Houten vloer op grondslag

Status
Niet open voor verdere reacties.
Onze woning (monument) in Duitsland is van oorsprong een vakwerkhuis en al 300 jaar oud. Alle vloeren zijn nog origineel en gemaakt met balken die op de volle grond liggen met daarop haaks planken getimmerd. Er is op de begane grond 180m2 houten vloer volgens dit principe, dus zonder kruipruimte.
In een kamer is de vloer door vocht minder goed bewaard gebleven en zijn er enkele planken verrot. Ook de buitenmuren zijn in de deze ruimte enigszins vochtig. In het verleden (50 jaar?) heeft men een dunne gegalvaniseerde metaalplaat op de muren gespijkerd en er overheen behangen. Vorig jaar hebben wij de folie verwijderd en de toen vochtige muren zijn redelijk droog geworden, ondanks dat wij de kamer niet verwarmden.


Dit jaar heb ik de muren aan de binnenzijde afgebikt. Een draagbalk bleek aan de onderzijde totaal vermolmd en deze heb ik afgezaagd tot vast hout. Daarna heb ik de muur onder de balk opgemetseld om de balk weer steun te geven. Mijn conclusie: het vocht komt waarschijnlijk uit het fundament (op Bentheimer zandsteen).

Het optrekkende vocht zal naar mijn idee ook de vloer aangetast hebben. Nu wil ik een nieuwe houten vloer aanleggen. Omdat het hele huis voorzien is van houten vloeren op grondslag heeft het geen zin om in deze ene kamer een betonvloer te storten. De oude houten vloer heeft het immers ook 300 jaar uitgehouden.
Ik wil de nieuwe vloer wel isoleren en daarvoor heb ik het volgende plan:
  1. zand egaliseren
  2. landbouwplastic op het zand leggen (tegen optrekkend vocht)
  3. balken op het landbouwplastic leggen
  4. steenwol tussen de balken aanbrengen (isolatie)
  5. OSB-platen versprongen op de de balken vastspijkeren (mooi stevig fundament)
  6. houten planken als woonvloer op de OSB-platen monteren

Overigens wil ik, nadat ik de vloer verwijderd heb, de muren onderaan injecteren met een speciale vloeistof tegen optrekkend vocht (MEM "Trockene Wand Injektcreme", hier bij de bouwmarkt te koop https://mem.de/ Mijn vraag is: is dit een goede oplossing voor een nieuwe vloer die er authentiek uitziet en tevens zo aanvoelt? Of zie ik iets over het hoofd (of verkeerd)? Volgens mij kan deze vloer niet door vocht aangetast worden, er ligt immers plastic onder. Toch?
Ik hoop op reacties, want ik kan zelf over renovatie van dit soort oude vloeren niets anders vinden dan dat ze vervangen worden door beton. En dat willen we dus niet.
 
Lijkt mij een goed plan. Neem alleen geen landbouwplastic maar een goede waterdichte en dampdichte bouwfolie.
Landbouwfolie is niet duurzaam genoeg en er zijn zelfs landbouwfolies die biologisch afbreekbaar zijn.

Zet de folie ook op tegen de muren tot boven de osb plaat. Zorg ervoor dat de folie zo veel mogelijk uit één stuk is en indien nodig de naden afplakken met een daarvoor speciaal geschikte tape.
 
Bij de produkten bij Mem.de zie ik wel vochtstop voor de buitenkant van de muren. Maar dat is een impregneer, maar geen injecteerdbaar product, en doet dus niets tegen optrekkend vocht. Wel tegen doorslaand vocht. Waarschijnlijk heb ik niet goed gekeken. Misschien is dat ook afdoende. MAssiefbauwerken kampen vaak met beide problemen.

Voor het injecteren is volgens mij speciaal gereedschap nodig.
Ik heb daar in Duitsland vaker naar staan kijken bij monumentale panden in Bonn. Die hadden daar een pomp tussen zitten, met slangen die dan aan een soort van Patronen vast zaten. DIe laatste werden eerst in een rij net boven het maaiveld in de muur geboord.
Leek mij geen doe het zelf klusje.

MOet je ook niet overleggen met het plaatselijke Bauambt t.a.v. van je plannen?
 
Bedankt voor jullie reactie. Dat MEM-goedje is idd voor injectie. Ik heb de kant-en-klare variant. Je boort om de 10cm 12mm gaten schuin door de voeg en je vult deze boorgaten met MEM. Daarna dicht je de boorgaten af met een waterdichte vuller.
Ik weet eigenlijk wel zeker dat ik het Bau-amt moet informeren, maar dat is vragen naar de bekende weg. Dan weet ik zeker dat ik originele "Dielen" (planken) moet gebruiken, immers ons pand is 100% beschermd. Dat betekent dat je zowel van buiten als binnen niets mag wijzigen. Volgens mij verknoei ik het pand met deze vloerwijziging niet. Integendeel, ik maak het weer bewoonbaar en daarmee is het pand het beste beschermd tegen verval. Toch?
Vanavond heb ik de oude vloer eruit gesloopt. Verbazingwekkend hoe gaaf die oude, brede planken nog zijn (behalve op de uiteinden waar het vocht heeft toegeslagen). En de zware eiken balken op de grond zijn van boven helemaal gaaf (en van onderen totaal vermolmd).
Mooi dat jullie mij plan zien zitten. Ik ga in ieder geval goede folie gebruiken, zoals geadviseerd. Landbouwfolie is blijkbaar dure zuinigheid.
Als ik weer een stuk verder ben zal ik nog eens verslag doen.
Groeten, Jan
 
Hey idd. Dat is wel een extreem cool produkt ja.
Zover ik weet hebben op de Nederlandse markt zoiets nog niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan