Bosch vaatwasser silene plus hoge pieptoon bij laatste 10 minuten

Mpda

 • #1
Goedemiddag,

sinds enkele dagen hebben wij een probleem met onze vaatwasser

bij de laatste 10 minuten geeft die een hoge pieptoon linksonder, ik weet dat hier de pomp zit maar die doet het ook tijdens het programma zonder problemen. ( bij afvoer en aanvoer )

bij het laatste keer afpompen geeft die een hoge pieptoon, en als die net klaar is met afpompen ook nog een klein pieptoontje.

De vaatwasser krijgt iedere 3 maand netjes zijn onderhoud met bosch reiniging.

betreft een SVH55m43eu van Bosch.

is dit simpel te verklaren of wat zou hier een oplossing voor zijn.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Sleutelmeneer

  • #2
  Je haalt wat dingen door elkaar. Je vaatwasser heeft namelijk 2 pompen. Een afvoerpomp en een circulatiepomp. Water nemen gebeurd middels een klep op waterdruk.

  Je afvoerpomp loopt steeds maar kort. O.a aan het begin van het programma en tussen door wanneer hij moet afpompen. Dit duurt gemiddeld maar 1 minuut.

  De circulatiepomp draait gedurende het hele wasprogramma langdurig deze zorgt namelijk dat het water onder druk uit je sproeiarmen spoelt en dus rond gaan draaien en alles schoon wordt i.c.m de verwarming en zeep.

  Afvoerpomp zit links van het midden, circulatiepomp rechts. De afvoerpomp is een magneetpomp . Die kunnen wel speling krijgen en geluiden kunnen veranderen afhankelijk van hoe warm ze zijn gedurende het programma. Zeker als ze ingelopen zijn en axiale speling hebben.

  De circulatiepomp heeft een gewoon lager en die kan ook gaan fluiten.

  Uitsluiten welke van de 2 is dus van belang. Ik zou beginnen met de afvoerpomp demonteren omdat dit het meeste strookt met je tikkeltje onduidelijke verhaal en eens helemaal uitelkaar halen en alles schoonmaken alsmede de ruimte waar hij in draait en het klepje bij de uitgang. Vaak doet dit al een hoop.

  Het nr dat je vermeld is overigens geen bestaand nr. Je hebt wrs een typfout gemaakt.
   

  Mpda

  • #3
  Mijn excuses voor het wat onduidelijke verhaal, maar wel ontzettend bedankt voor de snelle reactie.

  Vandaag nogmaals het geluid gehoord, dit keer was die bij het 70 graden na 60 minuten aan het fluiten. Normaliter draaien wij het "auto" programma.

  Het fluiten duurt ook maximaal 1 tot 2 minuten, het is niet continue aanwezig. Ons lijkt het namelijk ook aannemelijk dat als de circulatiepomp aan het fluiten zal zijn door een defect die dit het hele programma zou moeten doen.

  Het fluiten is dus op 1 of andere manier op andere tijden te horen. Zelf willen wij een Bosch monteur laten langskomen maar voor ons idee is het wel fijn als het defect boven water zou komen.

  Model is : SHV55M43EU.
   

  Sleutelmeneer

  • #4
  Niet doen. Beter lokale monteur laten komen. Bosch telt veeeel te veel aan voorrijkosten e.d. maar waarom doe je niet wat ik voorstel om los te schroeven ?
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #5
  Door altijd het AUTO programma te gebruiken zal deze behoorlijk vervuild zijn ook al gebruik je regelmatig een reinigingsmiddel.
  Ventielen ( zoutvat of ventiel waterinlaat deel labyrint) die half open gaat vaak door roest, niveauregelaar, vervuild labyrint best veel mogelijkheden voor dit redelijk oude toestel wat er kan fluiten.
   

  Mpda

  • #6
  Inmiddels afspraak staan bij lokale witgoed reparateur.

  tevens nog wat dingen uitgeprobeerd.
  - bovenste sproeiarm eruit gehaald en bij de laatste afvoer moment ( 20 minuten ) dezelfde hoge pieptoon.
  - bovenste sproeiarm eruit gehaald en nu met drupje dreft in vaatwasser bakje, dezelfde hoge pieptoon. ( maar nu met open deur en dicht deur maar heel even daarna stil )

  wat wij allemaal heel vreemd vinden is dat die dit alleen de laatste 20 minuten doet.

  Het hele programma ( 150 minuten ) nergens last van en dan pompt die ook water weg via de afvoerpomp ( tussendoor)

  De circulatiepomp doet netjes zijn werk.

  Wij zijn reuze benieuwd
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #7
  :lol: Gaat hij 150 minuten wachten op de piep?
   

  Sleutelmeneer

  • #8
  Gewoon afvoerpomp wisselen als ik dat zo hoor. Althans dat zou ik doen. Als jij aangeeft dat het steeds met het afvoeren van het water is en dat klopt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu