Ik wil van alles weten over her afkoppelen van regenwater

Marcel1963

  • #1
Beste forumleden, ik het het eea al gelezen nadat ik besmet raakte met het idee om regenwater af te koppelen en voor mijn beide toiletten en wasmachine te gebruiken. Er komt heel veel werk (binnen en buiten)en nogal wat kosten bij kijken voor dat het uiteindelijk operationeel is.

Nu zijn er nogal wat mensen die dit opvang systeem hebben geinstalleerd en ik geloof dat het in België zelfs verplicht is bij een grote renovatie en/of nieuwbouw. Kan ik me beter orienteren bij en handelaar in België?
Er komt nogal wat bij kijken, groffilters, fijnfilters, welke pomp, welke leidingen enz enz enz. Plaasing van de vaten in schuur in de grond voor de vorstperiodes en waar tevens de pomp komt te staan, de afstand zal een meter of acht zijn en zal gewoon 3 meter opgevoerd dienen te worden.

Is het niet mogelijk om bij een van deze afkoppelaars een kijkje te komen nemen, kan de installatie bekeken worden en vooral mijn installatie met nuttige tips va die of gene.
 

Gerrit

  • #2
Je kunt hun dat per PB vragen, maar houdt er rekening mee dat iedereen hier in principe anoniem werkt.
 

Ralph

  • #3
Waarom niet gewoon simpel een filter spoelen in de grond en daar water uit oppompen. Stel je voor dat het 4 weken niet regent :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
In een eerdere topic heb ik wel eens een reeks foto's geplaatst van mijn systeem. Als je er vragen over hebt hoor ik het wel (bv. via pb).

suc6!

grtz
Henk
 

Marcel1963

  • #5
Bv op een waterput met diameter 100 cm en onderkant zit bv 150cm onder het maaiveld en het grondwater staat tot halverwege de put.
Dus grote van de tank: 100 dia 120 hoog, het grondwater staat vanaf het maaiveld op 60

dus oppervlakte grondvlak x opwaartse kracht die het water (met hoogte tov grondvlak van 150cm) uitoefend.

De grootte hiervan wordt bepaald door de hoeveelheid verplaatste water en is gelijk aan het gewicht van het verplaatste water."


Dus voor mijn voorbeeld:

Water staat 0,9m hoger dan de bodem van mijn vat:

Opp. grondvlak = Pi x 0,50² =0,785m²
Dit x de stand van het grondwater tov de bodem (= 0,9 m) => 0,7065m³
En aangezien water 1 Ton/m³ weegt heb ik een opwaardse kracht van 0.7065 ton= 707 kg als contra als het vat(kunststof) geheel leeg is.

Tja, vul dat maar eens aan, optie is om een ring van beton om het vat te storten, versterkt met beton ijzer en je hebt bij tuincentra van de ronde zwarte vijvers
(net specie kuipen)ik denk zo n 120 dis en 50 cm hoog. Om daar een onderlaag in te storten, vat erin en verder vol storten. Daar bij komt nog de bestrating en de grond, en om niet te vergeten, zand stabilese rond on het vat.

Ik weet het niet meer

Marcel
 

Fiesiekus

  • #6
Ralph schreef:
Waarom niet gewoon simpel een filter spoelen in de grond en daar water uit oppompen. Stel je voor dat het 4 weken niet regent :)
Dan zit je ook niet met het probleem van de opwaartse kracht. Maar hoe hoog is het grondwaterpeil eigenlijk in je tuin?

Bovendien heb je je berekening niet compleet; er is nog 30 cm tussen de deksel van het vat en het maaiveld. Daar kan je een klomp beton (of trottoirtegels o.i.d.) opleggen; houdt weer een beetje tegen.
 

Marcel1963

  • #7
Ja dat klopt, maar dat is alleen maar postief, dat extra gewicht en heb ik de kleef ook nog niet eens meegenomen.Er komen ook trouwens ook nog een stuk of wat kalkzand stenen op de boden voor een betere waterhuishouding(neutraliseren) Ik weet alleen niet of het schadelijk is voor het kunststofvat als er een omhulsel er omheen komt van beton met bewapening. Ik ben van mening dat je de boel wel kunt verzwaren, maar dan komen de inmense krchten op het kunststof vat en ik dacht zo om het vat tot een benadering te bekleden met vloeibaar beton, zodat na uitharding alle krachten op het beton komt. Aan de bovenkant blijft alles vrij omdat er natuurlijk een mangat aanwezig is.

Voor de fun een draadloos cameraatje met infrarood leds in een wekpot met beeldschermtje(bij de bouwmarkt 80-90 euro) voor inspectie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu