Hoeveel mm leidingen voor badkamer?

Sonnema

  • #1
Allen,

Ik ben bezig met de verbouwing van oa mijn badkamer. Ik heb me al aardig in gelezen op het forum maar ben toch nog een beetje onzeker over een aantal punten.

In de badkamer van plusminus 5 vierkante meter komt een toilet, regendouche en dubbele wastafel. Vanaf de CV ketel (CW4) komt 1 koperen 15 mm buis die voor al het warme water in het huis gebruikt word. Deze wil ik in de buurt van de badkamer gaan splitsen zodat deze naar de dubbele wastafel en regendouche gaat. Hier wil ik een flexibele buis voor gebruiken. Welke buis kan ik hier het beste voor gebruiken?

Met de leiding voor het koude water wil ik hetzelfde doen. Welke flexibele buis kan ik hier het beste voor gebruiken?

Ik kom regelmatig op het forum tegen dat het verstandig is om een buis rechtstreek vanaf de ketel naar de regendouche te leiden. Bij mijn keter zie ik geen aansluiting die over is. Daarnaast zal het niet snel voorkomen dat er meerdere warm water kranen tegelijkertijd open staan in de woning. Dus het lijkt me dat een aparte leiding vanaf de cv niet noodzakelijk is bij mij?

Om het hele zaakje een beetje duidelijk te maken heb ik een schema gemaakt van hoe ik het wil aanleggen. Graag hoor ik van jullie of dit schema goed in elkaar zit of dat ik beter iets op een andere manier kan gaan doen.

 

Xr8

  • #2
De leiding direct naar de ketel is inderdaad het verstandigst. Je kunt dan direct onder de ketel een t stuk zetten.

Als leiding kun je vermoedelijk wel met 16mm toe daar de ketel toch niet meer dan 8l/min leveren kan.

Indien de voeding van de ketel voldoende groot is dan zou je naar de regendouche nog 20mm kunnen overwegen. Deze dan apart van de ketel af halen om waterverspilling en langere wachttijd op de wastafel ed te voorkomen. Vraag me af of dit meer zal brengen?

De koudwater voeding is maar 15 dus als je daarna de leiding gaat vergroten zal dit de beperkende factor worden.

Welk merk buis te gebruiken mogen hier geen uitspraken over worden gedaan. Let wel dat elk merk zijn eigen maten, gereedschappen en koppelingen heeft.

Succes.
 

Sonnema

  • #3
In het schema van hierboven heb ik twee leidingen vanaf de ketel. In de onderstaande één leiding vanaf de ketel.

Onderstaande is voor mij (denk ik) het meest ideale. Aangezien ik denk ik toch de 15 mm aan moet houden vanaf de ketel en er vrijwel nooit meerdere warm water kranen in de woning aan staan.



Xr8, bedankt voor het meedenken.
De koudwater voeding is maar 15 dus als je daarna de leiding gaat vergroten zal dit de beperkende factor worden.
Dit lijkt mij ook een probleem. De toevoer is maar 15 mm. Het lijkt me dan ook dat het geen zin heeft om een 20 mm te leggen vanaf de ketel naar de regendouche.

Is 15 mm voldoende voor een regendouche of zal dit een erg zielig straaltje op gaan leveren? Ik kan eventueel eens gaan kijken of ik een 20 mm leiding vanaf het aansluitpunt kan leggen. Maar als dit niet nodig is laat ik dit liever voor wat het is uiteraard.
 

Xr8

  • #4
Dat is toch een kwestie van proberen. Een beetje afhankelijk van de waterdruk op de plek van de douche. Door een 15mm leiding gaat overigens best een grote hoeveelheid water bij een normale waterdruk.

Vaak werd in de oudere situaties de warmwaterleiding is 12mm uitgevoerd dit kan wel krap zijn. Als je toch besluit een dikke leiding naar de regendouche te maken dan zou ik naar de wastafel zeker een dunne leggen. Dit om water en energie te besparen en de wachttijd te beperken.

Regendouche zal nooit zuinig in gebruik zijn, als je hier water moet laten lopen is het niet anders. Dat is eenmaal het comfort wat je moet betalen.

Succes.
 

Azijnpisser

  • #5
12mm is voldoende voor je wastafel en je WC.

Voor je regendouche minimaal 15mm. Ook een factor is het aantal bochten. Gebruik indien mogelijk bochten, en geen hoekstukken. Een haakse hoek heeft veel meer weerstand dan een gebogen bocht. Je kan gerust je WC en je wastafel aftappen van je leiding van CV naar regendouche. (tenzij er continue van wastafel en toilet gebruik gemaakt wordt als je staat te douchen...)
 

Sonnema

  • #6
Ok bedankt voor het meedenken!

Ik weet voldoende om weer verder te kunnen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu