Hoofdschakelaar 63A, daardoor 3ALS’en ook 63A?

Vanwege de plaatsing van zonnepanelen moet mijn groepenkast uitgebreid worden.

De hoofdschakelaar verzwaren van 40A naar 63A. Maar mijn vraag is of ik dan de drie aardlekschakelaar in mijn groepenkast ook naar 63A moet aanpassen.

wie kan mij dit vertellen/ uitleggen?

alvast bedankt!
 
Dat ligt er aan. Hoe zwaar zijn de hoofdzekeringen, hoe zwaar wordt de omvormer afgezekerd, hoe ziet de groepenkast er verder uit?

Als het mogelijk is dat er meer dan 40A door het component loopt (lees dit als: er is geen beveiliging die het voorkomt), dan moeten ze zwaarder.
 
Heb momenteel een 1fase aansluiting met de intentie naar 3 fase te gaan.

en we staanop het punt omzonnepanelen op het dak te laten leggen. Advies van de zonnepanelen boer is om vanwege de extra stroom die er door de kast gaat lopen een 63A hoofdschakelaar te kiezen en de interne bedrading geschiktmaken voor de 63A. Dit typende neig ik dan toch ook naar die aardleks 63A maar klopt dit dan?
 
Laatst bewerkt:
Dat ligt er aan. Hoe zwaar zijn de hoofdzekeringen, hoe zwaar wordt de omvormer afgezekerd, hoe ziet de groepenkast er verder uit?

Sorry, ik vraag het gewoon nog maar een keer... want zonder getallen en een globaal idee van de opzet van de groepenkast valt er niets zinnigs over te zeggen.

Gezien de 63A hoofdschakelaar neem ik aan dat je naar 3x63A gaat? Je weet dat dit jaarlijks zo'n €1500 aan vastrecht extra kost? Als je zo'n aansluiting nodig hebt zal je zeker wel een flinke loods hebben waar zo'n 100 panelen op komen?

Of ben je een doorsnee particulier die gewoon 3x25A neemt? Dan snap ik het advies van de 63A hoofdschakelaar niet en hoeft er waarschijnlijk niets met de aardlekschakelaars te gebeuren, aangenomen dat de omvormer geen zekering zwaarder dan 16A nodig heeft.

Hier zitten zoveel mitsen en maren aan dat je toch echt met meer informatie zult moeten komen voor een gedegen advies.
 
Als er geen maximaalstroombeveiliging wordt geplaatst moet je de stromen optellen.
Hoofdzekering+Zekering Pv = stroom in groepenkast. Deze mag nooit hoger zijn dan wat je componenten of kast aankunnen.

Voorbeeld:
3x 25a hoofdaansluiting
3x 16a pv beveiliging

Theoretisch 41Ain de groepenkast.

Let op dat de meeste groepenkasten (die kunststof bak waar alles in hangt) vaak gekeurd zijn tot 40A in dat geval moet de hele kast vervangen.

Als je niet zoveel op gaat wekken kan je ook de pv groep lager afzekeren.


Dus wat @XanderH ook al vroeg, wat ga je opwekken en hoe zwaar wordt je hoofdzekeringen
 
@ElektroBastiaan Ik dacht het ook zo te weten, dat je alle 'voedingsbronnen' bij elkaar moet optellen wat in de groepenkast kan vloeien, dus inderdaad 41A (mits omvormer 16A wordt beveiligd en de klant 3x25A heeft.).

Echter krijg ik ook vaak de vraag: "Ja, maar waar staat dat dan? Waar in de NEN1010?". Kan jij of iemand anders mij hierbij helpen? Ik krijg het er gewoon niet in dat de aardlekschakelaars vervangen moet worden door 63A en de bekabeling van 6mm² en 10mm². Met andere woorden meestal een nieuwe groepenkast.

Hoor graag van je.
 
Ik heb de NEN niet maar er zal vast een algemeen artikel instaan dat vermeldt dat je de specificaties van toegepaste componenten in acht moet nemen. Als er 40A op staat als maximum dan mag er dus niet meer dan 40A doorheen.

Al zou ik van die ene ampere niet zo wakker liggen maar het klopt niet inderdaad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan