Houten zoldervloer isoleren

Jarnos

 • #1
Ik ben van plan op korte termijn de zoldervloer te isoleren van bovenaf,dit omdat de plafonds van de kamers eronder eigenlijk net vernieuwd en perfect afgewerkt zijn (door de vorige eigenaar)
Ik heb natuurlijk al op het www zitten kijken hoe precies het plan van aanpak is,maar ben er nog niet helemaal zeker over vandaar mijn vraag hier....
De situatie:
-Woning van 1935 met op de bovenverdieping dubbel glas,echter geen
verwarming (dit komt wel,kan 1 jaar maar ook 3 jaar duren)
-nieuw schuin dak niet geïsoleerd,wel dampopen folie aan de buitenkant.
-verder in de woning alleen holle plafonds met riet/gaas/gips dus ook de zoldervloer.
-de zolder wordt alleen gebruikt voor opslag,er liggen nu een soort vloerdelen die redelijk in elkaar schuiven.
-de zolder is en blijft koud (zit en komt dus geen radiator en ook geen ketel in de toekomst)

Nu had ik zelf gedacht aan:
-isolatie vlokken die je inspuit dmv een te boren gat en daarna opvult met een kurk. is schijnbaar niet nodig eerst een dampdichte folie aan te brengen,maar je ziet ook niet hoeveel isolatie waar zit)
-zoldervloer eruit en dan isoltie vlokken strooien/spuiten daarna vloer er weer in puzzelen (ook zonder dampdichte laag)
-vloer eruit en dan glaswol/steenwol aanbrengen...echter dan moet er wel een dampdichte folie onder,hoe pak ik dat aan? gewoon in een hoek beginnen en dan over de balken,tussen de balken in één stuk,of komt alles tussen de balken en blijven deze dus vrij van folie???

alvast bedankt!
 

Fiesiekus

 • #2
Optie 3 en folie is verder niet nodig. Je hebt voldoende "uitdampmogelijkheid" via je dak. Dat met vlokken lijkt me niks; krijg je bij een verbouwing eronder, een hele laag vlokken over je heen.
 

Jarnos

 • #3
Ok duidelijk bedankt! Ik kan neem ik aan ook de hele ruimte tussen plafond slaapkamer en vloer zolder strak opvullen met isolatie?(welke het dan ook wordt?) Dus ruimte tussen isolatie en vloer is niet nodig? Ik wil namelijk omdat de boel dan toch openligt maximaal isoleren en ik kan wel een cm of 30 kwijt denk ik...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Ik zou toch dampdichte folie aanbrengen, de zolder blijft koud en daarom moet er aan de warme kant een folie komen, bij een voorzetwand wordt om dezelfde reden ook folie aangebracht folie aangebracht wordt, in principe zit daar geen verschil in.
U kunt ook kiezen voor platen met een aluminium laag die dan strak tussen de balken aangebracht moet worden.
 

Fiesiekus

 • #5
Onzin, dan zou er nu ook al een folie aangebracht moeten zijn i.v.m. de koude zolder. Een zolder en een zijwand zijn heel verschillende constructies.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #6
Zonder isolatie kan het vocht weg.
In principe is het de zelfde constructie als een voorzetwand, altijd dampopen folie aan de warme kant plaatsen.
 

Jarnos

 • #7
Ok er is dus blijkbaar twijfel...Dan misschien gewoon voor de zekerheid maar wel folie aanbrengen (repen tussen de balken?) Maar dan damp-open(bericht hierboven) of damp-dicht?(3 berichten terug) (dicht toch?op het pannedak zit op de buitenkant damp-open) :roll:
 

Fiesiekus

 • #8
Jan schreef:
In principe is het de zelfde constructie als een voorzetwand, altijd dampopen folie aan de warme kant plaatsen.
Ja, dat houdt de damp goed tegen :?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #9
Foutje, dampdichte folie altijd aan de warme kant, dat krijg je met die nodeloze discussies :?
 

Ayetoobuur

 • #10
Ik zou gewoon voor de eerste en goedkoopste optie gaan. De zoldervloer fungeert nu gewoon als een grote spouw. dat het dauwpunt nu in de zoldervloer zal liggen lijkt mij onwaarschijnlijk. Daar isoleert het ongeïsoleerde schuine dak toch net teveel voor. De ruimte van de zolder is dan ook te groot om plaatselijk de negatieve effecten van condensatie van de lucht te zien. Dit ventileerd wel weg in de ruimte.

We zijn ons allemaal aan het gek maken met folies terwijl een gewone gemetselde spouwmuur ook geen folie heeft.

Ik zeg: Geen folie toepassen. :)
 

Jarnos

 • #11
Sorry voor het nog even ophoogschoppen,maar ik wil deze week materiaal gaan halen en beginnen.Ik ben er achter dat m'n balken op 75cm van elkaar zitten.....Nu staan er in een bouwmarktfolder (dat zeg ik) Isolatie rol van 80 breed,10 dik rd waarde van 2.8 geschikt voor daken en wanden....Dat kan ik toch ook gewoon gebruiken????
Vast bedankt!En is die 2,8 voldoende of beter een dubbele laag aanbrengen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #12
Die 10 cm dikke isolatie moet voldoende zijn. Het isolatie-materiaal werkt het best als het zich volledig uit kan zetten. Het is namelijk niet de glas- of steenwolvezel die isoleert, maar de stilstaande lucht....
 

Jarnos

 • #13
Ok bedankt! Materiaal staat inmiddels thuis,ik ga binnenkort aan de gang!
 

Jarnos

 • #14
Nog één keer lastig doen :wink: :lol:
De zoldervloer is eruit,en nu dus folie aanbrengen....Beter tussen de balken (zodat deze nog kunnen 'ademen') of de folie over het plafond en de balken heenleggen zodat alles onder de folie zit opgesloten???

Bedankt maar weer!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu