Inbouwdoos electra

Status
Niet open voor verdere reacties.
In de inbouwdoos zitten lange schroeven, het kraakte nogal. Ook met 20mm begon het geheel te kraken en kon ik ze er moet moeite uit krijgen. Gelukkig had ik schroeven die wel paste en gelukkig kon ik de lamp bevestigen.

Wat is het gekraak, heb ik ergens doorheen gedraaid met de schroef of iets beschadigd??? Moet ik nu de inbouwdoos vervangen en wat kosten die? Zijn die eenvoudig zelf te vervangen en wat is de juiste maat schroef om een lamp te bevestigen???
 
Je probeerde het dekseltje opd e inbouwdoos te schroeven? Of iets anders (wat dan)?

Als alles verder heel is, is een beetje kraken niet een reden tot vervanging.
 
Een inbouwdoos in de muur of een centraaldoos in het plafond ?
 
Wanneer je lamp op hangt, dan schroef je de schroeven in de inbouwdoos die in het plafond zit. Die schroeven waren erg lang en daarna kraakte het. Of heet een inbouwdoos in het plafond een centraaldoos???

Welke schroeven gebruik je het beste en moet ik de doos vervangen of is dat onnodig en wat kosten die dingen???
 
Rustig maar...

Dat heet een centraaldoos en als alles werkt en nog heel is: niets meer aan veranderen en gewoon laten zitten.
 
De schroeven in de huide inbouwdozen zijn M3. In de centraaldozen en oude wanddozen zit M4 de lengte afhankelijk van de diepte en toepassing.

In de oude wanddozen zit een draadbusje, doe je daar een te lang boutje in dan zal het geheel niet vast te draaien zijn, en met geweld zal de boel afbreken.

Succes.
 
Ik heb de M4 schroeven die erin zaten goed kunnen vast zetten. Alleen de erg lange schroeven in een andere centraaldoos begonnen te kraken en de 20mm exemplaren ook die ik had gebruikt. Volgens de bouwmarkt heb ik ze door de inbouwdoos gedraaid, waar geen schroefdraad mee zit.

Maar is dit erg of kan het geen kwaad???

Wat kost een zo'n centraaldoos en is dat simpel te vervangen?
 
Een centraaldoos kost een euro of vier.
Of je hem makkelijk kan vervangen hangt van de situatie af.
In beton is hij niet te vervangen.
Bij een gips of zachtboard plafond, zal het plafond opengemaakt moeten worden. De lassen in de centraaldoos moeten losgemaakt, de draden moeten teruggetrokken worden, de buizen moeten gedeeltelijk losgemaakt worden.
Daarna met een nieuwe doos in omgekeerde volgorde de boel weer monteren.

Als de doos niet finaal doorgescheurd is zou ik hem laten zitten.
Maar dit is van een afstand moeilijk te bepalen.
 
Kortom zeg je hiermee dat een centraaldoos in een betonnen plafond niet te vervangen is. Dat vind ik nogal vreemd.

Wat is eigenlijk het verschil tussen een inbouwdoos en centraaldoos, ja ik ben maar een leek. De doos waar je een lamp aan schroeft heeft dus een centraaldoos?

Wat als alleen het schroefdraad niet meer bruikbaar is?
 
Inbouwdozen zitten in de wand, en zijn bedoeld om schakelaars, stopcontacten enz in te bouwen.

Centraaldozen zitten over het algemeen in het plafond, en zijn het centrale knooppunt van de schakelaars en stopcontacten in de ruimte waar de doos zich bevind.
In de doos zitten uitsluitend de lassen van de draden die bij de diverse componenten vandaan komen.
Een lamp/lichtpunt hang je aan het deksel wat de doos afsluit

Centraaldozen die in een beton plafond gemonteerd zijn, zijn ingestord in de beton en kunnen dus niet zonder breekwerk vervangen worden.

Als je de schroefdraad van de centraaldoos vernield hebt, dan kan je proberen om er een parker in te draaien. Soms is het mogelijk om het deksel een kwartslag te draaien (alleen bij vierkante dozen) en het deksel met parkers op de andere hoeken vastzetten rechtstreeks in het plastic.

vb inbouwdoos
2_1_62.jpg


vb centraaldoos
offline
 
Bedankt voor deze heldere uitleg. Moet je een het deksel er altijd op laten, want om een lamp vlak te monteren is het handig die te verwijderen.

Een parker kan dus uitkomst bieden wanneer het schroefdraad dol is. Als dat nodig is zal ik die tip zeker gebruiken.

Gaat overigens een te lange schroef dwars door de centraaldoos? Want dat hadden de vorige bewoners gedaan en zou dus dat gekraak hebben veroorzaakt. Misschien dwars door het kunststof geschroefd doordat de schroef te lang was???
 
Heeft o.a. met brandveiligheid te maken. Mochten er draden gaan smeulen, dan ontstaan er, door de hitte van het doosmateriaal, gassen die de vuurhaard doven. Maar dat werkt alleen als het een dichte doos is.
 
Fiesiekus schreef:
Heeft o.a. met brandveiligheid te maken. Mochten er draden gaan smeulen, dan ontstaan er, door de hitte van het doosmateriaal, gassen die de vuurhaard doven. Maar dat werkt alleen als het een dichte doos is.
Dus???
 
Het is fout!

Of het gevaarlijk is kan ik hiervandaan niet beoordelen.(hangt van het soort armatuur af)

Bij een hanglamp zal er weinig gebeuren.

Bij een plaffoniëre kan je je voorstellen dat het behoorlijk heet kan worden in de centraaldoos
 
Bij de hanglamp is de centraaldoos dicht, om de lamp aan de haak te hangen. Bij de andere lampen zoals de Halogeenlamp en de 2 plaffoniëres niet. Omdat ze dan niet geheel vlak waren te monteren. Maar ja als het veiliger is om de centraaldoos dicht te laten, zou ik dat moeten veranderen.
 
Dus het plaatje op de centraaldoos moet er ten alle tijden blijven zitten?

Welke maat schroeven moet je dan gebruiken, M4 maar welke lengte?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan