Hoge keukenkast Ikea rechtop monteren

Ths123

  • #1
Beste Klussers,
Kan iemand me vertellen of het mogelijk is om een hoge Ikea Metod keukenkast (228cm) rechtop te monteren? Ik heb een plafondhoogte van 230cm en wil de ruimte graag optimaal benutten. Als het al mogelijk is zal het vast niet heel eenvoudig worden, maar dacht bijvoorbeeld de planken rechtop te monteren en als laatste de stelpoten eronder te plaatsen....Ik brainstorm maar wat...Iemand ervaring/ideeën/tips?
 

Sander 1972

  • #2
Als je de pootjes er later onder duwt zou het mogelijk kunnen zijn, maar zou even een latje op die maat zagen en kijken of het mogelijk is. Pootje is 7 cm in gedraaid dus een lat van 221n 2x en 60 2 x en dit haaks in elkaar schroeven en proberen let er wel op dat je voldoende ruimte hebt.

Als je nog plaatmateriaal heb liggen, dan kun je ook een plaat op die maat zagen. Maar die zijn best duur voor een test stuk
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Ik heb mijn leven al heel veel kasten gemonteerd en ook hoge kasten die je niet rechtop kon zetten omdat er niet genoeg ruimte was. (mijn broer leverde meubels als project inrichter aan bejaardencentra, vakantiewoningen enz.)
Rechtop monteren kwam daar dus ook voor omdat meestal elke cm ruimte benut moest worden.
Het kan dus wel maar je moet dat met minimaal 2 personen doen want je krijgt pas stevigheid in je kast als de achterwand er in zit en je hebt gewoon 2 extra handen nodig om te voorkomen dat iets doorzakt, schuin zakt of geheel omvalt/afbreekt.
Vaak moet je dan ook de montage volgorde wat aanpassen omdat die er vanuit gaat dat je alle ruimte hebt om rechtop te zetten terwijl die er niet is.
Heb je dan een kast met inschuif achterwand dan kun je niet anders dan de volgorde aanpassen.
Maar ook als je de bovenste plank vanaf de bovenkant moet monteren dan moet je wel voldoende ruimte hebben voor je schroeven en haakse schroevendraaier of je moet deze vanaf de binnenzijde vast gaan zetten (wij maakten dan gebruik van zgn. sloopblokken)
sloopblokken.jpg

officieel heten ze knock down fitting modesty blocks

Deze kun je simpel aan de binnenkant monteren en met een schroef aan elkaar trekken.

maar deze kwamen ook regelmatig goed van pas als de ruimte te klein was
haakse schroevendraaier.jpg

en we hadden dus een set waar de sleuf kant afgezaagd was en een set waar de sterkant afgezaagd was.

1 tip kan ik je meegeven nl. gebruik het karton waar e.e.a in verpakt is als ondergrond.
Ten eerste voorkom je beschadigingen van je vloer maar ook als je de kast moet verschuiven naar de juiste plek dan schuift het karton een stuk eenvoudiger over de vloer dan de kast zelf.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu