Houtkachel, vloerverwarming & oliekachel

Hoppala

  • #1
Goedendag,

Wie geeft mij een tip voor een oplossing?

Ik heb een diesel gestookte CV, boiler, vloerverwarming, een houtkachel en een kamer met radiator.

Nou heb ik wat problemen

1. capaciteit (maar dat kan ik zelf oplossen door radiatoren bij te plaatsen)
2. ik wil graag de vloerverwarming een constante temperatuur laten hebben, maar voor die 40 gr moet de kachel steeds tot 80 opwarmen.
3. de houtkachel zorgt dat de vloerverwarming stopt
4. de kamer met radiator wordt alleen verwarmt als de kachel aan aan slaat en dat doet hij dus alleen als de thermostaat aanslaat.
5. als ik wil besparen door het sanitair op de klok te zetten, wordt 's ochtends alleen de boiler opgewarmd en niet het huis.

Rommeltje dus. Boeiende vraag. Waar moet ik beginnen?

THX! Joost
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
1. Meer capaciteit plaatsen dus.
2. De kachel moet warm genoeg blijven, mischien is het een mogelijkheid om een buffervat te plaatsen, die opgewarmd wordt en waar de vloerverwarming dan warmte uit haalt. Op deze manier slaat de ketel minder vaak aan.
3. Kwestie van de thermostaat niet in de kamer van de houtkachel hangen. Je zou ook kunnen overwegen om weersafhankelijk te gaan stoken. Voor vloerverwarming zijn speciale thermostaten in de handel.
4. Zelfde verhaal, thermostaat in die kamer. Het is te overwegen om weersafhankelijk te regelen in combinatie met thermostaatkranen
5. Dan ontkom je er niet aan om de boiler warm te houden... Of de boiler zodanig vroeg te laten beginnen met opwarmen dat hij warm is voor de warmtevraag van de woning begint.
 

Hoppala

  • #3
Hoi Ingmar,

Dank voor je snelle antwoord!

Als ik het goed begrijp moet ik dan gewoon op iedere radiator een thermostaat plaatsen, want als de radiator in het kamertje aanslaat gaan anders alle radiatoren mee opwarmen.

Dan moet dus een vat komen dat altijd op zo'n 40 of 50 graden blijft. De kachel stort er dan dus af en toe 80 graden in.

Is het een idee om ipv een weersafhankelijke thermostaat gewoon een aan/uit schakelaar te maken voor de vloerverwarming? Die kan ik dan de zomermaanden uitzetten.

Wat ik dan niet snap: waar/hoe kan ik dan nog een centrale thermostaat plaatsen die zorgt dat de temp 's nachts lager kan zijn?

Joost
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Je zou bijvoorbeeld een aanlegthermostaat op de verdeler van de vloerverwarming kunnen plaatsen, hiermee regel je dan de temperatuur van de vloer. Hierdoor wordt je vloer niet meer koud. Die kun je bijvoorbeeld op 25 of 30 graden zetten.
Als je gewone kamerthermostaat warmte vraagt, dan worden je radiatoren warm, en wordt de vloer warmer tot bv. 40 graden.

gr. ingmar
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu