Houtrot in gording : rot fixeren en balk verstevigen

Creswim

 • #1
Bij het herstellen van de gipskartonnen afwerking rond een veluxraam, heb ik ontdekt dat de gording die onder het veluxraam doorloopt, houtrot vertoont. Waarschijnlijk werd de afwatering rond het raam niet volgens de regels van de kunst afgewerkt en kreeg de balk jarenlang regenwater te verduren.

Ondertussen is het dak opnieuw van kepers, onderdak, ... pannen voorzien en de veluxen kregen een correcte afwatering. Ik verwacht dus dat de balk vanaf nu zeker droog blijft.

Als ik aan de onderkant van de balk kijk vanuit de zoldering dan vertoont deze enkel een "verkleuring".
Gezien de binnenafwerking van het huis al tegen het dak hangt, is het vervangen van deze balk een zeer moeilijke optie.

Zal deze balk verder aftakelen, al ligt hij nu droog ?
Kan ik het houtrot fixeren ?
Is het zinvol om de balk te verstevigen door er een plank tegenaan te schroeven of een metalen L-Profiel er tegenaan te zetten ? Welke verbinding gebruik ik hier best voor ?

Fijn bedankt voor de tips
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Amdusias

  • #2
  Zou u een foto van de rotte balk kunnen plaatsen, krijg niet echt een goed beeld van hoe rot het is.

  Allicht dat je het tijdelijk kunt onderstempelen, en dat je dat de houtrot op een goede manier kunt oplossen, en dan eventueel een extra verstevingen aan je balk maken...
   

  Creswim

  • #3
  De foto's:

  Foto 1 : onderkant van het dakraam - het probleem begint achter het driehoekige gat


  Foto 2 : close-up "in" het driehoekige gat


  Foto 3 : de balk zoals die zichtbaar is in de zoldering


  Alvast bedankt voor de aangeboden hulp!
   

  Amdusias

  • #4
  Als ik de foto's zo bekijk, dan is degene die onder je dakraam zit, afgeschreven, deze is er wel heel erg aan toe. De laatste foto van de gording, die verkleurd is... die is verder goed, daar hoef je niks meer aan te doen. Die is alleen wat verkleurd.

  Maar even over de gording onder je dakraam: dit is iets wat je moet laten doen, denk ik... Om hier zelf mee aan de gang te gaan, is haast een onbegonnen werk... Kan het mis hebben hoor.. dat je er makkelijk bij kan, maar zo op de foto lijkt het van niet.

  Dus zelf denk ik dat je een paar kleine aannemers er naar laat kijken, en zien wat hun er van zeggen.... want om dit zelf op te lossen met houtrot vuller is onzinnig.. Het is per slot van rekening een onderdeel van je constructie... en dat moet gewoon goed zijn!
   

  Creswim

  • #5
  Even voor de duidelijkheid : op alle foto's staat hetzelfde stuk gording, enkel van een andere kant bekeken !

  De eerste 2 foto's zijn de bovenkant van de gording, de derde foto is de onderkant van diezelfde gording gezien vanuit de zoldering.

  De verkleuring doet zich voor aan de andere kant van hetgeen je op de 2 eerste foto's kan zien en van die kant is de balk mijns inziens vrij goed bereikbaar om er b.v. een verstevigingsbalk tegenaan te bouten.

  In "houtrotvuller" op zich zie ik geen oplossing, eerder in een produkt dat het houtrot (de schimmel die het veroorzaakt ?) zou moeten doden en aldus de zaak zou moeten "fixeren". Maar ik weet niet of zoiets bestaat.
   

  Amdusias

  • #6
  Dat had ik zo snel niet door, afijn. Wat ik aan de voorzijde zie, is wel heel erg.. In principe geloof ik niet in houtrot stoppers. Meer een persoonlijke menig, die ik door ervaring heb gekregen, maar ja.. . :?

  Alabastine schijnt dat spul te hebben, dus allicht dat je het daar mee kunt fixeren.. maar ja houtrot gaat bijna altijd door!

  En wat betreft een versteviging: het is en blijft een oplap middel... als je ooit je huis wilt verkopen, zul je het wel weer tegen komen.

  Maar als je een balk neemt van de zelfde zwaarte, en je schroeft deze met 6,0 X 120 vast.. en dan niet zuinig zijn ermee, dan zou het er mee door kunnen... maar mooi is anders. :?
   

  Creswim

  • #7
  Goed, gisteren heb ik de dakwerker die de renovatie van het dak heeft uitgevoerd de zoldering op gestuurd.
  Om het geheel uit te spieen hadden ze weldegelijk latjes op dat stuk van de gording getimmerd alsin : ze waren het alvast tegengekomen, echter "den baas" had het niet gezien.

  Deze laatste heeft nu de zaak eens bekeken en beloofd dat ze de zaak zouden komen fixen i.e. stukje dak eraf en een verstevigingsbalk ertegenaan schroeven.

  Wat betreft het "oplapmiddel": gezien de binnenafwerking zit er niets anders op vrees ik, laat ons hopen dat dit een stevig oplapmiddel is, mooi hoeft het in dit geval niet te zijn.

  De hele zwik uitbreken en vervangen zie ik echt niet zitten.
   

  Amdusias

  • #8
  Nee dat snap ik , soms moet je een compromis sluiten met je zelf...
  en hopen dat het goed komt. Maar zoals ik al zei, gebruik dan een goeie stevige balk van ongeveer de zelfde zwaarte.

  70x170 ?, of iets in die zin.
  En dan met flinke schroeven doorschroeven.. ik denk dat je er dan wel aardig mee weg kan komen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu