Houten draagconstructie OP of TUSSEN de vloerisolatie?

Olav21

 • #1
Ik ben een oude boerderij aan het verbouwen en heb in de stal inmiddels een houten verdiepingsvloer gebouwd. Bovenop deze verdiepingsvloer wil ik nog een halfopen vliering bouwen (soort van 'tweede etage'). Deze vliering steunt aan 1 kant af in de stenen buitenmuur, aan de andere kant wil ik deze op een houten dragende wand af laten steunen. Deze dragende wand komt direct boven de betonnen draagmuur waar ook de verdiepingsvloer zelf op rust. De verdiepingsvloer hoeft de vliering dus niet te dragen.

ik wil de verdiepingsvloer voldoende isoleren tegen contact geluid.
Mijn vraag is echter: plaats ik deze dragende houten wand op of tussen de vloer isolatie?

Ik wil de verdiepingsvloer als volgt opbouwen (van onder naar boven):
- steunbalken (reeds gedaan)
- vilt (10mm, reeds gedaan)
- OSB (18mm, reeds gedaan)
- vloerisolatie (4cm)
- OSB (18mm)
- ondervloer (2mm)
- parket/laminaat

Plaats ik de dragende wand direct op de onderste laag OSB, om vervolgens de 4cm isolatie daar tegen aan te stoten? Of plaats ik eerst het gehele lagenpakket (zonder parket natuurlijk) en plaats ik de dragende wand op de bovenste OSB laag?

Mijn gevoel zegt dat ik een houten dragende wand zoveel mogelijk 'direct' wil laten afsteunen richting de betonnen draagmuur, zonder dat daar de 4cm isolatie tussenzit. Maar aan de andere kant, kan het qua isolatie verstandig zijn de vloer eerst volledig te laten zweven, om vanaf daar vervolgens weer door te gaan bouwen.

De afmetingen van de verdiepingsvloer zijn ca 9x7 meter. De houten draagwand komt ca 5 meter vanaf de stenen buitenmuur. Grootte van de vliering is ca. 5x5 aangezien deze in de dakconstructie zit (maar daar niet aan hangt). De vliering is bedoeld als 2-persoons slaapkamer (zonder kledingkasten, maar het is dus meer dan een vliering voor enkel wat opslag).

Ik hoor graag jullie ideeën hierover!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Ik snap niet zo goed wat bedoelt. Isolatie houdt geen contactgeluid tegen. Het "plaatsen op of tussen de vloerisolatie" heeft wat meer uitleg nodig.

  5m overspanning is best fors. Je hebt dit neem ik aan wel uit laten rekenen door een constructeur?
   

  Olav21

  • #3
  IJkenhout: ik heb inmiddels de verdiepingsvloer van de eerste verdieping er in liggen: draagbalken, vilt en OSB. De eerstvolgende laag op het OSB wordt 4cm vloerisolatie. Hierdoor komt de gehele vloer vervolgens zwevend te liggen (2e laag OSB en parket). Het zwevend liggen maakt dat contactgeluid wordt gedempt.
  Voor de vliering komt er in het (ongeveer) middenin de ruimte een dragende wand te staan.

  Nu kan ik twee dingen doen:
  1. eerst de isolatie en tweede laag OSB plaatsen over de gehele (net aangelegde) verdiepingsvloer. En daarna daarop de dragende wand plaatsen. Dit maakt de dragende wand dus ook 'zwevend'
  2. eerst de dragende constructie maken, en dan daar omheen de isolatie en tweede laag OSB plaatsen. Hiermee steunt de dragende wand dus direct af en is niet zwevend. De zwevende vloer (isolatie, tweede laag OSB en parket) ligt dan om de dragende wand heen.

  Bij optie 1 is de wand op de vloerisolatie geplaatst en bij optie 2 er tussen. Let op: ik heb het dus niet over steenwol tussen de draagbalken, ik heb het over niet samendrukbare vloerisolatie op de draagbalken

  Hoop dat dit duidelijker is?

  Ja, overspanning is doorgerekend.

  Dank!
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Bedankt voor de uitleg. Een dragende wand plaats je nooit op een zwevende dekvloer.
   

  Olav21

  • #5
  Hoppa! Zie je wel! Dankjewel voor je reactie IJkenhout
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu