Houten Balken op halfsteense muur

Koert Nuijten

  • #1
Wij zijn bezig met de bouw van een garage aan het huis. Net als de bestaande aanbouw zijn de muren opgebouwd uit kalkzandsteen halfsteens wat aan de binnenkant gestuukt wordt en aan de buitenkant 10 cm isolatie tegenaan komt met afwerk/stuuklaag. De muren staan inmiddels maar ik kan nergens vinden hoe ik nu de dwarsbalken voor het platdak het beste kan bevestigen.De muren zijn expres een balkdikte lager gemetseld om vervolgens de balken er op te leggen en dan daartussen dicht te metselen.Echter liggen de balken dan gewoon los op de muur,Mijn vragen:
-Is alleen "dichtmetselen van de balken voldoende of moet ik elke balk nog met bijv een hoekijzer aan de onderliggende muur vastmaken?
- Moet ik de uiteinden van de balk in de menie zetten?
- Is het ook mogelijk in de lengte eerst een balk op de muur te bevestigen met bijv keilbouten en daarna de liggers voor het dak ertussen met hoekijzers/ijzeren balkdragers? en is dat dan beter of slechter dan optie 1?

Ps: Ik vroeg de houthal naar de dikte die ik moet hebben voor een overspanning van 5 meter en zei vertelde me dat balken van 17,5x7 om de 60 cm genoeg was, maar is dat niet wat dun?

Ik hoop dat iemand een passend antwoord voor me heeft :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Met een paar opwaaiankers de balken koppelen aan de muur is wel verstandig. Inmetselen is handiger dan een dwarsbalk.

Als het hout in contact komt met koude steen moet het in de grondverf gezet worden. Als de isolatie erbuiten langs loopt is dit niet nodig.

De balkmaat kan je in de balkenschuif opzoeken. De genoemde balklaag hoh 300 leggen werkt, anders beter een of twee maatjes groter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu