Hoogglans krasvast lakken

Olivierw

  • #1
Hallo,

Hier dus mijn beloofde volgende vraag ;)
Ik weet dat hier al veel over gezegd is, maar raak maar niet tot de juiste keuze.

Ik wil mijn meubeltjes dus aflakken in een hoogglans zwart en wit.
Maar...

Ik las al dat de hoogglans en de krasvastheid sterker is bij alcyd lakken dan bij acryl lakken? Juist?

Dus wat ik dacht (de meubels zitten al in de grondverf): een laag hoogglans zwarte en witte alcydlak. En daarover dan een laagje vernis voor de sterkte.

Daarvoor dacht ik aan (merk verwijderd) (als ik me niet vergis de belgische versie van jullie (merk verwijderd)?) Op solventbasis. Deze (merk verwijderd) carat zou héél krasvast zijn, en bestand tegen warmte en vocht en zo (denk aan warme kopjes, kommetje, ....). Maar wel niet beschikbaar in hoogglans, enkel zijdeglans.
Andere keuze was (merk verwijderd) Parket, deze is slijtvast en in hoogglans. Maar is slijtvast ook gelijk aan krasvast?

Liefst zou ik dus voor de carat gaan, klinkt meer geschikt. Maar kan ik deze zijdeglans tot hoogglans polieren? Of krijg ik een hoogglans effect door de hoogglans laklaag eronder?

Wat is eigenlijk het effect van zijdeglans op een hoogglans laag?
En is zo'n vernis eigenlijk wel te polieren?

Alvast bedankt
Olivier

Verwijderde merken op verzoek per PB te verkrijgen bij de moderators.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Beste Olivier.

Wij geven op dit forum geen merkgerichte adviezen, alleen de soort verf. Voor een merkgericht advies ga je het beste naar een verfspeciaalzaak, daar kunnen ze je precies vertellen wat je nodig hebt voor jouw toepassing.

Verder wil ik je vragen bij het tikken van je tekst hoofdletters te gebruiken. Dat leest veel prettiger en geeft een beter uiterlijk in opmaak van het forum.
Die opmaak heb ik nu aangepast, maar verzoek dus om bij verdere berichten even de moeite te doen die shift toets in te drukken aan het begin van elke zin...

PS is je naam zo belangijk dat je die als enige wél met een hoofdletter deed? :mrgreen:
 

Olivierw

  • #3
Hehe, sorry,

Ik zal er proberen op te letten.
Het is vooral mijn snelheid en enthousiasme die me de nek omdoen. :wink:

De merken doen er niet echt toe hoor, maar ik geef deze eerder mee als voorbeeld.
Het viel me namelijk op dat de meeste krasvaste vernissen niet in hoogglans beschikbaar zijn. De sterkste lakken die ik zag waren meestal zijdeglans.

En mijn naam, jah, automatisme, trots, ... speelt allemaal wel een rol denk ik :) (Vooral wetende dat de meeste van mijn nederlandse vrienden hem verkeerd uitspreken, bij deze, uitspraak is dus Olivjee, en niet Oli4 :wink: )
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #4
Olivjee :cool: ,

Een goede hoogglans alkyd-urethaan behoeft geen eindvernislaag, dat brengt geen enkele meerwaarde aan het geheel, integendeel, ik zou zeker geen vernis over wit en zwart willen zetten, enerzijds kans op hechtingsproblemen (niks met kleur te maken,...), anderzijds kan er vergeling optreden, en dit is niet mooi over wit noch over zwart.

Kijk dus uit voor een krasvaste hoogglanslak van een professioneel merk, die bestaan zeer zeker, en zet er eerst een compatibele grondlaag op vooraleer af te lakken. Steeds zachtjes schuren tussen de lagen.

Zijdeglans kan niet gepolierd worden tot hoogglans, helaas!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu