Houtwolcement platen stucen / afwerken

Joeybrooks

  • #1
Hi iedereen,

Ik wil graag mijn garage gaan isoleren, zowel de zijwanden als het plafond.

Op dit moment is de constructie van de grond afgezien

- Fundering
- Halfsteensmuur
- Balken (15x5CM)
- Op die balken liggen houtwolcement platen
- Houten plaat
- Dakbedekking



In de binnenkant kijk je dus tegen de houtwolcement platen aan. Nu vraag ik me af of dit goed isoleert, ik kan nergens echt de dikte meten van de platen, geen idee. Maar het is sowieso geen gezicht.

Nu dacht ik aan het volgende:

- Als: de platen al voldoende isoleren, kan ik er dan tegen aan stucen? De platen liggen haaks op de balken dus stevig liggen ze zeker.

- Als: de platen niet isoleren, kan ik er dan isolatie tegenaan lijmen (zonder ruimte ertussen) en afwerken met gipsplaat? Als ik er niet tegen aan mag lijmen, wat raden jullie dan aan qua isolatie? Een ruimte laten tussen de platen en de isolatie en dampdichte folie aan de warme kant (binnen)?

En dien ik dan isolatiegaten te voorzien?

Ik zoek eigenlijk een redelijk betaalbare manier om te voorkomen dat de warmte wegvloeit door het dak.

De binnenwanden zullen geïsoleerd worden d.m.v. voorzetwanden (metal stud) met daarin glaswol, afwerken met gipsplaat.


Alvast bedankt.

Grt,
Joey
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Op de houtwolcementplaat ligt zeer waarschijnlijk rechtstreeks de dakbedekking.
Aan de bovenzijde isoleren heeft de voorkeur bij een dak.
 

Joeybrooks

  • #3
Bedankt voor je antwoord. Van bovenaf isoleren is een goede oplossing idd maar nog niet waar ik nu naar zoek. Het dak moet over een 2/3 jaar vervangen worden, althans de bedekking. Daarna wil ik het wel van boven isoleren. Helaas is er nu geen budget om het dak ook mee te vervangen.

Wat zijn de beste oplossingen betreft isoleren vanaf de binnenkant? De isolatie krijg ik redelijk goedkoop geregeld (glaswol)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Glaswol kan prima mits u 2 cm ruimte tussen houtwolcementplaten en de glaswol aanhoudt voor ventilatie.
Een dampwerende folie onder de balken aanbrengen en afwerken met gipsplaat.
 

Joeybrooks

  • #5
Thanks voor je antwoord! Met 'onder de balken' bedoel je onder de glaswol toch? Aan de binnenkant van de ruimte. Ik wil de balken namelijk zichtbaar laten, geeft zo'n heerlijk oude look. Dus in feite is het dan:

- Houtcolcement platen
- 2cm ruimte
- Glaswol isolatie
- Dampremmende folie
- Gipsplaat

toch? :)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Aan 150x50 gemonteerd met raveeldragers is geen "oude look" verloren gegaan als je deze niet in zicht laat.

De houtwolcementplaten zijn dampopen, de dakbedekking bovenop de houten platen is dampdicht. Daarbij zit het hout aan de buitenkant, met kans op condensatie en vervolgens houtrot.

Wees dus voorzichtig met een damprem. Ik ben geen groot voorstander van halfopen folies, maar denk dat in een situatie zoals deze een klimaatfolie wel een goede oplossing kan zijn.
 

Joeybrooks

  • #7
Er komt nog een voorzetwand van ca. 12 cm breed waardoor de raveeldragers uit het zicht raken. De balken blijven dan netjes over en die worden mooi donkerbruin gebeitst met daarin tussen strak afgewerkte platen. Smaken verschillen maar de balken laat ik graag in het zicht.

Kun je mij iets meer vertellen over de klimaatfolie die je bedoelt a.u.b.?
 

Joeybrooks

  • #8
Jan schreef:
Glaswol kan prima mits u 2 cm ruimte tussen houtwolcementplaten en de glaswol aanhoudt voor ventilatie.

Moet ik dan aan de zijkanten in de (buiten)muur openingen maken zodat de lucht ook kan doorstromen? Want dat is er op dit moment (nog) niet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Wat ga je in die garage doen. De temperatuur en luchtvochtigheid blijft die normaal voor een garage.
 

Joeybrooks

  • #10
Ik wil er heel graag een zogenaamde 'mancave' van gaan maken. Dus raam erin, isoleren, vloer erin (met isolatie) en daar mijn instrumenten neerzetten, bar plaatsen en een beamer. Typische mancave. De garage is trouwens losstaand van de woning. Ik ga tevens elektrische verwarming plaatsen die alles op een minimale temperatuur houdt en een afzuiging voor sigarettenrook etc, die tevens zou kunnen dienen voor luchtstroom? Maar als dat niet nodig is, dan niet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Mancave? maar goed dat Google bestaat interessant die plaatje die ik heb gezien.
Dus zo af en toe gaat de temperatuur en luchtvochtigheid omhoog.
Die balken in het zicht houden maakt de dampdichtheid van je constructie zwak.
Houtwolcementplaten zijn poreus en nemen daardoor gemakkelijk vocht op. Is de cement een paar keer goed nat geworden kan je platen vervangen. Wordt de bitumen sterker dan je dak. :lol:
Waarom glaswol?
 

Joeybrooks

  • #12
Haha ja noem het een hobbyruimte. De temperatuur en vochtigheid zal inderdaad regelmatig schommelen. Glaswol heeft mijn voorkeur omdat ik dat relatief goedkoop kan overnemen van iemand. Heb jij een ander advies voor het plafond? Ik wil heel graag de balken zichtbaar laten indien mogelijk.

De wanden wil ik ook heel graag isoleren met glaswol, is dat een probleem? Misschien kan ik eventueel overwegen om het plafond voor nu nog niet te isoleren en dat op een later moment van bovenaf te doen. Ik weet echter niet hoeveel warmte er zal ontsnappen via het plafond.

Kleine opmerking: als ik gebruik maak van de garage, dan zal er wel een afzuiging aanstaan om sigarettenrook weg te trekken, die afzuiging kan in mijn ogen best aan blijven tot de luchtvochtigheid weer oké is, dat kan ik wel automatiseren op mijn domotica.

Alvast bedankt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Je zou tussen de balken een laag PIR/PUR, aluminiumfolie gecacheerde platen kunnen aanbrengen.
Misschien is er wel een plaat of plafondplaat op de markt die alles in een heeft.
Het transport van vocht blijft bij alu,cacheringen over, de aansluiting van de platen tegen de balken, muren en de naden van de platen onderling.
Wat dichtheid betreft zal op die details alle aandacht moeten vestigen.
Neem alvast op dat de damprem van de muren een degelijke aansluiting kunnen gaan krijgen met die van het plafond. Of anders om.
Geen enkel isolatie materiaal is een probleem. De moeilijkheidsgraad zit in de uitvoering van de damprem.
Je snapt dat een plaat aanbrengen die volledig dampdicht is een stuk eenvoudiger kan zijn dan een van wol die volledig dampopen is.
Zie de uitvoering van de damprem met een isolatie van wol rond een balk.
Moet het beslist zoals links van de balk of mag het ook zoals rechts.
De schets betreft een pannendak. Platdak met bitumen is kritischer.
 

Joeybrooks

  • #14
Wgb schreef:
Je snapt dat een plaat aanbrengen die volledig dampdicht is een stuk eenvoudiger kan zijn dan een van wol die volledig dampopen is.
Bedankt voor je snelle antwoord telkens.

Mhhh, nu begin ik toch te twijfelen of ik die balken nog wel zichtbaar laat. Want als ik het goed begrijp is het een stuk gemakkelijker als ik de balken 'wegwerk'?

Dus tussen de balken opvullen met isolatie en over het hele plafond en balken een dampdichte (OF klimaat??) folie, regelwerk en gipsplaten, klopt dat? Heb ik dan het heel euvel opgelost of mis ik dan mogelijk nog iets? Als het zich enkel om die balken te doen is dan wordt mijn grapje een stuk duurder omdat ik dus geen gebruik kan maken van mijn mooie aanbieding glaswol.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Ik zou het niet weten. De balken in het zicht is de uitvoering rechts voldoende.

Houtwolcement gedraagt zich toch anders.
Tot nu Toe. Anders dan wat ik meestal tegenkom.
Simuleer ik onder de houtwolcementplaten een wol met een PE damprem 0,2 mm dik dan heb ik een langere droogtijd nodig omdat er onder de bitumen iets teveel vocht is verzameld.
Hoe dik is die glaswol isolatie?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu