In gips want een deur opening gezaagd. Moet ik een ijzeren of Houte balk erin le

ruijtersfoto

  • #1
Ik heb in een Gipswand een deur opening gezaagd. Moet aan de bovenkant een versteviging aan gebracht worden. IJzer strip of houten balk? Wordt wel 2 kanten gips platen tegen geschroefd en verlijmd.

IMG20220503093155.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Lekker handige volgorde :denk::wink:

Komt er een houten kozijn in? Dan is een latei waarschijnlijk niet nodig.
 

Tolhuisje

  • #3
en je kan hetzelfde materiaal gebruiken als waar je de gips wand van maakt (metal stud of HSB). Plaats in beide gevallen wel een staander aan de zijkanten en een ligger op hoogte van je deur(+kozijn+drempel+5mm ruimte, al naar gelang uitvoering) . Bij metal studs evt. latje erop om je kozijn makkelijk vast te zetten.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Waarvoor kun je hetzelfde materiaal gebruiken als waar je de gips wand van maakt?
Stel dat het een gipswand is, gewoon gips, wat maak je dan van gips?
 

La Camarguaise

  • #5
1655814382957.png
ik haak even aan over dit onderwerp; moet ook houten kozijnen plaatsen in een gipswand. De wanden zijn nog niet geplaatst dus kan ze nog zo laten opbouwen dat het het best geschikt is voor plaatsing van de houten kozijnen. Uit bovenstaande tekening begrijp ik dat je de opening (voor kozijn) moet maken met een houten (spouw-)lat die je tegen de metal stud bevestigt en daar dus de gipsplaten tegenaan. Hoe dik moet nu die spouwlat zijn (ivm waar metal stud geplaatst moet worden)? En hoe bevestig je die aan de metalen stud? Lijmen? Het kozijn bevestig je daarna (geschroefd?) dus aan die lat? Op bovenstaande tekening lijkt het kozijn erg "omvattend" te zijn: is dat een absolute voorwaarde voor een kozijn? Zo ja: hoe krijg je dat kozijn dan om die wand heen ? Moet je die dan in delen (links, rechts en bovenkant) apart plaatsen? En als het kozijn een vlakke kant heeft aan de buitenzijde: dan moet je die dus afwerken met afdeklatten?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Waarom aanhaken? Wat je nu doet heet topic kapen.
Het overnemen van een topic van een ander voor eigen doeleinden.
Daar hebben heel veel forumleden hier een hekel aan.

Je kunt beter even een eigen topic starten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu