout)kachel aangeschaft die we willen plaatsen in de keuken.

De oude (plattebuis)kachel die er stond, en de schouw hebben we afgebroken en we beginnen vanaf de grond opnieuw met opbouwen van de schouw in de keuken.

Vanaf de 1e verdieping zit er wel een schoorsteen, maar die zit niet recht onder de plaats waar we nu de kachel willen plaatsen. Dus we moeten werken met een bocht om weer in die schoorsteen te komen. Bij het maken van die bocht moeten we een flauwe bocht maken begrijp ik uit dit forum is het niet? welke graden bocht wordt geadviseerd te gebruiken? 2x 45 graden gebruiken met er tussen een recht stuk?

We willen eerst een plateau metselen van stenen waarop we de kachel plaatsen.
Daarna willen we een dubbelwandig rookkanaal plaatsen vanaf de kachel en deze vervolgens via een bocht terugbrengen in de reeds bestaande schoorsteen die op de 1e verdieping verder gaat. In deze schoorsteen gaan we de huidige (enkelwandige rookafvoerpijp) ook vervangen door een dubbelwandige pijp.

De volgende zaken vraag ik me af:
Het plateau waar we de kachel op plaatsen dient behoorlijk stevig te zijn omdat het een zware kachel betreft. We willen dit dus metselen. Kunnen we hiervoor ook gasbetonblokken gebruiken? (ik heb gelezen op dit forum dat deze warmte bestendig zijn). Maar zijn die ook stevig genoeg voor het gewicht van de kachel?

Vervolgens als de kachel staat, rookafvoerpijp is aangesloten willen we de ombouw (schouw) gaan maken. Kunnen we dit doen met diezelfde gasbetonblokken?
Zo ja, hoeveel ruimte dienen we aan de zijkant over te houden als zijnde ventilatie ruimte? Moeten we in deze schouw nog luchtventilatie kanalen inbrengen? De keuken is een ruimte van 20m2 zonder luchtventilatiesysteem.

We willen de stenen schouw vervolgens van stucwerk voorzien en schilderen.Is het dan zo dat het stucwerk mogelijk snel kan scheuren door de warmte van de rookafvoerpijp? Of is dat niet van toepassing als er een dubbelwandige pijp wordt geïnstalleerd. Als dat wel zo is, dienen we dan de gemetselde schouw aan de binnenzijde nog extra te isoleren met iets of zijn daar andere oplossingen voor?

Dan nog een laatste vraag. Zit er veel verschil in dubbelwandige rookkanalen? Ik zie zoveel prijsverschil hierin dat ik me afvraag waar de verschillen in zitten.

Omdat we geen nieuwe kachel hebben aangeschaft hebben we ook geen installatie gegevens van de kachel. Maar mogelijk komen we er wel aan uit met behulp van jullie reacties.

Alvast bedankt!
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Welk type barbas inbouwhaard? het liefst kan je bochten gebruiken van 30 graden.Gasbeton blokken kun je prima gebruiken om de kachel op te zetten. aangezien de meeste inzethaarden een asla hebben worden ze aan de onderkant niet heel erg heet. ook zit er om de kachel heen een convectiebak waar de lucht omheen gaat dus meestal is een cm of 2 rondom wel genoeg. dit hangt ook weer af van het type kachel. meestal zit er een roset bij de kachel die ruimte om de kachel heen afdekt..de kachel geeft altijd warmte af, dus soms is het lastig om zonder ventilatie scheurvorming tegen te gaan. ga je een kachel inbouwen en de warmte kan niet weg dan bouw je heel snel temperatuur op. vaak wil je om een kachel heen ook een beetje body, dus om de kachel heen bc blokken met tussenruimte en daar omheen de schouw die je recht omhoog trekt. als je de kachel gaat isoleren met bv minirale wol moet je zorgen dat het om de wol goed afsluit zodat je bij beweging van lucht geen deeltjes de kamer in krijgt. in dw zit een behoorlijk verschil.
meestal is een dikkere isolatie beter en ook de toegepaste isolatie kan van belang zijn op een barbas inbouwhaard. want die wordt nog behoorlijk heet. ook hebben sommige typen inbouwhaarden nog een rechthoekig gat waar speciale gietijzeren verlopen voor te krijgen zijn. ook zou ik nog rekening houden met de afzuiging. heb je in de keuken een afzuigkap die de lucht niet recirculeerd dan heb je kans dat de rook via de schoorsteen weer terug in het vertrek komt. dus zorgen voor een beluchting, de groote van de opening hangt dan af van de cap van de afzuigkap indien de lucht uit het vertrek wordt gehaald.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu