Hout balkon vernieuwen

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb een spli-level woning met aan de achetrkant een balkon. Dit zit zo'n 2 meter boven de grond. Het balkon wordt nooit gebruikt, omdat het te smal is (1 x 7 meter).

Het balkon is rondom met schroten afgewerkt, maar deze zijn in een dusdanige staat dat ze vervangen moeten worden. Ik wil gelijk een mooie open afwerking maken (planken horizontaal of verticaal en dan om en om), want het is nu net een sarcofaag.

Is het noodzakelijk om dit van hardhout te maken? M.i. is dit zonde aangezien het balkon nooit gebruitk wordt (dus voor de stevigheid en eventuele veiligheid hoeft het niet en het hout wordt geverfd.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Of het nu gebruikt wordt of niet, neemt uiteraard niet weg dat het buiten zit.

Je kunt ook de geimpregneerde delen nemen waarvan ze ook tuin schuttingen maken.

Losse opmerking:
Het horizontaal verwerken, om en om, is wel kind onvriendelijk, zij kunnen dit , zoals op een ladder, beklimmen :!:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Met kleine kinderen hoef ik geen rekening te houden: de familie heeft ze niet meer en het balkon zit boven de achtertuin, dus daar komen ook geen kinderen van een ander. Wel is het qua "beklimbaarheid" voor eventuele kwaadwillenden verstandiger om verticaal te gaan werken.

PS: geimpregneerd tuinplanken trekken krom. Maakt het voor het niet-hardhout dan nog uit dat het buiten wordt gebruikt als het goed in de verf zit?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Persoonlijk zou ik niet voor vuren of grenen gaan.

Aan hardhoutsoorten zoals merbau, merantie etc zit ik niet te denken, maar wel aan zaken zoals vlonder/terras delen bijv in Bankirai.

Daarnaast als je de betere geimpregneerde planken gebruikt, ben ik niet bang dat ze krom zullen trekken hoor.
Als je ze vertikaal verwerkt is de lengte misschien 100cm
Wat je wel kunt doen (als je zelf toch twijfelt aan het scheluw trekken), op de kop een balkje schroeven, over de delen heen. (dus aan de onderkant van dit balkje een groef maken zodat de delen er in vallen).
Je bent dan gelijk van de kopse kanten van de planken af, want die zitten netjes weggestoken in die groef.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Aan de bovenkant moet inderdaad nog een afwerklat gemaakt worden, die vlak ligt. Hier kan in de onderkant een groef gemaakt worden inderdaad.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu