Nieuw dakraam plaatsen

Hans Ketellapper

  • #1
Ik heb vorig jaar onze 4 oude Velux dakramen vernieuwd en omdat dit goed gelukt is, wil er nu graag een nieuwe Velux GGL dakraam type FK04 (66x98) bijplaatsen.

Onze woning is een klein oud boerderijtje (1922), waarbij het 45 graden dak is opgebouwd uit spanten (rechthoekige verticale balken), die ter plaatse van het nieuwe dakraam op ca.100 cm afstand zitten. Afhankelijk van de positie van de (Tuile du Nord) pannen wil ik het dakraam zo dicht mogelijk tegen 1 van de spanten plaatsen. Het dakbeschot bestaat uit 5,5 mm dikke watervaste plaat en de binnenkant van het dak is afgewerkt met 18mm kraalplanken.

Ik zie echter op de site van Velux en ook in youtube filmpjes, dat als de afstand tot de spanten meer is dan 5 cm is, er rondom het dakraam horizontaal en verticaal balken moeten worden aangebracht. Ik neem aan dat dit bedoeld is om later de afwerking te vergemakkelijken. Ik heb echter niet zoveel zin om de mooie bestaande schuine kraalplanken dakwand open te breken om hiervoor werkruimte te maken. Nu zie ik in een youtube filmpje "johandig vlog#3" dat hij helemaal niet werkt met extra balken, maar gewoon de plaatdelen voor de binnenafwerking vast maakt aan het dakraam en vervolgens aan de buitenkant rondom de binnenafwerking latten aanbrengt, waarop in dit geval de gipsplaat wordt aangebracht. Ik zit nu te denken, dat dit voor mij wel eens de oplossing zou kunnen zijn.

Ik zie de werkwijze als volgt: 1) dakraam geheel vanaf de buitenkant aanbrengen, 2) vanaf de buitenkant bepalen waar en hoe groot het gat moet worden aan de binnenzijde ofwel in de kraalplanken, 3) aan de binnenzijde van de kraalplanken precies rondom het gat een lijst van b.v. panlatten aanbrengen om de binnenbekleding (plaatwerk) later aan vast te kunnen maken, 4) door ruimte gebrek kan de binnenbekleding hierbij niet plaatje voor plaatje (4x) aangebracht worden, maar moet mijn inziens dan als prefab koker voorbereid worden. Dit zal me wel het nodige passen en meten kosten, ofwel om de koker mooi passend in de groeven van het dakraam te krijgen, als wel de binnenzijde aan te laten sluiten bij de kraalplanken, 5) Het gehele raam wordt rondom afgewerkt met een ca. 10 cm brede lijst, die op de kraalplanken komt te liggen, dus ik kan hiermee nog enkele slordigheden verbloemen. Graag een reactie of dit zo moet kunnen lukken of dat ik nog iets over het hoofd zie waardoor het niet kan of beter kan. Mvg. Hans Ketellapper
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
In het filmpje blijft het dakraam volledig binnen twee gordingen.

Extra slapers / raveelbalken zijn nodig als er constructiedelen doorgezaagd worden, en wellicht ook voor de draagkracht / afdracht krachten van het dakraam op het dak.
 

Hans Ketellapper

  • #3
Bedankt voor je praktische reactie, vooral omdat de afstand van de spanten hier wel 100 cm bedraagt. Nadat ik gaten heb uitgezaagd zal ik de stijfheid beoordelen. Eventueel plaats ik onder en boven het raam een raveel-balk mbv stalen hoekstukken. Ik ga er van uit dat ik deze wel vast kan schroeven tussen het dakbeschot en de binnenbetimmering. Mvg. Hans
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Plaats gerust een foto als we mee moeten kijken. Een raveelbalk kan je beter kops of schuin vastschroeven. Stalen hoekstukken zijn niet nodig.
 

Hans Ketellapper

  • #5
Ik heb het raam inmiddels besteld en bij twijfel neem ik weer contact op. Mvg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu