Houten plafond balken onbehandeld laten?

Jeroensch

 • #1
Hallo iedereen

Ik heb geprobeerd het antwoord op mijn vraag te vinden met de zoek functie maar ik kon niet helemaal vinden wat ik zocht. Dus nu toch een account aangemaakt.

Wij hebben ons huis uit 1927 flink verbouwd. (Foto 1 is de oude situatie, foto 2 de nieuwe) Wij vonden het plafond in de woonkamer wat te laag dus we hebben het oude stuc op riet plafond eruit gehaald om de balken weer zichtbaar te maken. Aanvankelijk wilden we deze balken wit schilderen maar we vinden de kleur van het hout erg mooi dus we willen ze graag zo laten. Met olien of lakken zal de kleur waarschijnlijk weer wat donkerder worden.

De vraag is nu, kan het kwaad om deze balken onbehandeld te laten? Aangezien ze in het plafond zitten zullen ze namelijk niet slijten oid. Maar deze balken worden nu wel voor het eerst in bijna 100 jaar aan licht en UV blootgesteld. Zal dit de balken contstructief aantasten? In dat geval ga ik ze zeker behandelen. Als dit niet zo is laat ik ze waar schijnlijk zo.

Hopelijk kan iemand me hier meer info over geven :) Alvast bedankt!

Gr Jeroen

.
WhatsApp Image 2021-11-03 at 15.08.17.jpeg

WhatsApp Image 2021-11-03 at 15.18.06.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Voor de levensduur maakt dit geen verschil.
   

  Jeroensch

  • #3
  Bedankt voor de reactie! Ik hoef dus niet bang te zijn dat ik over een paar jaar door het plafond heen zak?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Het zonlicht heeft daar geen invloed op.
  Houtworm bijvoorbeeld wel.
   

  Jeroensch

  • #5
  Bedankt! Ik heb helemaal geen sporen van houtworm gevonden, dus zit denk ik wel goed.
   

  Impie

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Er zijn genoeg lakken en andere soort behandelingen die het hout niet noemenswaardig van kleur laten veranderen. Maar goed, je hebt alles al afgewerkt, dus bij het aanbrengen wordt het dan lastig om alles netjes te houden. Ik had het persoonlijk wel gedaan, maar dan voornamelijk omdat het dan wat makkelijker schoon te houden/maken is.
   

  Jeroensch

  • #7
  Ja mogelijk ga ik het op denduur alsnog behandelen tegen verkleuring. De balken zijn al geschuurd. Heb je tips voor goede middelen die nauwelijks de kleur veranderen?
   

  Lampje45

  • #8
  Verkleuren zal het altijd als het in het daglicht zit.
  Kijk maar naar dure parketvloeren, waar de meest dure lakken op gebruikt worden en de mensen een stuk vloerkleed neerleggen en daarna gaan verhuizen.
  Dan moet je als nieuwe bewoner gegarandeerd de hele vloer schuren om de kleurverschillen weg te werken
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu