Hotelschakelaar - 3 fasedraad met één schakeldraad

Hallo,

Op een website (meerdere) stond een mooie uitleg over een hotelschakelaar. En daar werd aangeven dat ik 3 fasedraad nodig heb met één schakeldraad.

Maar als ik kijk naar de plaatjes zie ik twee schakeldraden. Misschien begrijp ik het niet. Maar het lijkt mij dan dat ik 3 fase nodig heb met twee schakedraden.

kan iemand mij dit uitleggen?

Dankjewel
 
Je hebt 3 zwarte draden en een bruine draad nodig.
Met een ader besparende wisselschakeling is dat anders.
En dan nog blauw en geel groen.

Een bruine draad op het P-contact, de 2 zwarte draden van en naar de schakel contacten, de derde bruine draad van het P-contact naar de lamp.

Plaatje staat hier.
 
maar dat kan ik dus niet regelen met één flexibele buis die voorberdraad is? Ik heb dan een verdeeldoosje nodig die ergens tussen zit. Ik probeer het te tekenen.
 
ja precies, daarom begreep ik er al niets van. klopt deze tekening?

aanvullende vraag: Ik wil het dus wel goed doen, Dan moet ik dus trekken?

trekveer van kunststof werkt beter heb ik begrepen. Ik heb ooit met een metalen gewerkt en ik vond het een kriem. Zijn er nog andere punten waar ik naar moet kijken als ik een nieuwe trekveer ga kopen? Doe het nu graag in een keer goed. Ik zie best wat variaties.

Nog een vraag. Ik wil ook nog een stopcontact bij de lichtknop hebben.... Dan gaat het er vast anders uitzien. In ieder geval de aarde ook naar de wcd, maar voor de rest?

wisselschakelaar.png
 
Laatst bewerkt:
Nou ik moet mogelijk nog meer trekken, dus ik ga gewoon een nieuwe trekveer kopen.

Onderste plaatje wanneer ik een wisselschakelaar combineer met een wisselschakelaar-stopcontact.

Klopt het zo? en de schakeldraden mogen 1,5 mm zijn? Ik las ergens dat als er een wcd bij zit het ook 2,5 mm moet zijn.

En als ik het goed heb zijn dit dus 5 draden, dus dikkere buis dan maar.
wisselschakelaar met stopcontact.png
 
Klopt niet.
De wcd links onder moet er bruin bij.
Op deze manier kan je de wcd alleen gebruiken als de lamp brand.
 
als je links ook een stopcontact wilt dan moet daar ook een bruine draad bij

in een 5/8 buis (16mm) mogen 5 draden van 1,5mm en 4 van 2,5mm
in een 3/4 buis (19mm) mogen 5 draden van 2,5mm
in een flexibele buis van 16mm mogen echter maar 3 draden van 2,5mm of 4 draden van 1,5mm
 
Laatst bewerkt:
ik dacht dat de voeding dan via de zwarte gaat.

Wordt de lamp en de wcd apart gevoed? apart aangesloten? Dat zal dan wel, anders kun je dus enkel de wcd gebruiken als de lamp aanstaat, dat bedoel je?
 
voeding gaat alleen via bruin en nooit via zwart.
Dus ja de lamp wordt afzonderlijk gevoed want anders zou je over een 1,5mm draad 3680W uit het stopcontact kunnen halen.
 
Welke componenten wil je precies gaan gebruiken? De meeste inbouw schakelaar/WCD combinaties delen één van de contacten, die kun je niet op deze manier aansluiten. Je zou dan je wisselschakeling andersom moeten maken, dus bruin + 2x zwart links en 3 zwarte draden op de schakelaar rechts.

Met 2 losse componenten of met opbouw materiaal kun je het wel apart aansluiten, maar qua hoeveelheid draden in de leidingen doe je er waarschijnlijk toch verstandig aan om bruin dan op de schakelaar links aan te sluiten i.p.v. rechts.

Zoals je het nu tekent kom je trouwens met 2 leidingen bij het lichtpunt aan, blauw en groen/geel vanuit de lasdoos rechts en zwart vanuit de schakelaar. In de praktijk leg je de zwarte schakeldraad natuurlijk ook gewoon door de lasdoos, zodat je met 3 draden in 1 leiding bij het lichtpunt komt.
 
bedankt voor de antwoorden. Ik zal later nog een nieuwe tekening maken en hier plaatsen.

ik wil losse componenten gebruiken. Maar dat heb ik niet eerder gedaan dus weet niet uit mijn hoofd hoe dat er uitziet.

andere vraag: Mag ik een verdeeldoos in de wand zetten? Dus één flexibele leiding de wand in naar de verdeeldoos. En vandaaruit drie leidingen naar de wcd's? De verdeeldoos zit dan achter een muur en ik vraag mij af of dat mag.

In principe zou ik het wel willen plaatsen op plekken waar ik eenvoudig bij kan, maar er is wat ruimte gebrek. Zie hieronder foto's van de situatie. Het elektra werk dat je ziet zat er al in.
IMG_20240511_110310.jpg


IMG_20240511_110320.jpg

IMG_20240511_110418.jpg

IMG_20240511_110430.jpg
 
een lasdoos moet bereikbaar blijven, je kunt wel een inbouwdoos U50 eventueel als lasdoos gebruiken en afmonteren met een blindkam en enkelvoudig afdekraam
 
een lasdoos moet bereikbaar blijven, je kunt wel een inbouwdoos U50 eventueel als lasdoos gebruiken en afmonteren met een blindkam en enkelvoudig afdekraam

Mag ik een lasdoos dan ook niet achter een plint plaatsen? Wat is de bedoeling? Dat ze altijd bereikbaar blijven? Dat lukt dan als je bijvoorbeeld de plint weghaalt, of een plaat van de wand. Is het dan wel toegestaan?

En het lijkt er op dat ze de buizen ook boven het plafond gesplitst hebben. Dat plafond zit nu ook dicht. Mag dit niet?
 
Normaal maak je een centraaldoos op het punt waar de lamp komt te hangen en die heeft 8 tot 12 tuiten waar je buizen in kunt voeren.
Grote voordeel is dat je dan alle aders bij elkaar in die centraaldoos hebt en dat er niets verstopt zit.
Ander voordeel is dat er meestal minder aders in een buis hoeven.
Mocht er een storing oid. zijn dan moet je weer bij zo'n lasdoos kunnen om zaken af te koppelen, dus ja zo'n lasdoos moet altijd bereikbaar zijn en dat is dus evt. op te lossen met een inbouwdoos die je weer afdekt met een blindplaat.
blindplaat
 
  • Like
Waarderingen: Hebeentuin

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu