Houten balken in badkamer

Arjena

 • #1
In verband met de hoogte van de eerste verdieping hebben we besloten het plafond in de badkamer weg te halen en een stukje van de (ongebruikte) zolder bij de badkamer te trekken. De constructie is geen probleem, dat komt wel goed.
Probleem(pje) is dat ik de balken waar het plafond aan hing en (voor zover aanwezig) de vloer van de zolder op ligt, niet weg wil halen omdat ik daarmee de constructie van het dak aan zou kunnen tasten. Hoe dan ook, er gaan straks dus een aantal vurenhouten balken door de badkamer lopen. Het hout onbehandeld laten is wellicht niet het beste idee. Hoewel de ventilatie best goed is (wordt) zal de ruimte natuurlijk toch vochtig worden.
Wat kan ik het beste doen om te zorgen dat het hout niet gaat rotten? De balken liggen er al sinds 1970, de zolder in nauwelijks geïsoleerd dus ik verwacht dat er relatief veel vocht in het hout zit. Als ik het hout helemaal dicht smeer (lak, epoxy o.i.d) zal dat vocht er dus nooit meer uit kunnen. Maar het hout niet behandelen is natuurlijk ook geen optie. Wat te doen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Arjena

  • #2
  Niemand?
   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #3
  Er is dampopen blanke lak te krijgen. Het hout kan dan gewoon ademenen en is beschermt tegen vocht indringing. Of je kunt de balken in olieen.
   

  Arjena

  • #4
  Dank. Is olie niet ook volledig waterdicht of is dat dan weer afhankelijk van de soort olie?
   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #5
  Met de olieen is het zelfde verhaal als met de lak. Het hout moet kunnen ademen. Een verfspeciaalzaak zou u prima heen kunnen gaan voor advies. Het verschil tussen lak en olie is de uitstraling. Olie geeft vaak iets meer een natuurlijker uitstraling. Alhoewel je met een kwalitatief goede matte acrylbasis lak ook een natuurlijke uitstraling kunt creëren zonder een te sterke vergeling van het oppervlakte. Ga simpelweg voor een kwaliteits product
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Als het mogelijk is boven de balken isolatie aanbrengen.
  Het klimaat, de temperatuur en de luchtvochtigheid regelen zodat je het gunstig blijft houden.
  Krijg je het voor elkaar dat de ruimte langer droger is dan vochtig moet het goed komen.
   

  Arjena

  • #7
  Isolatie boven de balken zal niet gaan, daarboven is immers niks. Het plafond (schuin) komt gemiddeld een meter boven de balken te zitten.
  De ventilatie zal wel vrij goed worden. Daarbij is het een vakantiehuis, dus de badkamer zal vaker niet dan wel in gebruik zijn.
  Ik ga een verfspeciaalzaak zoeken waar men nog echt verstand van zaken heeft. Helaas zijn die nog maar moeilijk te vinden. Zonder namen te noemen, de winkel waar ik voorheen kwam en waar iemand stond die wist waar hij het over had is nu onderdeel van een keten. Het personeel is vervangen en de laatste keer dat ik daar was beweerde een medewerker dat je alkyd en acryl verf probleemloos kunt mengen (echt waar).


  Dank voor het meedenken,

  A
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu