Hoeveel vermogen KVA

Didier

  • #1
Ik kom er niet goed uit. Ik heb een huisje in Frankrijk. Een 3 fasen installatie. Ik heb een sauna gekocht van 12kwh. Als ik deze aan zet wordt de kachel warm maar na een minuut slaat de hoofdzekering er uit. De meter geeft op het display aan 12 KVA. Ik neem aan dat dat niet voldoende is. Paar vragen : hoeveel Kva zal mijn meter afgezekerd moeten zijn? Als ik zie staan 12 kva betekent dit dan 3 x 12 kva of totaal 12 kva?

Dank Henk
 

ABCDE

  • #2
Welke meter? Meestal sommeren ze het vermogen gewoon.

Is je belasting wel 3-fasig? Want minuut met 12 kVA klinkt alsof je het door enkelfase 40A beveiliging probeert te trekken.
 

Didier

  • #3
Zeer zeker een verdeling over 3 fasen. Vorige week een nieuwe meter gekregen en daar zag ik ook keurig 3 x stroom en nul. Die gaan in een voorbedrade 3 fasen kast. De sauna hangt aan een aparte 3 fasen schakelaar / groep. Ik heb dit in Frankrijk. Er zit een zogenaamde linky meter op. Net vorige week de meter laten aanpassen
 

ABCDE

  • #4
Weet je wel zeker dat het je hoofdzekering betreft en niet een aardlekschakelaar? In Frankrijk hebben ze doorgaans wat grotere aansluitingen dan in Nederland. Heb je smeltzekeringen voor de meter?
 

Didier

  • #5
Zeker. Ik heb 3 smeltzekeringen. Van die ouderwetse. Daarna de meter en daarna een hoofdzekering. Na de hoofdzekering is door een électricien een bedrade 3 fasen groepenkast geplaatst. 3 aardlekschakelaars met achter iedere aardlekschakelaar 4 groepen.

Henk
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat je er 3 hebt zegt niet dat de sauna ze alle 3 gebruikt. Of zijn ze alle 3 door gesmolten?

In Nederland mag dat trouwens niet kunnen. Als er verder geen grote verbruikers aan staan, hoort de zekering van de sauna uit te gaan, niet de hoofdzekering.
 

Didier

  • #7
Lastig uit te leggen denk ik. Mijn vraag was of je met een maximale afzekering van 12kva een sauna van 11kwh kunt aansluiten
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
12kVA = 12kW (bij een cosphi van 1), dus ja dat zou moeten kunnen.

Het lijkt me alleen heel stug dat je een hoofdaansluiting van 12kVA hebt, dat is amper meer dan 3x16A, dat klinkt als de gemiddelde 3-fasen eindgroep. Wanneer je een hoofdaansluiting van 12kVA zou hebben en je plaatst een eindgroep welke selectief is afgezekerd, dan is die te licht voor een 11kW sauna.

De lichtste 3-fasen huisaansluiting die we in Nederland kennen is 3x25A (ca. 17kVA). Ik ken Frankrijk als het land waar een gemiddeld appartement al 3x50A (ca. 36kVA) heeft en de grotere woningen snel richting 3x80A (ca. 55kVA) gaan dus ik vind het een vreemd verhaal.

Waarom is het lastig uit te leggen? Plaats anders eens foto's van de hoofdzekeringen (voor zover zichtbaar), de meter en de groepenkast met daarin de eindgroep van de sauna?

Of betreft het hier geen aansluiting van het energiebedrijf, maar een aansluiting op een vakantiepark ofzo? Dan moet je ook weten hoe zwaar de hoofdzekering is, informatie op het display van de meter is totaal niet interessant. Misschien is die meter wel geschikt voor 12kVA, maar daar schiet je niet zo veel mee op als er 3x10A zekeringen voor zitten (ca. 7kVA).
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Didier

  • #9
Het is een oude woning op het platteland in Frankrijk. De gemiddelde afzekering is hier vaak hoger. Bij ons nog niet. Ik ben bij de EDF geest en inderdaad net iets te weinig puissance. Ze gaan binnenkort de hoofdzekeringen vervangen. Maximaal wordt het nu 15Kva. Verder hebben ze aangegeven dat het vermogen voor 1kva ongeveer 900 watt is.

20210505_112504.jpg 20210505_112455.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Die foto van de hoofdautomaat rechts onderin is de klein / onduidelijk om daar details van te kunnen lezen.

Ik weet niet wat ik me moet voorstellen bij 15kVA, krijg je dan een aansluiting ergens tussen de 3x20A en 3x25A ofzo?

In ieder geval heeft die C25 automaat niets in die installatie te zoeken dan, een eindgroep groter dan je hoofdaansluiting is natuurlijk niet de bedoeling.

Bij een powerfactor (PF) / cosphi van 0,9 klopt het inderdaad dat 1000VA gelijk staat aan 900W. Bij een powerfactor van 1 is het gewoon hetzelfde. Ik ken de powerfactor van die sauna niet maar het doorsnee verwarmingselement heeft gewoon een powerfactor van 1.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Didier

  • #11
ok. Thx. Over 2 weken wordt de verhoging actief.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu