Houtworm in deurkozijn

Boudewijn

 • #1
Het deurkozijn van de schuur was voorzien van mooie gladde verflaag. Hieronder blijkt echter een groot deel (op verschillende plekken) van het hout verpulverd te zijn. Onder een laagje verf zit daar ongeveer 5 millimeter fijn houtstof - hout valt zo uit elkaar. Het houtstof heeft zelfde kleur als het niet aangetaste(?) hout - mooi wit/geel.
Gaat om grote oppervlaktes die zijn aangetast.

Ik zie geen beestjes zitten (maar waarschijnlijk kun je die ook niet zien)of houtrot.

Is dit kozijn aangetast door houtworm of ander 'ongedierte' ? Oftewel wat is het probleem en wat is de (verstandigste) oplossing?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jacco

  • #2
  Ik zou denken Boktor. En dat je geen beestjes aantreft kan kloppen. Er worden eitjes gelegd. De larven vreten zich een weg naar buiten. Wel moet je gangen/sporen kunnen zien van ongeveer 3 tot 5mm breed.
  Voor de zekerheid kun je hier een expert naar laten kijken. Deze kan beoordelen wat het is. Als het boktor of houtworm is is bestrijden noodzakelijk.
   

  Lord Percy

  • #3
  Huisboktorren tasten normaal alleen naaldhout aan. Uw beschrijving van geel-wit duidt waarschijnlijk op grenen of vuren dus naaldhout.
  De larven vreten gangen onder de oppervlakken overwegend volgens de lengterichting van de vezels en veroorzaken grote structurele schade. Vervanging van aangetaste delen kan noodzakelijk zijn.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu