Zoneverdeling voor vloerverwarming / radiatoren / houtkachel

Br

  • #1
Huidige situatie:
Cv ketel Remeha quinta pro 65
Vertrek vanaf cv ketel aanvoer diameter leiding (26x3 alupex) Retour net zo.
Deze alupex leiding wordt middels t-stuk (alupex 26x26x26) gesplitst richting voorhuis (daarvanaf 6 radiatoren afgetakt middels 16x2). De andere kant van dat t-stuk worden een stuk 10 radiatoren afgetakt middels 16x2 en ook nog een t-stuk op die leiding van 26x26x26 richting de vloerverwarming verdeler. Kortom een heleboel aftakkingen op een te kleine leiding qua diameter. Aan deze te dunne leiding hangt zo'n 35 kw vermogen als je de radiatoren, vloerverwarming optelt.

Toen ontstond het idee om zones te maken.
Idee is als volgt.
Vertrek vanaf cv ketel met 28 mm buis naar een verdeler zonder pomp (1 inch aansluiting). Deze verdeler heeft 3 uitgangen van 3/4 inch euroconus
Op deze verdeler komt op elke uitgang een zoneafsluiter (stelmotor) die stelmotor wordt aangestuurd middels thermostaat in de betreffende ruimte. (bij vraag uit die ruimte opent de stelmotor en bij geen vraag sluit hij.)
Deze uitgang diameter wordt dan ook 26x3 alupex, maar uitgang 1 / zone 1 voedt dan enkel de vloerverwarming verdeler.
Zone 2 voedt dan een zone met een aantal radiatoren (6 stuks)
Zone 3 voedt dan een zone met aan aantal radiatoren (8 stuks)

Voordeel 1: Ik kan per referentie ruimte zeggen dat daar de temperatuur omhoog moet zonder dat het hele huis verwarmd wordt.

Vragen:
- Gaat dit zo werken op deze manier?
- Is het op deze manier zo dat bijvoorbeeld de vloerverwarming meer flow krijgt ? omdat hij rechtstreeks gevoed wordt middels 26x3 ipv een aftakking van een 26x3 ringleiding die ook al andere radiatoren voedt?
- Kan de ketel zijn vermogen die hij opwekt zo beter kwijt? ipv alles over een 26x3 alupex leiding persen, nu in de verdeler stoppen en die verspreid het dan weer over 3 uitgangen?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Voor 35 kW zit je bij langere lengtes stalen CV buis al gauw op 35x1,5 buis. Die heeft een inwendige diameter van 32 mm. Zeker over een behoorlijke lengte wordt een 26x3 wel krap. Het is wel beter dan de 16x2 die je nu hebt liggen uiteraard. Voor dit soort vermogens is het (laten) uitvoeren van een leidingberekening zeer zinvol om te voorkomen dat je straks toch nog niet alle warmte op de juiste plekken krijgt.
 

Br

  • #3
mijn ketel heeft ook 35 mm uitgang voor aanvoer/retour. dat is dus verkleind naar 26x3 alupex.
In de bijlage heb ik het leidinverloop van nu toegevoegd.

de dikkere rode lijn en blauwe lijn is dus 26x3 alupex. Wat al bij de cv ketel begint.

Links zie je het voorhuis (die wil ik splitsen) die zou volgens mij prima gevoed kunnen worden met een 26x3 alupex leiding en verder niks daarop.

Dan heb je nog de vloerverwarming die ik ook vanaf cv zou willen trekken (middels 26x3).

De overige radiatoren die je ziet op het plaatje kunnen dan op zone 3 middels 26x3 alupex.

Vragen:
- Hoe los ik dit nu goed op. in de cv ketel komt dus 35 uit de cv en dan? hoe splits ik dit goed. ik dacht dus een verdeler bij de cv ketel, maar misschien is dat ook wel weer de flow teveel beperken.
- Wat ik ook bedacht had is CV ketel 35 vertrekken, dan t stuk 35x28x35 , nog een t stuks 35x28x28 en dan knie 35x28. (zo heb je 3 uitgangen van 28 mm waarop dan een zoneklep komt en dan weer naar de radiatoren zoals hierboven. Is dat een betere oplossing?
- Als ik 3 zone kleppen koop? welke moet ik dan hebben? merk type? en hoe wordt dit dan aangestuurd, want ik zou graag een thermostaat in het voorhuis hebben die dan zorgt dat er warm water richting voorhuis stroomt en dan niet naar zone 2 en 3.
- Wat kan er maximaal aan aantal liters door zo'n 26x3 alupex buis per minuut?
- Hoeveel vermogen kan er maximaal door zo'n 26x3 alupex buis?

leidingloop vloerverwarming en radiatoren.jpeg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Ik ga even uit van stoken met een verschil tussen aanvoer en retour temperatuur van 20 graden. Dan heb je 43 liter per uur nodig om een kilowatt vermogen te transporteren. Bij een vermogen van 35 kW is dat 25 liter per minuut. Bij 10 meter 26x3 Alupex heb je dan al een drukval van 0,11 bar. Dat is over één leiding. Dus lengte van aanvoer en retour moet je bij elkaar optellen.

Het volle ketelvemogen van 61 kW levert een drukval van 0,31 bar over tien meter Alupex 26x3. Ik weet zo niet welk type circulatiepomp er in de ketel zit, maar het volle vermogen krijg je nooit uit de ketel. De beperking is het leidingwerk.

Ter vergelijking, 10 meter stalen buis 35x1,5 heeft een drukval van 0,036 bar bij vol ketel vermogen. Dat is bijna 10 keer zo laag.
 

Br

  • #5
De vloerverwarming alleen heeft al 16 kw nodig. Afstand is zo'n 18 meter als je vanaf cv zou aftakken.
Het type pomp wat er in zit is UPML25-105.

Als die vloerverwarming dus niet meer afgetakt wordt van de 26x3 maar een leiding rechtstreeks richting aanvoer ketel (35 leiding). Zou dat al veel helpen? Vloerverwarming heeft eigen pomp.

En datzelfde dus eigenlijk voor de radiatoren.

Feitelijk begint de ketel dus met stoken volgens mij, daar kan hij op de 35 mm leiding die hij heeft 61 kw kwijt lijtk mij (zo is het in fabriek opgeleverd namelijk qua maten) en vanaf de 35 mm leiding haal ik dan 3x een 26x3 alupex af. middels t stuk.

Ik stook aanvoer 65 bij ketel en retour temp bij ketel 45.
Aanvoer vloerverwarming 40 graden. retour 30.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Dit is de grafiek van deze pomp. Het optimale werkpunt van de pomp ligt bij 3750 liter per uur en een druk van 0,69 bar als hij op 100% staat. Daar moet je met je leidingweerstand, weerstand in thermostaatknoppen en watersnelheden proberen in de buurt te komen. Heb je meer druk nodig dan zakt de volumestroom in en vice versa.

Het is beter te proberen wat lager in de druk te gaan zitten. Dan heb je wat speling in de volumestroom als de waterzijdige inregeling niet helemaal in balans is en lagere druk scheelt ook in de geluiden in de leiding.

Zit er ergens een overdrukventiel (AVDO) in het systeem en zo-ja, waar staat die op ingesteld? Dat is dan min of meer je begrenzing van de maximale druk die je kunt toepassen.

1607530049760.png
 

Br

  • #7
overdrukventiel gelijk in aanvoer bij ketel en staat op 3 bar.
Parameter P28 staat op 6 en P29 op 10.

Heb je toevallig ook antwoord op mijn vragen uit vorige post?
 

Br

  • #8
Wellicht ook interessante info nog. CV ketel uit. Druk is 1,7 bar. CV ketel in vol bedrijf (lees 65 graden aanvoer temperatuur gemaakt) druk gestegen naar 2.6 en soms beetje 2.8 bar. (dus wel bijna de overdruk ventiel waarde.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
Dat overdruk ventiel van drie bar is als de totaaldruk te hoog word. Ik doel meer op een verschildrukbegrenzer die ergens in het circuit ver van de ketel zou moeten zitten. Iets als in het plaatje hieronder.

Het helpt sowieso wanneer de vloerverwarming een eigen aanvoer en retour vanaf de ketel krijgt. Je hoeft alleen maar te rekenen met de leiding tot aan de verdeler. De pomp in de verdeler zorgt voor de voortstuwing van het water door de vloerslangen. Daar hoeft de CV pomp geen moeite voor te doen.

16 kW voor de vloerverwarming is al heel wat handzamer dan 35 kW. Dat moet wel over een 26x3 buis kunnen. Over 18 meter krijg je dan een drukverlies van 0,047 bar.

Voor de radiatoren heb je dan 19 kW en als die ook over hun eigen 26x3 buis gaan dan heb je dat circuit al mooi afgedekt qua hoofdleidingen. Bij een 18 meter leiding heb je daar een drukval van 0,064 bar. Ook dat is heel netjes.

avdo.jpg
 

Br

  • #10
Concrete vraag:
Volgens mij is het zoals het nu is, ik heb 35 kw nodig en wil dit over een leiding van 26x3 alupex trekken.
Correct? Dit is helaas de situatie, maar lijkt mij een gas verslindende situatie, omdat het vermogen simpelweg niet weg komt. Hier zitten ook nog eens diverse koppelingen tussen wat de weerstand enorm verhoogd in het leiding werk.

Als ik voorhuis voed middels t stuk op de 35 mm leiding van de ketel.
De vloerverwarming ook rechtstreeks voed middels te stuk op de 35 mm leiding
en dan nog de andere radiatoren ook middels t stuk van de 35 mm leiding aftak. dan is het allemaal veel beter toch?

Dan stop ik namelijk eerst 35 kw in de 35 mm buis volgens mij. De vloerverwarming heeft er 16 kw nodig, dus die vertrekt vanaf t stuk 1 over de 26x3 alupex richting vloerverwarmer. Dat zijn de eerste 16 kw.

Zelfde principe voor radiatoren. Kortom het vermogen wat de ketel kwijt moet, kan zo over de leidingen.
Of zie ik iets over het hoofd?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #11
Een kleine correctie, je huidige situatie is niet gasverslindend. Omdat het vermogen de woning niet in kan regelt de CV ketel terug. Wanneer je straks wel het volle vermogen in de woning kwijt kan wordt het lekker warm én gasverslindend :lol: Dan blaas je op de top 6 kuub gas per uur door de schoorsteen.

Verder verwoord je het goed volgens mij.
 

Br

  • #12
Haha, nou die 6 kuub per uur heeft hij nu ook al, dat scheelt. Als hij een paar graad moet verwarmen.
Ik had de hoop dat dat wellicht iets zou zakken.

Qua aansluiten bij de cv, wat zou dan je advies zijn?
Een verdeler ophangen (iets als in de bijlage) die heeft 1 inch aanvoer aansluiting en 3/4 euro conus uitgangen. (wat volgens mij goed zou zijn voor de 26x3 alupex correct?)?

Of beter gewoon een t-stuk op de 35 mm leiding per zone die ik dan maak?

Wat ik me dan wel afvraag nog, zo'n verdeler heeft aanvoerblok en aan het eind druk je daar een eindstop in zeg maar en vanaf daar vertrekken dan de 3 of 4 zones.

Hoe doe ik dit met t stukken ? ik heb de aanvoer ketel 35 mm, dan t stuk , nog een t stuk en dan knie?. Normaal loopt zon circuit rond, maar dat is hier dan niet aan de orde?

$_86.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #13
Zo'n verdeler als op de foto kan de vermogens over de individuele uitgangen niet kwijt. Is een foto van onder de ketel mogelijk om te zien hoeveel ruimte daar is voor een nette oplossing?
 

Br

  • #14
Zie foto onder de ketel. Daar zie je ook goed hoe het aangesloten is. Op foto 2 zie je 1 leiding van alupex 26x3 omhoog gaan en daar hangt dus alles weer gesplitst achter.

20201208_111952.jpg 20201208_112003.jpg

Ik ben benieuwd hoe dit het mooist en beste kan.

Ik kan realiseren dat van bovenaf de groepen (26x3 alupex) aangevoerd worden. Onderaf is niet mogelijk omdat het een betonvloer is waar ik niet onder kan.

Tevens is het expansievat ook wel aan vervanging toe. Is een 50 liter 1 bar.
Hoe sluit ik die goed aan zodat ik hem kan ontlucten en vervangen de volgende keer zonder alles af te moeten tappen zoals het nu is.
 

Br

  • #15
Tevens vraag ik mij af waar ik de zonekleppen plaats? Liefst bij de cv ketel. En welk merk en type.

Deze kleppen wil ik dan graag aansturen middels thermostaat in voorhuis een thermostaat in de slaapkamer en 1 in de woonkamer draadloos. Liefst draadloos en aan te sturen middels app op telefoon of home domotica. Daar nog goede ideeen over?
 

Br

  • #16
Zijn er nog goede ideeen? rondom bovenstaande?

Ik zie dat het expansievat ook aangesloten is op een 15 mm leiding vanaf de 28 mm leiding. Moet dit niet ook gewoon 28 mm leiding zijn? zit 3/4 schroefdraad op expansievat.

De 28 mm leiding die nu zichtbaar is vanaf / naast ketel. Zou ik daar niet 2 t stukken tussen kunnen plaatsen van 28 knel x26 pers x 28 knel?. Op 1 van deze t stukken komt dan nieuw te trekken vloerverwarming alupex leiding en op het andere t stuk een nieuw te leggen alupex voor het voorhuis.
Waar nu de alupex naar boven gaat is dan zone 3 zeg maar.

Of is de 28 mm leiding te beperkt.om vanaf te takken voor de 3 zones ? las ergens dat theoretisch 38 kw op 28 mm leiding kan qua transport.

Tevens zou ik dan na de aftakking middels t-stuk een zone klep moeten plaatsen . Kan dit een 22 mm klep zijn? omdat de binnendiamter van 26 alupex ook "maar" 20 mm is wat overeenkomt met 22 mm dunne wand leiding als ik mij niet vergis. of moeten dit 28 mm kleppen worden?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu