Huis zonder CV van CV voorzien

Sander02

  • #1
In mijn nieuwe huis zitten gaskachels en dat gaat CV worden.

Het is de bedoeling dat we de radiatoren en leidingen zelf doen maar voor de ketel en controle gehele systeem er een specialist bij halen.

Nu vroeg ik me af wat tegenwoordig het beste leiding materiaal is.
Is dat een combinatie van flexibele(unipipe de beste?) en kunststofleidingen of toch liever koper.

Aangezien ik een nieuwe kamer indeling heb gemaakt, zijn de scheidings en voorzetwanden (tegen muur buren) nog open. Er komen nog gipsplaten tegen aan. Ik zou dus heel makkelijk de leidingen via die wanden recht omhoog door de vlieringvloer naar de ketel kunnen laten lopen.

Ik ga beginnen op de eerste verdieping, daar moeten 3 radiatoren komen.
De radiatoren van de begane grond, dus woonkamer en keuken wil ik via de kruipruimte en vervolgens door ruimte naast meterkast naar de ketel.

In die ruimte moeten ook de waterleidingen en afvoer van de nog te maken badkamer op de eerste verdieping komen. Dus die komen redelijk dicht langs elkaar.

Graag wat advies.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou zeker geen koper nemen, dat is vrij duur.

Flexibel is misschien het makkelijkste, overleg eea met de installateur die de ketel komt doen.
 

Sander02

  • #3
Ik heb nog geen installateur op het oog. Weet ook niet of ik zelf via internet ketel ga kopen en dan opzoek ga na installateur of dat ik die ketel gewoon in de buurt moet kopen en dan incl montage. Dat laatste klinkt wel het verstandigste, maar misschien dat je de ketel via internet voor een beter prijs kan vinden.
 

Hadrianus

  • #4
Hallo Sander,
Ik heb zelf goede ervaringen met stalen pijp. Zeker als je in een wand wilt wegwerken, lijkt mij stalen pijp makkelijker dan flexibele buis. Het 'bochtenwerk' is met stalen pijp natuurlijk wel een grotere uitdaging, maar met een buigijzer zijn goede resultaten te behalen. Ik heb die zelf gehuurd bij een grote bouwmarkt, voor 4 euro per dag.
Groeten,
Ad
 

Sander02

  • #5
Is het aan te raden om de CV ketel aan te sluiten op de schoorsteen die nu alleen nog gebruikt gaat worden voor 1 gaskachel die in de woonkamer blijft staan. Of is het beter een nieuwe rook afvoer te maken. Dus zo'n klein kunststof pijpje.
 

Sander02

  • #6
Hadrianus schreef:
Hallo Sander,
Ik heb zelf goede ervaringen met stalen pijp. Zeker als je in een wand wilt wegwerken, lijkt mij stalen pijp makkelijker dan flexibele buis. Het 'bochtenwerk' is met stalen pijp natuurlijk wel een grotere uitdaging, maar met een buigijzer zijn goede resultaten te behalen. Ik heb die zelf gehuurd bij een grote bouwmarkt, voor 4 euro per dag.
Groeten,
Ad
Bedankt voor je reactie. Is 15mm de juiste diameter? En ho ezit het met de isolatie. Ik weet bij dat unipipe uit meerdere lagen bestaat. Is dat nog iets waar ik rekening me moet houden als de leidingen langs bepaalde wegen lopen, zoals in de kruipruimte. Is het zowie zo verstandig om ook een verdeler te plaatsen in de kruipruimte voor 4 radiatoren.
 

Johanlam165

  • #7
Als je het met stalen pijp gaat doen dan loop je de kans op knel koppelingen in de muur die door het aandraaien van het 1 en ander altijd los kunnen gaan zitten, ik zou voor de uponor gaan. (unipipe)
 

Sander02

  • #8
En dan eventueel voor de lange afstanden zoals in de kruipruimte wel staal aangezien dat makkelijker recht te leggen is?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #9
Welnee. In de kruipruimte zit je toch niet, dus wie maakt zich druk of die leiding wel kaarsrecht gelegd is. En afrollen gaat sneller dan stalen buis in allerlei bochten buigen.

Het is een ander verhaal als je unipipe in het zicht gaat monteren, bijv. als deze over de wand gaat lopen in je huis. Dan zou ik wel staal nemen (evt. alleen op die plek).
 

Sander02

  • #10
Mooi! Dat in het zicht is bij bepaalde radiatoren wel het geval, bijv een stukje opzij naar de wand, waarin de kabel dan verdwijnt. Dan krijg je toch een koppeling tussen flexibel en staal in de wand. En das dus begrijp ik niet aan te raden, omdat je dan bij een lekkage er niet makkelijk bij kan.
 

Johanlam165

  • #11

Is dit iets? kun je gewoon persen en is mooi.
 

Sander02

  • #12
Ja, dat ziet er mooi uit. Bedoelde je met dat persen, dat je dan toch de hele leiding van staal maakt en dat een pers koppeling erg vertrouwbaar is zodat die op een plek kan zitten waar je niet makkelijk bij kan.

Ik zag dat je voor unipipe ergens een tang moet zien te huren en dat er ook hep2o bestaan waarvoor je helemaal geen tang nodig hebt. Dat zal dan wel een duurder systeem zijn.
 

Bloemie

  • #13
Unipipe

let wel op als de inipipe regelamtig boven de 80 graden komt laat de binnenmantel los ,unipipe is hier van op de hoogte.

wij hebben al een paar verstoppingen gehad van pijp die er ongeveer 3 jaar in lag.
 

Sander02

  • #14
Ik las op internet meerdere verhalen over problemen met flexibele leidingen.
Misschien is het toch verstandiger koper/metalen leidingen te nemen ook al kost het wat meer moeite.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu