Houten bankje schilderen, beschilderen en vernissen

evaschildert

 • #1
Hallo!

Ik heb op het werk de vraag gekregen of ik een aantal bankjes wil schuren, wit wil lakken, vervolgens creatief erop losgaan met acrylverf, en het geheel uiteindelijk vernissen met een acrylvernis. Mijn vraag is of mijn plan zal werken en een mooi eindresultaat zal worden. Ik ben de bankjes nu aan het schuren, wil ze dan wit schilderen met een houtverf op terpentinebasis. Dit laten harden, dan beschilderen met acrylverf, wederom laten harden en als laatste een acrylvernis gebruiken om het geheel af te lakken. Een ander idee is om helemaal geen vernis te gebruiken, maar enkel de witte houtverf en deze te beschilderen met acrylverf. Welke optie is beter, of is er een nog betere, andere optie? De bedoeling is dat de zitting wordt beschilderd en een jaar of 5 mee gaat.

Alvast bedankt!
 

De Bob

 • #2
Waarom twee soorten verf ? Alkyd en Acryl
staan de bankjes binnen of buiten ?
 

evaschildert

 • #3
Het lijkt mij dat een ondergrondverf (in dit geval dus wit) voor op hout altijd op terpentinebasis is? En de beschildering kan ik enkel in acrylverf maken. De bankjes staan binnen.
 

De Bob

 • #4
Hint: Voor binnen mag u bij wet, geen Alkyd verf gebruiken, in Acryl is er ook grondverf.
U kunt daar een Acryl grondverf voor hout voor gebruiken. b.v.b. een All-Grund
 
Laatst bewerkt:

evaschildert

 • #5
Oh, oke. Ik heb inderdaad daar overheen gekeken, de pot verf die ik heb gekocht is voor buiten bedoeld. Gaan we die morgen terugbrengen :) Ik zal gaan zoeken naar een acryl (grond)verf voor hout. Bedankt!
 
 • Like
Waarderingen: De Bob

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #6
Alkydverf mag je als consument toch nog wel binnen gebruiken? Volgens mij mag alleen de vakman het niet meer binnen gebruiken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
Bovendien kun je de bankjes buiten schilderen en na droging binnen gebruiken. Dan is er geen enkel bezwaar om alkydverf te gebruiken. Zelf vakmensen mogen dat gewoon nog doen, want het gevaar van de oplosmiddelen in alkydverf bestaat alleen bij het schilderen, niet na droging (tenzij het iets is waar kinderen hun tanden in gaan zetten). Alkydverf stinkt wel langer.

Ik zou het zelf wel bij één soort verf houden: óf alles acryl óf alles alkyd.
 

De Bob

 • #8
Kees schreef:
Zelf vakmensen mogen dat gewoon nog doen, want het gevaar van de oplosmiddelen in alkydverf bestaat alleen bij het schilderen,
Maar niet binnen schilderen, alleen met Acryl.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #9
Kees schreef:
Bovendien kun je de bankjes buiten schilderen en na droging binnen gebruiken. Dan is er geen enkel bezwaar om alkydverf te gebruiken.
Dat zeg ik toch? Buiten mogen vakmensen gewoon alkyd gebruiken.
 
 • Like
Waarderingen: Haemmertime

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu