Hotelschakeling en losse bewegingsmelder

Wiebedelaar

  • #1
Ik wil naast mijn hotelschakeling gebruik maken van een losse bewegingsmelder.
Situatie: Wanneer ik iets snel uit de schuur wil pakken wil ik dit graag met de bewegingsmelder doen. Wanneer ik een klus wil doen dan zou ik graag de lamp handmatig bedienen zonder af en toe te moeten zwaaien.

Alhoewel ik niet goed thuis ben in het elektriciteit gebeuren is het mij gelukt maar niet naar wens omdat ze naast elkaar af werken en niet samen.
Momenteel hoor je de bewegingsmelder klikken (beweging) wanneer de schakelaar 'handmatig' is ingeschakeld en blijft de lamp bij het 'handmatig' uitschakelen van de schakelaar nog een x tijd nabranden (timer bewegingsmelder).
Mijn vermoeden is zodra de lamp 'handmatig' met de schakelaar aangezet wordt de bewegingsmelder tijdelijk uitgeschakeld moet worden.
Is het mogelijk om deze samen te laten werken en hoe? Zoals gezegd ben ik een leek op dit gebied maar ik zal een zo duidelijk mogelijke afbeelding toevoegen van mijn huidige aansluitingen.

schema.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Hulde voor het duidelijke schema! :prima:

Wat is het probleem nu precies? Wanneer je het handmatig hebt ingeschakeld en naderhand uitschakelt blijft de verlichting door de bewegingsmelder nog even aan, waardoor het ook niet duidelijk is of je de schakeling daadwerkelijk hebt uitgezet? Dat is een logisch gevolg van de bewegingsmelder met nalooptijd...

Ik zie daar ook geen simpele oplossing voor. Je zou met een kruisschakelaar wellicht zoals je zegt de bewegingsmelder spanningsloos kunnen maken op het moment dat je de verlichting handmatig inschakelt, maar 9 van de 10 bewegingsmelders schakelen de last direct in zodra ze weer spanning krijgen dus dan heb je hetzelfde effect. En al doet jouw melder dat niet, dan moet je er dus voor zorgen dat de melder je bij de schakelaar niet ziet want anders schakelt het licht alsnog in door de beweging?

Moet de handmatige bediening op 2 plaatsen? Anders zou je een 3-standen schakelaar kunnen plaatsen (uit, automatisch, handmatig aan). Dan zie je aan de schakelaar in ieder geval duidelijk hoe en wat...
 
  • Like
Waarderingen: Wiebedelaar

Lampje45

  • #3
Dan moet je zoeken naar een bewegingsmelder met relais uitgang. Bewegingsmelder met relais contact
En het NO contact van het relais aansluiten tussen de twee wisselcontacten van een van de schakelaars.
Dan functioneren beide schakelaars als vanouds en de bewegingsmelder is voor de snelle actie, ongeacht de stand van de schakelaars
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
@Lampje45 Ik zie niet helemaal hoe dat zijn huidige "problemen" oplost.

- De bewegingsmelder klikt bij beweging terwijl het licht handmatig is ingeschakeld
- Het licht blijft nog even branden na uitschakelen van de handbediening

Dat zijn de enige symptomen die ik lees...
 

Lampje45

  • #5
Wiebedelaar schreef:
Ik wil naast mijn hotelschakeling gebruik maken van een losse bewegingsmelder.
Situatie: Wanneer ik iets snel uit de schuur wil pakken wil ik dit graag met de bewegingsmelder doen. Wanneer ik een klus wil doen dan zou ik graag de lamp handmatig bedienen zonder af en toe te moeten zwaaien
.
@XanderH Dit is zijn vraag en zo werkt het dan ook en de lengte van de naloop is instelbaar, dus dat kan niet het probleem zijn. Althans zo zie ik dat, het nabranden is een bijzaak.
 

Sander 1972

  • #6
Voor de klus een vaste lamp met lichtschakelaar en voor even wat te pakken een bewegings sensor?
 

Wiebedelaar

  • #7
Bedankt voor de reacties. Het is inderdaad een logisch gevolg dat de lamp weer automatisch inschakelt door de beweging die gedetecteerd wordt maar niet altijd duidelijk. Ik ga een 3-standen schakelaar eens proberen. Nogmaals dank.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Lampje45 schreef:
Dit is zijn vraag en zo werkt het dan ook en de lengte van de naloop is instelbaar, dus dat kan niet het probleem zijn.
Maar zo werkt zijn eigen opstelling ook al.

Volgens mij is de nalooptijd wel het probleem. Ik kan me wel voorstellen dat dit vervelend is, een wisselschakeling parallel aan een bewegingsmelder. Je ziet namelijk niet zo eenvoudig of je de schakeling hebt uitgezet, aangezien de bewegingsmelder de lamp aan houdt. Bij een wisselschakeling zie je dat ook niet aan de stand van 1 schakelaar.
 

Lampje45

  • #9
Maar je gaat toch geen keuzeschakelaar in bouwen die je eerst moet gaan kiezen als je vlug wat wilt doen en hij nog in de stand handbediening staat?

Dan zet hij de timer maar op korte naloop en is het systeem, dan maar wat onrustiger.
Natuurlijk is alles technisch op te lossen, maar dat is niet door een leek te doen.
Het leven is nu eenmaal keuzes maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu