Houten Balken Badkamer

Vegterb

  • #1
In een huis uit 1921 hebben we een moderne badkamer ingebouwd. Allemaal perfect, maar nu hebben we alleen nog de houten balken die 'gedaan' moeten worden. De balken moeten grondig onder handen genomen worden, er zit nu wat afgebladerde hoogglans op, daaronder 6 lagen verf.

1 Balk heb ik reeds weten af te krabben en op op te schuren (deels). Alleen voordat ik de komende weken dit ga doen moet ik wel weten of het haalbaar is. De hele balken zijn (en waren nooit) helemaal zichtbaar. D.w.z. dat ik maar een klein deel kan behandelen (indien nodig).

Wat we willen is of de balken donker of licht. We weten echter niet of dat met Olie, Lak of Beits moet. Ik heb wel een Houtconservingsmiddels gevonden:
**** Houtconservering. kleurloos Een kleurloos houtconserveringsmiddel en biedt bescherming tegen houtrot en aantasting van schimmels. Ook bestaande aantasting wordt hiermee tegengegaan. **** Houtconservering is speciaal ontwikkeld om zachte houtsoorten zoals vuren- en grenenhout te verduurzamen. Overschilderbaar na minimaal 6 dagen.
Nu een van de balken 'bloot' ligt moet er wel wat gebeuren om te zorgen dat er niet te veel vocht in de balk trekt. Op Internet kon ik te weinig vinden, dus staak ik vandaag deze activiteit even en wacht ik op een antwoord / zoek ik verder.

Even wat foto's gemaakt met een oud telefoontje:

De bewuste balk..


Andere balken in de badkamer die een behandeling nodig hebben.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Tijdens het gebruik van de badkamer zal er wat vocht in de balken trekken maar na het gebruik zal de balk weer opdrogen.
*wgb*
 

Fiesiekus

  • #3
Geen enkel probleem. net wat je mooi vindt, beits of (glans)lak. Voor die laatste eerst grondverf aanbrengen.
 

Vegterb

  • #4
Klinkt goed!

Beitsen: Geen probleem
Lakken: Eerst Grondverf? Dan 'verlies' je wel een beetje je hout.
Olie: Kan dat? Aangezien dat naar mijn weten niet echt goed samen gaat met vocht.
 

Fiesiekus

  • #5
Al wil je ze kaal laten....
 

Vegterb

  • #6
Fiesiekus schreef:
Al wil je ze kaal laten....
Gaan de balken niet krom trekken, rotten of verkleuren door de vocht? Hout is toch niet zo heel blij met vochtige ruimtes? Bedoel, waarom zou er anders 'moeilijk' gedaan worden over een houten vloer in een badkamer, dat was een doorbraak.... toch...?
 

Millew

  • #7
Je kan deze vraag beter stellen in de rubriek Verf etc..
Dan krijg je waarschijnlijk een zinniger antwoord.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Je kan het toch proberen toch. Tegen de tijd dat de paddestoelen op de balk gaan groeien kan je altijd nog gaan lakken. :mrgreen:
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu