Holle tegels na tegelen

Zandtaartje

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben bezig met het betegelen van onze nieuwe badkamer. Ik ben nog maar net begonnen, maar nu klinken de tegels hol bij een bepaalde rij. Niet de hele tegels, maar met name het onderste deel van de tegels klinken hol als ik erop klop.

Ik tegel over de oude tegels heen, die zaten allemaal goed vast. Ik heb netjes voorgestreken met een middel speciaal voor over tegels (SHP meen ik, blauw met korreltjes), en ik tegel met Eurocol 2000. Wel is de onderste rand niet voorgestreken, omdat daar kimband en -pasta opzit, ook nog voorstrijken leek me dubbelop. Zou dit de oorzaak kunnen zijn?

Kunnen de holle tegels kwaad, of kan ik ze er beter weer afhalen? Direct na het tegelen klonken ze ook al hol, toen heb ik ze eraf gehaald en opnieuw geplakt en ze iets dikker in de lijm gezet. Ik hoopte dat het met het drogen van de lijm te maken had. Dit heeft dus niet geholpen.

Ik hoop op tips wat te doen en of de holle wand tegels kwaad kunnen?!

Dank alvast!
Groeten, Lies
 

renehi

  • #2
Wanneer heb je getegeld? Het kan zijn dat de tegellijm wat op de pasta en kimband is aangebracht niet zo snel uithard (normaliter 2 dagen bij 20 graden)
Toen je trouwens de tegels van de wand afhaalde, om opnieuw in te lijmen, zat erop de achterzijde tegellijm (circa 4/5e van de tegel?) Als dat zo was, dan was de tegel goed gelijmd.
 

Zandtaartje

  • #3
Hoi renehi,

Ik heb vrijdag getegeld. Gisteren (zondag) was het nog hetzelfde. Ik zal vanavond weer een keer kijken.
Maar ik vrees dat het niet met het uitharden te maken heeft, want het klonk ook al zo direct nadat de tegels erop zaten.

Toen ik de tegels er de eerste keer afhaalde zat er inderdaad niet bij alle tegels 4/5 lijm op de tegel. Toen ik ze er weer opplakte heb ik ze zekerweten goed aangedrukt. Ik heb ook nog de onderste rand van de tegels zelf voor de zekerheid ingesmeerd met wat lijm.

Stel dat ze van de week nog steeds hol klinken, adviseer je dan om ze eraf te halen?

Ik vroeg me ook nog af of ik misschien toch beter een grovere lijmkam kan gebruiken? Het zijn tegels van 25x33, 8mm dik dacht ik, horizontaal geplakt. De vakhandel heeft me een lijmspaan met 6mm tanden gegeven, misschien toch beter 8 mm gebruiken?

Bedankt!

Groeten, Lies
 

renehi

  • #4
De tegels klinken na het tegelen altijd een beetje hol, heeft te maken dat de tegellijm nog niet uitgehard is. Ook de plaats waar de tegel geplakt zit (vlak boven de vloer) kun je een ander soort geluid door krijgen.

6mm moet in principe genoeg zijn. Tegels met een zeer grote reliëf op de achterzijde smeer ik ook meestal de tegel in met tegellijm (zogenaamde buttering). Is wel tijdsintensief maar je weet dat dan het goed blijft plakken.
Ook het op de muur plakken van de tegels in het lijmbed is een techniekje, je druk het tegel niet recht toe recht aan op het lijmbed. Maar je schuift de tegel een beetje over het tegellijm (floating). En ziehier heb je de Buttering-Floating methode, welke je normaliter eigenlijk alleen voor vloertegels gebruikt (zware belasting) of tegels met veel reliëf op de achterzijde.

Maar of de tegels goed vastzitten; kun je maar op 1 manier testen.... 1 of 2 ervanaf halen. Als je met een stevig plamuurmes of een punt van een verfkrabber eronder steekt en het wil er niet makkelijk vanaf, of de tegel breekt dan zit die goed vast ;-)
 

Zandtaartje

  • #5
Hoi renehi,

Dank voor je antwoord!
Misschien dat het dan aan de plaats ligt: niet vlak boven de vloer, maar wel vlak boven een plateau/ uitstekende horizontale koof. Ik ga vanavond nog eens checken, ook of ze er gemakkelijk afkomen (hopelijk breken ze niet :-| ).
Ik heb een tegelcursus gevolgd, ja ja, was erg leuk, dus de techniek beheers ik hopelijk wel een beetje. Ik laat een nieuwe tegel altijd strak tegen de randen van de andere tegels zakken, en schuif/ draai/ duw hem dan schuin omhoog/ omlaag tot de gewenste voegbreedte ontstaat.
Maar ja, de cursus is alweer een half jaartje geleden, dus de twijfel slaat af en toe toe, en toen ook alleen geoefend met 15x15 tegels.
dat buttering is een goeie, is dat verstandig altijd bij vloertegels te doen, of alleen bij extreem zware belasting?

Ik laat je weten hoe het nu met de holheid en vastheid van de tegels zit, maar ik denk dat ik me toch niet al teveel zorgen hoef te maken.

Groeten, Lies
 

renehi

  • #6
Sorry voor de late reactie.
De beschrijving van tegelen lijkt mij goed daar lijkt mij niks op aan te merken. Natuurlijk zijn 15x15 tegeltjes makkelijker vast te plakken, maar het principe werkt hetzelfde. Alleen nu moet je in een keer een grote tegel erin zetten....
Het butteren doe ik in principe bij normale vloertegels wat groter zijn dan 30x30 en/of veel relief heeft. Ook doe ik dit bij tegels welke vaak nat worden (balkon/badkamer) om zo vocht indringing van boven tegen te gaan.
 

Zandtaartje

  • #7
Hoi renehi,

Dank voor je reactie, geeft niks, ik was zelf ook laat.
Inmiddels zijn we een week verder, en de holheid van de tegels is bijna weg!! Dus je had gelijk, het had waarschijnlijk te maken met een langere droogtijd van de lijm op de kimpasta.
Ik ben dus weer helemaal gerustgesteld en ga vrolijk verder met tegelen.

Nogmaals dank voor je waardevolle tips.
Groet, Lies
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu