Hoofdschakelaar 3-fasen Enexis

PietZ

  • #1
Hallo,

Momenteel heb ik een enkelfase aansluiting die ik wil laten verzwaren naar een 3x25A aansluiting. Mijn netbeheerder is Enexis. Ik begrijp dat mijn meterkast moet zijn voorzien van een 3-fasen hoofdschakelaar voordat Enexis mijn aansluiting kan verzwaren. Direct na de meter gaat mijn bedrading momenteel een Hager 20280 in. Dit lijkt een hoofdschakelaar anex aardlek te zijn (zie foto). Is deze schakelaar geschikt als hoofdschakelaar of moet deze worden vervangen voordat Enexis langskomt?

Alvast bedankt voor de hulp.


.
IMG_20210202_205912908.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat is geen hoofdschakelaar, maar een driefase aardlekschakelaar met een afschakelstroom van 0,5 A.
Of die als hoofdschakelaar benut mag worden betwijfel ik, maar ik ben geen installateur.

In elk geval zal de rest van de kast dan toch aangepast moeten worden, want de groepen zullen beveiligd moeten worden met 30 mA aardlekschakelaars.

Zoals het nu is kan ik me niet voorstellen dat het goedgekeurd gaat worden. Je doet er naar mijn mening daarom verstandig aan er eerst een installateur bij te halen om een en ander naar een modern niveau op te waarderen.

Edit: voor het gemak een vergroting van de betreffende schakelaar:

IMG_20210202_205912908.jpg
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

PietZ

  • #3
Kees schreef:
In elk geval zal de rest van de kast dan toch aangepast moeten worden, want de groepen zullen beveiligd moeten worden met 30 mA aardlekschakelaars
Na deze schakelaar bevinden zich 6 alamats die door de vorige eigenaar zijn geïnstalleerd, dus een aparte aardlekschakelaar is volgens mij niet nodig. Bedankt voor de inbreng, voor de zekerheid zal ik een 4 polige hoofschakelaar toevoegen voordat ik Enexis laat langskomen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Ik ben geen NEN expert maar meen ook dat een aardlekschakelaar niet als vervanger van een hoofdschakelaar mag dienen.

Wellicht dat iemand anders dat kan bevestigen.

Zorg dat je de hoofdschakelaar in huis hebt, dan zet de monteur van Enexis hem er wel voor je in.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Maximaal 4 groepen achter q aardlek.
Een aardlek voor groepen voor algemeen gebruik in een tot bewoning bestemd gebouw mag maximaal 30mA zijn.
Een installatie moet verdeeld zijn minimaal 2 aardlekschakelaars.

Een beveiligingstoestel mag nooit automatisch de hele installatie spanningsloos maken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
TS heeft aan enkel alamats als eindgroepen te hebben. Dan kan volgens mij deze aardlekschakelaar eruit en een hoofdschakelaar erin.

Maar omdat je niet spanningsvrij kunt werken zou ik de hoofdschakelaar door de monteur van Enexis laten plaatsen. Die doen dat doorgaans ook wel.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie en Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Hoofdschakelaar ernaast zetten. (zelf)
Enexis rechtstreeks op de hoofdschakelaar laten aansluiten. (zonder die blokjes)
Dan de rest aansluiten.

Tijdelijk de hoofdschakelaar achter de aardlek kan ook, dan is het meteen klaar als Enexis klaar is.

Maar komen er meer veranderingen? Soms is een compleet nieuwe kast niet veel duurder. Hoe oud zijn de alamats? Enzovoorts.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

E-Technicus netbeheerder.

  • #8
Je huidige installatie is niet volgens de norm aangesloten. Er is een aardlekschakelaar(ALS) gebruikt als hoofdschakelaar, dit mag niet aangezien deze de volledige installatie automatisch kan afschakelen. Tevens heeft de ALS en foutstroom van 0,5 A, dit is voor een normale huisinstallatie te hoog, dit moet 0,03 A zijn.
En installatie moet minimaal 2 ALS bevatten een een hoofdschakelaar.
Je geeft aan dat je alles allamatten hebt, dit is geen probleem(wel een dure oplossing maar technisch in orde) maar een hoofdschakelaar moet je hebben.

Je wil gaan verzwaren naar 3x25 A.
Hiervoor moet je je groepenkast aanzienlijk gaan veranderen, dit wil betekenen dat je je gehele groepenkast naar de huidige norm MOET installeren.
Het meest voor de hand liggende is om een nieuwe groepenkast te bestellen met de benodigde componenten erin, je krijgt ze voorbedraad geleverd en is het maar een uurtje of 2 werk om deze te vervangen.
Je huidige groepenkast is ingedeeld op een 1fase aansluiting en is dus geen fase verdeling in bewerkt. Alles je kiest om je huidige groepenkast te behouden moet je een 3 fase hoofdschakelaar kopen en de indeling (laten) wijzigen naar een 3 fase indeling, let hierbij op dat er een (redelijke) verdeling van belasting is over de 3 fases.

Ik heb bij de reacties gelezen dat Enexis de hoofdschakelaar er wel in zal zetten voor je.
Helaas, de scheiding is de KWH meter alles erboven gebeurd niks. De draden worden wel op de hoofdschakelaar aangesloten maar dat blijft het bij. Geen enkele netbeheerder mag aan de klantinstallatie werken, dit is ook bij de wet geregeld. Als het gebeurd heb je geluk;-) maar het mag niet.
Zorg er ook voor dat je installatie klaar is voor 3 fase te gebruiken. Als je installatie niet deugdelijk en veilig is om 3 fasig bedreven te worden, loop je het risico dat er geen spanning op je installatie wordt gezet.

En nu het belangrijkste van alles;
Heb je er geen ervaring mee(wat mij al duidelijk is door de vraag alleen al), laat het door een vakman installeren. Bij onwetendheid en onkunde gaat het fout!!!!
Het is nooit de vraag of, maar wanneer gaat het fout, dus let op, het is niet zomaar ff iets, het gaat om een veilige bedrijfsvoering van je electrische installatie. Je laat een bank toch ook niet door een kleuter beveiligen;-)
Ja het kost genoeg geld, maar ga je op veiligheid besparen????
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
We horen hier toch met regelmaat terug dat de netbeheerder niet te flauw is om even de hoofdschakelaar te plaatsen of wisselen. In dit geval heeft TS de ruimte om hem er zelf alvast in te zetten dus zou dat al kunnen. Half uurtje voor de monteur komt even de afgaande bedrading overzetten van de ALS naar de hoofdschakelaar en als de monteur weg is kan de ALS er geheel uit.

Ik neem aan dat er sowieso e.e.a. aangepast gaat worden aan de groepenkast want TS zal vast een goede reden hebben waarom hij nu 3fasen nodig gaat hebben. Auto laden, elektrisch koken, zoiets zal het wel worden gok ik.

We kunnen op basis van de gegeven info niet zien wat voor alamats aanwezig zijn. De hele kast zonder meer maar vervangen vind ik voorbarig. Mits de alamats aan de huidige standaard voldoen is TS al klaar door enkel een nieuwe hoofdschakelaar te plaatsen ipv de ALS en de groepen te herverdelen (al is dat laatste volgens mij ook geen harde eis).

Herverdelen is hier ook niet eens zo moeilijk omdat er gewoon met Vd draad is aangesloten. In geval van kamrails moest het juiste alternatief worden gevonden en bij een busboard was het nog meer werk. Hier valt dat wel mee.
 

E-Technicus netbeheerder.

  • #10
Persoonlijk zie ik geen probleem om een automaat uit te wisselen van de klant, heb ik zelf ook al vaak genoeg gedaan(kleine moeite). Echter is het probleem als er later iets gebeurd, wij als netbeheerder hier niet verantwoordelijk hiervoor willen zijn.
Hele installatie vervangen is ook maar optioneel, zoals reeds beschreven.

En goede verdeling over de fases is (volgens mij) geen harde eis maar wordt zeker aanbevolen om overbelasting en ongecontroleerde fase verdeling tegen te gaan(zie bijvoorbeeld: ***********

Wat wel een verplichting is dat bij wijziging van de groepenkast de gehele groepenkast volgens de nieuwe norm te installeren (zie bijvoorbeeld: **********
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
@E-Technicus netbeheerder.

Ik heb de twee links verwijderd i.v.m. verwijzing naar commerciële sites, in de forumregels staat dat dit niet is toegestaan.
Wilt u quotes achterwege laten als de tekst er net boven staat?
Het heeft weinig zin oude topics weer naar boven te halen.
Gedeeltes uit de NEN aanhalen heeft niet veel zin op een klusforum.
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Hoezo is de nen aanhalen niet zinvol?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Die opmerking is gericht op E-Technicus netbeheerder.
Hij is duidelijk niet (meer) op de hoogte hetgeen hij zelf ook aangeeft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu