Houten tegels leggen op balkon

RoyBreda

  • #1
Hallo,

Ik ben sinds kort gaan samenwonen met mijn vriendin. Wij woonden allebei nog thuis maar staan nu dus op eigen benen en hebben een mooi appartement gehuurd. We hebben ruim balkon van 5 meter bij 1.65 meter en willen daar nu houten tegels gaan leggen. Deze willen we wel graag van de betonnen vloer afleggen zodat het water weg kan.

En dan dus mijn vraag: ik ben nieuw wat betreft het doe-het-zelven: hoe kan ik de ondervloer het beste leggen. Wij dachten aan geschaafd vuren dat we eerst beitsen en daarna pas verwerken. Een vierkant maken van die balken en dan moeten er tussenbalken komen.

Moeten deze zowel in de lengte als de breedte? De tegels zijn 50 bij 50 centimeter, om de hoeveel cm moet er dan een tussenbalk komen?

Alvast enorm bedankt!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je kunt het beste van hardhout (hoef je niet te behandelen) een rechthoek maken (met hoekijzertjes in de hoeken) en om de 50 cm balken (hart-op-hart. Let op de buitenste 2 balken: die zijn 50 cm hart-op-zijkant, anders steekt de balk aan de buitenzijde uit).

Deze houten onderconstructie leg je op rubberen vierkante klosjes van 10 x 10 x 1 cm. Dit houdt het hout van de vochtige betonvloer en vangt eventuele kleine hoogteverschillen op.

Nu kun je de houten tegels zo neerleggen op het frame, de balken zitten immers precies op maat.

Kijk even wat mooi is m.b.t. de passtukken: 32,5 cm + 50 cm + 50 cm + 32,5 cm = 165 cm.

Of 50 cm + 50 cm + 50 cm + 15 cm (kan tegel zijn of plank).

De tegels zijn vaak in elkaar geniet / geschroefd, dus makkelijk los te maken en op maat te zagen, waarna je ze weer in elkaar zet.
 

RoyBreda

  • #3
Dankjewel Bert. De afmetingen van het terras zijn 5 meter bij 1.65 meter. Is hardhout de enige oplossing voor het maken van het raster? Is immers erg prijzig en we moeten elke euro omdraaien. Is ander hout geen optie door het bijvoorbeeld eerst te beitsen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hardhout is inderdaad prijzig, maar je moet het niet bij de bouwmarkt kopen. Een houthandel / handelsonderneming (Marktplaats) is veel voordeliger. Het hoeven ook geen balken te zijn van 7 x 7 cm.

Is hardhout buiten het budget dan kun je het beste geinpregneerd tuinhout (balken) nemen. Dit is al behandeld en hoef je dus niet meer te beitsen. Doordat het hout niet direct op het beton ligt door de rubberen kussentjes zal het niet snel rotten.

Hoeveel cm kun je trouwens omhoog komen (deur moet nog open kunnen / geen opstap naar balkon) gemeten vanaf de kale balkonvloer?
 

RoyBreda

  • #5
13 centimeter. De tegels zijn 2,2 cm dik dus ik dacht aan een maximum van 10cm voor de balken en het rubber eronder.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Hier trouwens alvast een fotootje van de rubberen kussentjes:
 

RoyBreda

  • #7
Dank daarvoor, dat maakt het zoeken weer wat gemakkelijker! Wat zou jij me aanraden wat betreft de balken qua afmetingen van de balk?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Hieronder een tekeningetje. Ik zou lange balken in de lengterichting leggen en korte dwarsbalkjes hiertussen.

De rode vierkantjes geven de plaats van de balken aan. Zoals je ziet delen 2 rijen altijd 1 balk, behalve de buitenste rand want daar valt de buitenkant van de houten tegel helemaal op.

Voor de hoogte zou ik de standaard maat balken gebruiken. 1 Cm voor de kussentjes + 2,2 cm voor de houten tegels en dan 7 cm voor balken / palen geeft en mooi afstapje van 2,5 cm.

Door klosjes onder de pasrijen (eerste en laatste rij) te schroeven zitten deze ook goed vast. Voordeel is ook dat deze 2 rijen uit de loop zitten en dus niet zwaar belast worden.

 

RoyBreda

  • #9
Super, hartstikke bedankt voor de moeite. Aan die lange balken in de lengte in het midden, die 2 stuks, had ik niet eens gedacht. Ik dacht dat 2 lange balken aan de buitenkant en verder alleen balkjes daar tussen om de 50cm al voldoende was.

Nu eens zien of het qua budget helemaal haalbaar is. Mijn excuses als ik me hier echt volledig voor schut heb gezet met mijn vragen, maar altijd maar mijn vader alles weer laten doen is ook zo makkelijk. Ik wil het nu eens zelf proberen
 

RoyBreda

  • #10
1 domme vraag dan nog maar. Balkon is dus 5 meter breed, maar ik zie nergens balken te koop van 5 meter lang. 3.60 lijkt wel het maximum. Dus die moet je dan aan elkaar maken neem ik aan?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Klopt. Neem balken van 270 cm. Heb je gelijk 2 x 20 cm over voor een paar van de klosjes aan de buitenkant.
 

RoyBreda

  • #12
Met Geïmpregneerd tuinhout zou ik dan bij zo'n outlet zaak in bouwspul hier in de buurt, 70 euro kwijt zijn voor het onderstel en ik heb in een krantje tegels gezien voor in totaal 76,60 euro. Dat maakt het toch wel erg betaalbaar lijkt me zo. Wat gok je dat ik met hardhout kwijt zou zijn voor het onderstel?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ik heb geen idee, maar reken minimaal op factor 2,5 tot 3.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu