Houten lichtstraat gaat rotten

Mark Paauw

 • #1
Hallo,

Aan ons huis hebben wij ca. 8 jaar gelden een uitbouw laten plaatsen. Omdat we de oude stijl (hoge plafonds) van het huis wilden bewaren hebben we in het dak van de uitbouw, ter hoogte van het oude kozijn, een lichtkap laten plaatsen. Uitgevoerd in geschilderd meranti.

Al snel na de oplevering ging de verf aan de buitenkant van de kap bladeren. De latten die de ruiten aan de buitenkant "knellen" gingen scheuren, glaslatten werden kaal etc.

De aannemer heeft veel tijd gestoken in reparatie. Maar na drie keer terug komen was het wel klaar.....

Zelf heb ik de kap al zo'n drie keer overgeschilderd, maar het rot onder m'n kwast weg. De kwalitaiet van het hout is volgens mij niet zo heel slecht, maar ik denk dat er door de constructie water blijft staan en dus gaat het rotten. Op het dak hebben wind, regen en zon natuurlijk vrij spel.

Deze zomer kwam een bevriende schilder op het idee om de hele kap af te dekken met aluminium profielen. De knellatten worden dan vervangen door serre-dak-profielen en de delen die niet vervangen kunnen worden, worden dan bekleedt. Lijkt fraai, maar ging al snel in richting van 1000 euro.

verder wordt het probleem nu wel nijpend, want twee ruiten gaan lekken bij regen + wind (geen wind is ook geen lek :roll: ). Ik denk dat het komt omdat de knellatten gaan werken en de kitranden een beetje los gaan laten.

Al met al moet er een oplossing komen.

Ik kreeg van iemand de tip om alles te bekleden met zelfklevende rollen bitumen met loodfolie. Rollen van 10 mtr/ lang in 10 of 20 cm. breed.

Heeft iemand daar ervaring mee? Of is er iemand met een nog beter idee?

ter verduidelijking een foto van de binnenzijde van de lichtkap. Morgen zal ik nog een foto van de buitenkant maken, maar ook hierop is wel te zien hoe de contructie van de kap is.

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Heb je geen foto van de bovenkant. Of kun je een schets maken hoe de ramen in het kozijn liggen.
  Met het zogenaamde loodband is dit wel dicht te krijgen maar het lijkt mij geen gezicht als je naar boven kijkt.
  *wgb*
   

  Michiel_H

  • #3
  Hout is in deze situatie eigenlijk ook niet geschikt. Alhoewel het zou moeten kunnen als er in het onderdetail meer goed rekening is gehouden met de afwatering. Ik neem aan dat alleen de onderste glaslat aan het rotten is? Of is alles slecht?
   

  Mark Paauw

  • #4
  Hierbij nog twee foto's van de buitenkant. Schrik er zelf weer van hoe het er uit ziet. het houtwerk van alles dat aan de buitenlucht blootgesteld is , is slecht. Ook de bovenste balk die tegen de bestaande muur zit is niet goed te houden. Vocht kruipt onder de loodslabbe, en de verf valt er na een half jaar weer vanaf.

  Zoals je kunt zien is de afwatering van het dak ook niet optimaal. r blijft lang een laagje water staan. Bij iedere regebui spat het water weer tegen de onderdorpel en afdeklatten. Nou ja, de foto zegt wel genoeg denk ik.... :cry:

  Hoor graag jullie tips. vast veel dank.

   

  Fiesiekus

  • #5
  Die onderdorpel is een aluminiumprofiel? Op zich zou dit qua constructie met alu-profielen wel kunnen.

  En constant zo'n plens water op het dak is ook niet tof.
   

  Mark Paauw

  • #6
  De lichtkap is helemaal van meranti (ook de onderdorpel) de ruiten zitten onderin, in een aluminium profieltje. Dit is al eens vervangen. Vanaf de bouw lagen de ruiten op twee kleine alu-l-profieltjes.

  Constructief is de lichtkap volgens mij ook wel goed gemaakt.

  De afwatering van het dak is niet jofel nee. Bij de bouw hebben ze keurig latten op afschot schuin weggezaagd en op de balken gezet alvorens het dak dicht te leggen met hout/isolatie/brandrol. In de praktijk blijft er toch altijd water op het dak staan.
  Heb na vele discussies met de aannemer, het toch maar geaccepteerd....
   

  Kloek77

  • #7
  Ik denk dat het houtwerk via de onderzijde waar het tegen het glas zit water opneemt.
  Als er dan verder een afsluitende verflaag overheen zit zal het nauwelijks drogen en blijven rotten.

  Misschien eens zo'n lat loshalen?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Rondom het dubbelglas moet een ventilatie ruimte zijn. Als het houtwerk daar niet goed in de lak zit heeft condens veel invloed. Al het houtwerk moet van binnen en buiten goed gelakt worden. Ook het frame waar het glas op licht. Het schilderwerk moet als het ware een dampscherm vormen. Op het kozijn kan je een klein strookje lood zetten en dit af laten hangen. Dit strookje moet de naad afdekken van de aansluiting van de latten in de lengte tegen de bovenzijde aan.
  *wgb*
   

  Michiel_H

  • #9
  Heb je een foto van dichterbij? Van de glaslatten en het lood? Zijn de glaslatten wel afgekit? En het lood links- en rechtsboven is niet goed aangeklopt.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu