'Sokkel' voor wasmachine van gasbetonblokken - goed idee?

ReSa

  • #1
Na lang meelezen nu eindelijk een post :)

Onze wasmachine staat bij ons in de kelder. Vanwege de verhoogde afvoer staat deze nu op een houten voet van ca. 150cm hoog. Dit werkt op zich wel, maar resoneert nogal en wil met centrifugeren nog wel eens meetrillen (Bak is eigenlijk niet stevig genoeg geconstrueerd...).

We willen de ruimte onder de wasmachine gebruiken om een droger neer te zetten.

Ik speel met het idee om met cellenbetonblokken van 10cm twee muurtjes te bouwen die allebei met muurankers tegen de achterwand aan zouden staan, met daarop een dikke multiplex plaat (dikte keukenblad), maar vraag me af of zulke muurtjes in die opstelling de vibratie van een wasmachine aankunnen.
Heeft iemand een tip?

Situatie is dus:

Achterwand
Twee muurtjes op betonvloer, 10cm dik, 150cm hoog; multiplex plaat als vloer voor wasmachine.

Alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Volgens mij is het gebruikelijk om de droger op de wasmachine te zetten :)

Als je de wasmachine hoger wilt zetten, gebruik dan zware materialen. Dus geen gasbeton en hout. Maar bv. baksteen of kalkzandsteen en beton.
 

Poster

  • #3
2 muurtjes van gasbeton/gipsblokken met daarop een b.v. 40 mm multiplex plaat, zal wasmachine zeker wel houden, hele wanden/muren worden opgetrokken van gasbeton, onderweg een muurankertje in de voeg kan nooit geen kwaad, en zou ik zeker doen.
Een wasmachine weegt tussen de 60 en 70 kilo netto, + was en water 80 klio, en is dus geen enorm gewicht.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zou de wasmachine gewoon op de grond zetten en een bak maken of kopen waar het afvoerwater in terechtkomt en daar een kleine dompelpomp in zetten.
Ik weet zeker dat dit goedkoper en veiliger is dan een wasmachine op zo'n verhoging, het gaat om zijdelingse krachten en niet om gewicht.

Zulke wanden van 10 cm dikke kalkzandsteen metselen en liefst een betonplaat erop zou kunnen, de krachten die ontstaan bij het centrifugeren worden meestal behoorlijk onderschat, de machine ligt eerder beneden dan men denkt.

Het lijkt me trouwens lastig om te werken met een wasmachine op die hoogte.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Het ging me in eerste instantie niet alleen om het gewicht, maar ook vooral om het geluid. Al weet ik niet of TS dit belangrijk vindt.

In alle gevallen adviseer ik een koppeling van de verhoging aan de achterwand.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu