Houten trapleuning dunner maken en buigen

System7

 • #1
Hallo,

Ik wil een nieuwe trapleuning maken die moet passen bij de bestaande leuningen. Dit zijn gebogen leuningen van 40mm rond vurenhout. Bij de bouwmarkt heb ik een stuk rondhout 44mm vuren kunnen kopen.

Nu wil ik de dikte toch wat terugbrengen omdat je duidelijk voelt dat er dikteverschil is (en ik vind het het mooist als het helemaal authentiek lijkt). Ik wilde hiervoor een spookschaafje gaan gebruiken maar ik vraag me af of dat mooi te krijgen is (ik heb wel heel veel geduld, zennnnnnnn.... :) ) of dat je altijd "onronde" stukken blijft zien. Is er een andere manier om rondom 2mm af te schaven? Een houtdraaibank heb ik niet, helaas.

Verder zijn de bestaande trapleuningen gebogen. Over een lengte van 1m is de hartlijn in het midden 8cm verschoven. Hoe kan ik zo'n stuk rondhout het beste buigen? Ik lees verschillende verhalen over kokend water of juist niet kokend water, heteluchtblazers, mallen, etc. En een stoomcabine om het hout in te behandelen met stoom heb ik ook niet :)Dank alvast!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Hier staan een paar technieken om rondhout te maken. Je hebt een grotere afmeting, maar het principe blijft gelijk.

  Waarom niet op zoek naar de juiste houtafmeting? Die bestaande leuning is ook vast geen vurenhout.
   

  Ptah

  • #3
  Er zijn bedrijven die oude bouwmaterialen verkopen. Als je van originele materialen houdt is het ontzettend leuk om rond te kijken tussen de soms letterlijk duizenden deuren, ornamenten, en ... trapleuningen. Goede kans dat je leuning met kromming er tussen zit. Ik ken bedrijven in Uithoorn en Eemnes, maar ben niet bekend in omgeving Breda. Googlen op oude bouwmaterialen o.i.d. ?
   

  System7

  • #4
  Dank voor de antwoorden. Voor zover ik kan zien zijn die oude trapleuningen echt vurenhout, maar dan grijs van de vele laklagen die er sinds 1966 op zijn geschilderd en door mij weer erafgebrand en geplamuurd...

  En ik ben al geruime tijd op zoek naar een trapleuning in precies de goede dikte maar niets gevonden. Tweedehands kopen zou ook kunnen maar het leek me ook wel een leuke klus om te doen. Die doorsnede 2mm rondom afschaven gaat ook wel lukken; het is meer het buigen waar ik tegenaan loop.

  Wat ik wil doen is zo'n bestaande korte leuning op een plaat hout leggen en de contouren overnemen en op een aantal plaatsen klosjes (van hetzelfde rondhout dat ik ga gebruiken) schroeven. En dan maar buigen. Maar... Hoe maak ik dat hout zacht zonder stoomcabine o.i.d.?
   

  Millew

  • #5
  Op YouTube zijn diverse voorbeelden te vinden van zelfgemaakte stoomkamers. De hobbymatige zijn vooral gebaseerd op stoom uit een behangafstomer en een PVC pijp.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6

  System7

  • #7
  Inderdaad een aantal verhelderende filmpjes gevonden, dank! Ik heb nog wel 1 vraag; is stoom beter om het hout zacht te maken dan heet water of juist niet? Stoom is nl. "lastiger" te maken en in een soort geïmproviseerde stoomoven te houden dan gewoon een langwerpige bak (bijv. een oude dakgoot) met daarin kokend water.
   

  Millew

  • #8
  Het enige dat ik kan bedenken is dat stoom voortdurend tegen de 100 graden is en een waterbad koelt af zonder verwarming.
  En door onderdompeling in water raakt het hout verzadigd met water en dat geeft later weer problemen als het hout droogt.
  Dat laatste is, denk ik, het grootste euvel. Al was het alleen maar vanwege de langere droogtijd.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Kokend water =100 graden, stoom kan veel warmer zijn.

  Je zal de vorm vast moeten houden (mal) totdat het hout droog genoeg is. Bij stoom is dit snel, bij onderdompeling niet.
   

  System7

  • #10
  OK dank allemaal, ik ga eens experimenteren met een oude buis en een behangafstomer, daar heb ik filmpjes van gezien op YT.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu