Hoeveel kleefkracht heeft spiegellijm?

Herbiek

 • #1
Ik heb een spiegel op maat gekocht van 6 mm dik, 135 cm breed en 65 cm hoog. Gewicht is 13 kg.

Daar wil ik een multiplex plaat/lat op schroeven met een geschuinde kant die dan weer inhaakt op de andere (geschuinde) lat die op de muur geschroeft zit.
Die lat op de achterkant van de spiegel wil ik er op lijmen, waarvoor ik speciale spiegellijm hebt gekocht.

Op het ogenblik heb ik nog een 18mm mulitplex plaat staan van 10 cm hoog (> 200 cm lang) die ik daar voor wilde gebruiken.
Maar vraag me ineens af hoeveel oppervlakte ik tegen de spiegel moet plakken zodat deze lijm verbinding het gewicht van de spiegel kan houden?

Samen met wat dunne multiplex latten die ik op 2,5 cm afstand van de rand van de spiegel plak (voor eventuele LED strip verlichting in toekomst) wordt totale gewicht ongeveer 15 kg.

Stel dat ik de lat die het gewicht van de spiegel moet dragen 6 cm hoog en 124 cm lang maak dan heb ik 744 cm2 oppervlakte. Is dat genoeg voor het dragen van die 15 kg?

De lat op de muur wordt dan 4 cm, als ik die met 4 of 5 schroeven vastzet lijkt me dat voldoende.
Het datablad van de spiegelijm gaat uit van het volklaaien met lijm van de de hele spiegel aan de anderkant voor bevestiging maar dat gaat in mijn geval niet op.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • De Bob

  • #2
  Als u een hele plaat op de spiegel lijmt, kunt u daarop de contra haak(latten) en andere latjes schroeven lijmen.
  Of eerst de haaklatten door de plaat schroeven/ljmen, en het geheel op de spiegel lijmen met spiegellijm.
   
  Laatst bewerkt:

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #3
  Ik zit even in de specs van een spiegellijm van een bekende Nederlandse fabrikant te lezen. Treksterkte 250N/cm2, afschuifsterkte 300N/cm2. Dat is 25 respectievelijk 30 kg per cm2 lijmoppervlak. Opbrengstadvies is vertikale strepen met een tussenafstand van 20 centimeter. Ik zou mij over de lijm niet zo druk maken, tenzij u een huismerk bij een actiewinkel heeft gekocht natuurlijk.
   

  Herbiek

  • #4
  Hoi Krunnie, dank je voor je bericht. Ik heb de spiegellijm gekocht via dezelfde zaak als waar ik de spiegel gekocht heb (online glashandel) neem aan dat die geen prut verkopen. Volgens mij is het een Duits merk (dat via een distributeur in Veenendaal in NL verkocht wordt) welke zich specialiseert in glas en aanverwante artikelen.

  Heb het nu gevonden: As a rule of thumb, sufficient static bonding strength is achieved as follows: per kg mirror weight at least 10 cm² of silicone mirror adhesive.

  Moet genoeg zijn met die lat die ik aan de achterzijde plaats dus.
   
  Laatst bewerkt:

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
  Waarom een lat aan de achterkant, als je mooie verdekte ophang systemen hebt.
  Die 3 plaatjes zijn voldoende voor deze spiegel, en die kun je nog makkelijk verstellen ook als de spiegel niet waterpas hangt.

  Adjustments-7.jpeg
   

  Herbiek

  • #6
  @Peter jou oplossing was ook een fraaie, wilde echter de mogelijkheid houden om in de toekomst een LED verlichting achter de spiegel te maken die ik dan rondom het houten frame plaats. Spiegl hangt nu al enkele maanden naar te vredenheid. Moest de lijm wel langer laten drogen dan voorgeschreven omdat ik de lat na een dag er nog af kon nemen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu