Houten steunbalk achter gipsplaten met tegels in badkamer

Ferdi de mier

  • #1
Hallo allemaal,

had hier al een ander topic gestart over mijn badkamerproject maar nu ben ik iets heel anders tegengekomen.

probleempje:
bij het slopen van de badkamer met het doel er een gelikt nieuw geheel van te maken heb ik een houten ombouw om een daksteunbalk losgeslagen. geen probleem, dat was de bedoeling: maar achter die houten ombouw zat een gipsplaat en vervolgens zwart plastic om de balk gewikkeld. hierachter zat vocht en de balk is een tikkie ingerot (zo'n 2 cm) de balk zelf is 15 cm dik en 7 cm breed.

2 vragen:
-hoe "repareer" ik dit en voorkom ik dat het verder rot (dunne vloeibare epoxy las ik ergens, iemand ervaring?)
-hoe maak ik de nieuwe ombouw om de balk? zat te denken aan een gipsplaatje op een regelwerkje met daarop tegels waarachter dan tussen het regelwerkje een kleine ruimte zit tot aan de balk. lucht! vervolgens loop die gipsplaat tot aan het plafond door en kan de lucht om de balk dan achter het plafond komen eventueel en daar afgezogen worden door een ventilatortje.
plasticfolie om de balk lijkt me dus niet goed omdat de balk dan weer niet kan ademen. maar misschien zie ik iets over het hoofd.

graag advies! alvast bedankt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Kan je een foto plaatsen?

Repareren van constructieve delen liever niet met epoxy, maar door te verstevigen met hout.

Wat is de oorzaak van het rotten? Was de badkamer lek of is er iets anders aan de hand? Kan de constructie geventileerd worden (staat het in contact met meer)?
 

Ferdi de mier

  • #3
"gelukkig hebben we de foto's nog" :? :

het is de onderste balk. de plank erboven is ombouw van de dakuitbouw.
heb al het glaswol weggetrokken (zwart uitgeslagen). om de balk zat zwart folie. vastgeniet aan de balk. daar gaat vocht doorheen. daaroverheen een gipsplaat, door de gipsplaat schroeven door de folie en ook in de balk. daar tegenaan 1 laag tegels en dan nog een laag tegels. vocht waarschijnlijk via schroef/nietjes in balk gekomen.
alles is trouwens beetje slecht gedaan door mijn voorganger. de cv zit bv in de hoek onder de schuine wand ipv onder het raam.

situatie op de foto's zoals het er nu uitziet:
heb het rotte deel een beetje weggeschraapt. er komt nu ook van buiten wind lekker langs de balk omdat de glaswol weg is. zoals je zit is de raamkant aangetast maar de andere kan niet. hier kon de balk ademen.

ik wil een ombouw van groene gipsplaten maken los van de balk, dus met een cm tussen gipsplaat en balk, wind hier langs richting plafond en daarachter een ventilatortje. gipsplaat insmeren met waterdicht grondering en vervolgens dat tegelen.
slim of is he tbeter het anders te doen?

maar de houtrot moet ook effies opgelost worden.

ideeën? alvast bedankt!







 

Betweter

  • #4
Aannemer of vakman naar laten kijken het is wel een constructie deel welke niet weer controleren kunt.
 

Ferdi de mier

  • #5
Hmm waarschijnlijk de beste oplossing maar dat was niet de bedoeling....
ik had wel rekening gehouden met tegenslag maar een vakman erbij duurt te lang zo rond de kerst.

als ik het niet dichttegel na het gefikst te hebben, schroef ik tegen de zomer het gipsplaatje weer los aan de zijkant en kijk ik eens hoe het dan gaat met het geheel. lekkage en damp etc is nu iig wel opgelost dus als het goed is gaat het niet verder.

@IJkenhout
stel: ik wil het toch verstevigen met hout. hoe doen we dat. ik kan bij delen van de balk komen die nog helemaal gaaf zijn. zowel onder als boven. joepie! kan ik daar een extra balk langszetten en die aan de goede delen van de draagbalk zetten? en hoe doet ik dat het beste?

alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Die balk ziet er niet goed uit! Voor de rest is het lastig beoordelen zo.
Je zegt dat het rond de balk goed tocht. Dat is op zich niet erg (juist goed), maar kan er zo geen vocht van buiten bijkomen? Of is het ook condens?

Probleem is als je gaat herstellen zonder het probleem op te lossen, dan gaat het rotten gewoon verder.

Herstellen bij voorkeur natuurlijk door heel de balk te vervangen. Anders nieuw stuk erin lijmen en beide kanten goed verstevigen met multiplex. Of een nieuwe balk ertegenaan zetten en goed bevestigen. Er zijn meerdere mogelijkheden, en ook dat is lastig op afstand in te schatten. Daarom ga ik ook mee met het advies iemand ernaar te laten kijken. Misschien ken je iemand die er kijk op heeft?
 

Ferdi de mier

  • #7
Dank je wel IJkenhout.

tja, tis een afweging. ik dank jullie beiden voor de adviezen. ken wel iemand ja maar die is op vakantie en onbereikbaar....
het vocht werd veroorzaakt door glaswol dat de damp vasthield vanuit de badkamer (gewone gipsplaat met schroeven erdoor) en hiernaast via een minuscuul gaatje in het daklood vocht naar binnen trok. dat is nu allemaal weg dat glaswol en het daklood is weer dicht.
de nieuwe wanden om de balk maak ik superwaterdicht, en dan komt er daarachter tocht langs die de balk droog houdt. ik heb hiernaast de rest van de constructie ook eens bekeken.
ik ga toch een balk van de zijkant ertegenaan zetten (eigenwijs, sorry). ik denk aan een hardhouten exemplaar over de hele lengte van onderaan de muur tot bovenaan waar de balk weer helemaal gaaf is.

dan rest me nog 1 vraag:
hoe maak ik die balk vast? lijm plus schroeven/spijkers/bouten? of een stalen band erom? ik kan er namelijk omheen komen. ik weet niet wat er allemaal op de markt is hiervoor.
is het trouwens erg om een andere soort hout te gebruiken? dus hardhout tegen deze balk? het hout werkt natuurlijk anders of niet?

wederom bedankt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Je plan klinkt op zich prima. Ik zou zelf geen hardhout gebruiken, maar zie geen nadelen in het verschil in werking (misschien iemand anders wel?).

Bevestigen kan op meerdere manieren. Ik zou lijm+houtdraadbouten gebruiken.

suc6!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu