Houten vloeren vervangen

Ben Ederveen

  • #1
Ik heb onlangs een huis (bouwjaar 1954) gekocht waarvan ik de houten vloer in de woonkamer wil vervangen voor een betonnen vloer. Doordat tevens de plafonds worden vervangen dacht ik ook aan het vervangen van de houten vloeren op de 1e verdieping en de zolder voor betonnen vloeren.

Met de info verkregen op de diverse sites over Lewis platen krijg ik de indruk dat deze slechts in kleine ruimte (max 2,50 m) te gebruiken zijn en mijn idee op "gekkenwerk" begint te lijken. Is er iemand die een dergelijke klus heeft (laten) doen of hier wat adviezen over kan geven.
De kamers op de 1e verdieping zijn max 3,80 bij 3,80 en worden ondersteund door houten dragers.
 

H@ns

  • #2
Constructieve dekvloeren

Ook bij grotere vloeroverspanningen tot 2500 mm kunnen zwaluwstaart platen worden toegepast. Zelfs vaak zonder aanvullende wapening. Tot 1500 mm is de vloerdikte 50 mm. Bij overspanningen van 1500 tot 2500 mm is de betonvloerdikte 75 mm. Als er een brandwerende eis wordt gesteld of als er sprake is van puntlasten, dan dient er een lichte aanvullende wapening in het beton te worden opgenomen. Nadere gegevens zijn in een speciale folder opgenomen.
Zie verder (link bestaat helaas niet meer en is verwijderd mod)

Kan dus niet !!!
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #3
De zelfde fabrikant voert tegenwoordig ook een soortgelijke vloer.

Kijk hier anders even. Link naar het produkt werkte helaas niet meer, link is aangepast

willem

:D
 

Jacco

  • #4
Let wel op de belasting van je houten balken. Deze zijn waarschijnlijk niet bestand tegen de grote massa van een betonvloer.
In deze huizen zie dat overspanningen en houtzwaartes vaak al niet meer voldoen aan de eisen die vandaag gesteld worden aan vloerconstructies.

Wat betreft de begane grond, deze ga toch hoop ik uitvoeren in balken broodjes, ipv lewis platen?
Lewis is niet echt bedoeld om komplete verdiepingen te verharden.
Als het gaat om geluid, zijn er andere oplossingen. (fermacel-estrich bijvoorbeeld)
 

Arie

  • #5
Ik heb zelf net ook een huis uit 1950 opgeknapt (of eigenlijk nog steeds)
en ik zou geen beton vloer leggen boven, omdat je plafond er beneden uit moet lijkt mij geen reden om je bovenvloer te vernieuwen. Maar goed dat is uiteraard je eigen keus.

Ik heb wel extra balken in het plafond gezet, omdat de overspanning voor de reeds gebruikte balken nogal groot was.
Gezien het gewicht ook zou ik zeggen, haal er in ieder geval een deskundige bij.
 

Ben Ederveen

  • #6
Bedankt voor jullie reacties, hierdoor kan ik mijn plannen al behoorlijk bijstellen.

Uiteraard ga ik me niet zomaar wagen aan dergelijke projecten en zal zeker een deskundige erbij halen. Het advies voor de vloer beneden was deze op zand te storten en de muren door te zagen ivm het voorkomen van vochtoptrekken. De broodjesvloer blijft een tweede optie en daar ga ik eens verder over informeren, hierbij kan ik gelijk advies vragen over de 1e verdieping.

Reden voor beton is het moderniseren van de woning aangezien de verwachting is dat we hier geruime tijd gaan wonen. Zulke projecten doe je niet meer als je er eenmaal inzit.
Van de diverse onderwerpen op de site heb ik al veel info kunnen halen en waarschijnlijk zal ik hier voorlopig nog regelmatig terugkeren om van jullie ervaring te leren.

groet Ben
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu