Hotelschakeling (draadloos?) uitbreiden.

Faraday

  • #1
In mijn gang heb ik twee aansluitingen voor plafondverlichting die door twee verschillende schakelaars in/uitgeschakeld kunnen worden. Op de bijgevoegde afbeelding kun je de indeling van mijn gang zien (rode stippen zijn de huidige schakelaars, de groene is waar ik er graag een zou willen hebben). Zoals je kunt zien is dit een heel onhandige indeling omdat er geen schakelaar in de buurt van mijn woonkamer is. Het heeft nu nauwelijks zin om mijn gangverlichting te gebruiken als ik uit de woonkamer kom omdat ik toch de gang in het donker door moet lopen om de verlichting aan te doen en vervolgens weer in het donker terug nadat ik het licht uit heb gedaan. Dit is vreselijk irritant dus zou ik er graag een 3de schakelaar bij willen maken, net buiten mijn woonkamer.

Gang.jpg



Nu heb ik al een beetje gekeken wat mijn opties zijn en het lijkt erop dat dit zou moeten kunnen met een draadloze inbouwschakelaar, ik kom er alleen niet helemaal uit welke ik zou moeten hebben en of het überhaupt mogelijk is.
De schakelaars zijn als volgt verbonden:

Schakelaar 1
Schakelaar1.jpg


Schakelaar 2
Schakelaar2.jpg


De twee lampen zijn gekoppeld en gaan dus altijd samen aan of uit wanneer een van de twee schakelaars wordt omgezet. Van wat ik heb gezien is dat sommige draadloze inbouwschakelaars (bijv. Shelly) een blauwe nuldraad nodig hebben die bij mij dus niet aanwezig is, of niet geschikt zijn voor hotelschakelaars (bijv. KlikAanKlikUit). Weet iemand wat in dit geval de beste oplossing zou zijn? Het liefst iets waarbij ik geen elektricien hoef in te schakelen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt achter schakelaar 2 wel een blauwe nuldraad beschikbaar. Daar zou je een draadloze ontvanger kunnen inbouwen.

Het valt inderdaad niet mee om zoiets te integreren in een wisselschakeling. Maar is het geen optie om schakelaar 1 ook te vervangen door een draadloze wandzender?

Een andere optie is misschien om de ontvanger in te bouwen in de centraaldoos bij het lichtpunt. Dat moet dan wel ergens tussen de zwart/witte schakeldraad in schakelaar 1 en de eerste lamp, waarschijnlijk kom je dan in de centraaldoos het dichtst bij de voordeur uit.
 

Faraday

  • #3
@XanderH Bedankt voor je reactie! Die blauwe nuldraad loopt naar het stopcontact ernaast. Hoe zou ik die kunnen gebruiken? Door de kabel te splitsen?

"Maar is het geen optie om schakelaar 1 ook te vervangen door een draadloze wandzender?"

Je bedoelt door af te zien van de hotelschakeling en schakelaar 1 te vervangen door een draadloze schakelaar zodat ik uiteindelijk één 'echte' schakelaar bij de slaapkamer overhoud en twee draadloze, bij de woonkamer en voordeur? Dat klinkt niet als de meest elegante oplossing maar wel het overwegen waard.

Je laatste optie volg ik niet helemaal. Ik ben niet heel erg thuis in elektra. De centraaldoos is het punt in het plafond waar de lamp aangesloten is?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu