Idee voor opening in knieschotten ?

Eye_in_the_Sky

 • #1
Ons huis is voorzien van een kruiskap.
Ik heb dus op vier plekken knieschotten onder het dak.
Nu wil ik deze ruimte gaan gebruiken en moeten er dus openingen in de knieschotten komen.
Het moet netjes afgewerkt worden maar hoeft geen megaproject te worden. Wat is nu het handigste om te doen ? Gewoon een vierkante opening zagen en die met magneetjes oid terughangen ? Of toch netjes een scharnier monteren. We zullen de ruimte sporadisch gebruiken, gewoon voor opslag.

Bedankt !
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Hangt een beetje v/d afmetingen van de opening af. Als je die een beetje breed maakt zo 1 meter bijv. (wel makkelijk voor 't opbergen/insteken) , worden de scharnieren zwaar belast en worden 't flinke dingen met flinke bouten. Met pianoscharnieren red je dat niet, gaat deur scheefhangen en dat soort gedoe.

  Dus je eigen idee met magneetjes is denk ik 't makkelijkst te maken en netjes af te werken.
   

  renehi

  • #3
  U kunt met een zaag een vierkant gat uitzagen. Het mooist is wanneer u van tevoren kan vaststellen waar de knieschot aan een balk is bevestigd is en dat er geen stroom of andere leidingen direct achter de knieschot zit. Wanneer u langs de balk afzaagd, dan kunt u dan daarop de magneetsnapper vastschroeven en aan de uitgezaagde plaat het metalen plaatje schroeven

  Wanneer u niet vantevoren kan bepalen waar de balken zitten dan zult u een klein stukje moeten uitzagen om zo de balken op te sporen. De uitgezaagde gedeelte kunt u dan niet zo makkelijk hergebruiken.

  U kunt de uitgezaagde plaat afwerken met arcitraaf latjes. Deze gebruik je normaal bij deurkozijnen. De latjes erop spijkeren met verzonken kop spijkertjes of schroeven en een dot houtlijm of montagekit ertussen. Door het bevestigen van deze latjes heeft u de naad, die ontstaan door het zagen netjes afgewerkt en tevens heeft u een mooi handvat voor de plaat.

  Mocht de knieschot afgewerkt zijn met gipsplaten dan kunt u voor de opening van de knieschotten het beste een stukje spaanplaat in de plaats doen. Deze is wat 'stootvaster' als gips...
   

  Eye_in_the_Sky

  • #4
  Renehi,

  Bedankt voor je antwoord. Dat lijkt me het handigste want ik weet precies waar de balken beginnen en er lopen geen leidingen.
  Maar wat zijn "arcitraaf" latjes ?? Google kent deze term niet.
   

  Fiesiekus

  • #5
  Architraaf
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Schuifdeurtjes zijn ook erg gemakkelijk, altijd de volle breedte van het gat ter beschikking en gemakkelijk te maken.
   

  Willem.S

  Specialist Hout/Bouw
  • #7
  Haal niet zomaar staanders weg !! ( als dit de bedoeling is)

  Deze staanders kunnen namelijk onderdeel zijn van de dragende construktie van de kap!
   

  Eye_in_the_Sky

  • #8
  Heren,

  De klus is geslaagd. Ik heb openingen gezaagd met een reciprozaag (handig ding !!). De uitgezaagd openingen zijn voorzien van magneetsnappers en greepjes en teruggemonteerd. Een klein deklatje erop gezet om de zaagsnede te maskeren.

  Bedankt !
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Bedankt voor de melding, mooi dat het gelukt is.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu